κυκλάμινο βουνού ή ΑΓΑΝΤΑ ή αλλιώς...
Κατερίνας Δε.Στα.Πα. καμώματα
Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2021
Τα παιδιά των άστρων "Φώτισαν", αλλιώς, τον Βόλο!
***
Ήταν μια βραδιά, αλλιώτικη απ' τις άλλες! Έκανε πολύ κρύο, καθόμασταν σε γήινες καρέκλες, μα τα παιδιά των άστρων μας πέταξαν ψηλά το νου και το πνεύμα και ζεσταθήκαμε αλλιώς!
"Εύγε" τους, να το συνεχίσουν! ΑΞΙΟΙ!
VIDEO:
Φώτο:
***
Tα παιδιά των άστρων στον Βόλο
Τελευταία ενημέρωση: 2021-09-24, 08:50:28
Ο αστροφυσικός Παύλος Καστανάς συναντά τον μουσικό Γιάννη Ρούσσο
Ο Astronio συναντά τον Science Behind Music σε μοναδική παράσταση, που η αστρονομία συναντά τη μουσική, απόψε Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου στις 20.30 στο Lab Art Summer στον πολυχώρο Τσαλαπάτα.
Ο αστροφυσικός Παύλος Καστανάς, γνωστός απ’ το διαδικτυακό κανάλι «Astronio», και ο μουσικός Γιάννης Ρούσσος, ο άνθρωπος πίσω από το «Science Behind Music», προσκαλούν σε μοναδική βραδιά που παντρεύει την αστροφυσική με τη μουσική.
«Σαν αστροναύτες, θα ταξιδέψετε στον μαγευτικό κόσμο της αστροφυσικής και των εντυπωσιακών διαστημικών φαινομένων και θα γνωρίσετε τη θέση του ανθρώπου στο γιγάντιο Σύμπαν. Παράλληλα, το αστρικό αυτό μάθημα παίρνει τη μορφή συναυλίας διανθισμένης με αγαπημένα ελληνικά τραγούδια τα οποία αναφέρονται στο διάστημα και στα ουράνια σώματα» υπογραμμίζουν οι διοργανωτές.
Προπώληση 10 ευρώ. Ταμείο 12 ευρώ. Εισιτήρια διατίθενται μέσω του viva.gr και στον Μουσικό Οίκο Κεχαΐδης. Για περαιτέρω πληροφορίες – διευκρινίσεις: www.artontheroad.gr.
Ο δημοφιλής επιστήμονας χθες επισκέφτηκε τον Βόλο, όπου παρουσίασε τα «Παιδιά των άστρων» και χάρισε στο κοινό μία μελωδική βραδιά, ανοίγοντας παράλληλα ένα νέο παράθυρο γνώσης για όσους ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για τα κοσμικά θαύματα που μας περιβάλλουν. Με το έργο που έγραψε ο ίδιος και το οποίο προκάλεσε το ενδιαφέρον πολλών Βολιωτών, οι οποίοι έσπευσαν να τον παρακολουθήσουν διά ζώσης, απέδειξε έμπρακτα ότι όταν ανάβει η «σπίθα» της φαντασίας, η γνώση μεταδίδεται πιο εύκολα. «Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε, είναι να εμπνεύσουμε τους ανθρώπους που μας ακούνε. Να τους δείξουμε τα γιγάντια μεγέθη του σύμπαντος, να τους ταξιδέψουμε, αλλά ταυτόχρονα θέλουμε να τους συγκινήσουμε. Κι εδώ ακριβώς έρχεται η μουσική. Η αστροφυσική απευθύνεται στο λογικό κομμάτι του μυαλού μας, ενώ η μουσική «μιλάει» στο συναισθηματικό. Οπότε, θέλουμε να ερεθίσουμε και τις δύο πλευρές του ανθρώπου. Έτσι, τα δύο ετούτα μέρη, κάνουν έναν πολύ ωραίο «διάλογο» μέσα στην παράσταση», ανέφερε ο κ. Καστανάς, ο οποίος έπειτα μίλησε για τη σχέση του σύμπαντος με τη μουσική: «Έχουν το κοινό χαρακτηριστικό της αρμονίας. Για παράδειγμα, βλέπεις τον Κρόνο με τους δακτυλίους του, και σου δίνει μία αίσθηση αρμονίας. Σχεδόν φαντάζεσαι μία μελωδία να παίζει στο υπόβαθρο, όταν τον κοιτάζεις. Για μένα, που είμαι ένας άνθρωπος, που αγαπάει εξίσου την αστροφυσική και τη μουσική, αυτή η σύνδεση βγαίνει αβίαστα. Μέσα μου την αισθάνομαι πολύ έντονα. Παρόλο που αρκετοί μπορούν να διερωτηθούν ποια σχέση μπορεί να έχει η επιστήμη με τη μουσική, σας διαβεβαιώνω πως τελικά είναι άρρηκτα συνδεδεμένες».
Ο 39χρονος αστροφυσικός, ο οποίος έχει αγαπηθεί από το ελληνικό κοινό του YouTube και τα βίντεο που έχει αναρτήσει στο «Astronio» μετρούν εκατομμύρια «χτυπήματα», είναι υπέρμαχος της εκλαΐκευσης της επιστήμης, αφού μέσα από τη χρήση πιο κατανοητών όρων, το ενδιαφέρον του κόσμου συνεχώς αυξάνεται: «Όλο αυτό που συμβαίνει με το «Αstronio», δείχνει την ανάγκη που έχει ο άνθρωπος να μάθει πού βρίσκεται. Η αστροφυσική και άλλες θετικές επιστήμες, θεωρώ ότι απαντούν σε υπαρξιακά ερωτήματα, που απασχολούν τον καθέναν από εμάς. Δεν το θεωρώ τυχαίο, αλλά δεν περίμενα ότι θα έπαιρνε τέτοια έκταση ένα κανάλι μέσα από το YouTube. Όμως, σχεδόν για όλους τους ανθρώπους, θα ‘ρθει κάποια στιγμή στη ζωή τους, που θα αναρωτηθούν: «Πού βρίσκομαι; Από πού προήλθα; Πού θα πάω; Τι είναι αυτά τα χιλιάδες φωτεινά σημεία που βλέπω ψηλά;». Εκεί έρχεται η αστροφυσική, για να δώσει καίριες απαντήσεις και οι οποίες νομίζω ότι μας αφορούν όλους μας».
Μια συμπαντική διαδρομή στο μονοπάτι της αστροφυσικής έχοντας παρέα μελωδίες εμπνευσμένες από τ’ άστρα και τον ουρανό. Ο αστροφυσικός Παύλος Καστανάς, γνωστός απ’ το διαδικτυακό κανάλι «Astronio», και ο μουσικός Γιάννης Ρούσσος,ο άνθρωπος πίσω από το «Science Behind Music» σας προσκαλούν σε μια μοναδική βραδιά που παντρεύει την αστροφυσική με τη μουσική.
Σαν αστροναύτες, θα ταξιδέψετε στον μαγευτικό κόσμο της αστροφυσικής και των εντυπωσιακών διαστημικών φαινομένων και θα γνωρίσετε τη θέση του ανθρώπου μέσα στο γιγάντιο Σύμπαν. Παράλληλα, το αστρικό αυτό μάθημα παίρνει τη μορφή συναυλίας διανθισμένης με αγαπημένα ελληνικά τραγούδια τα οποία αναφέρονται στο διάστημα και στα ουράνια σώματα.
Γιορτάζουμε τους 100.000 συνδρομητές του καναλιού Astronio τραγουδώντας το Galaxy Song στα ελληνικά! Ενεργοποιήστε τους υπότιτλους και ελάτε να τραγουδήσουμε μαζί!
Μαζί μου οι The Mad Sc1ent1st και Καθημερινή Φυσική!
►Η επιστήμη πίσω από το Τραγούδι του Γαλαξία:
https://www.astronio.gr/archives/883
►Astronio στα social media:
Instagram: https://www.instagram.com/_astronio_/
Facebook: https://www.facebook.com/AstronioYoutube
Twitter: https://twitter.com/_Astronio_
►Στίχοι (ελεύθερη απόδοση):
Άκης Λούκας, Παύλος Καστανάς
Ευχαριστώ πολύ τον Άκη Λούκα για την ανεκτίμητη βοήθειά του στους στίχους αλλά και τους καλούς μου φίλους και συνοδοιπόρους μου στην επικοινωνία της επιστήμης The Mad Sc1ent1st και Καθημερινή Φυσική για το animation και τη συμμετοχή τους στο βίντεο!
►Το κανάλι του στιχουργού Άκη Λούκα:
https://www.youtube.com/user/TheJedis...
►Το κανάλι του Mad Sc1ent1st: https://www.youtube.com/channel/UCsV_...
►To κανάλι Καθημερινή Φυσική:
https://www.youtube.com/channel/UCQXx...
------------
★Το Τραγούδι του Γαλαξία★
Όταν η ζωή σε παίρνει από κάτω
και όλα μοιάζουν δύσκολα ή μουντά
κι οι άνθρωποι φέρονται ηλίθια, παράξενα ή χαζά
κι αρχίζεις να ζορίζεσαι αρκετά
Σκέψου πως…
έχουμε για σπίτι έναν όμορφο πλανήτη
που γυρνά από δύση προς ανατολή
κινείται σε τροχιά, μήνες τρεις κι άλλους εννιά
γύρω από τον ήλιο, της ενέργειας την πηγή
Τώρα, ο ήλιος, κι όλοι εμείς κι όλα τ’ άστρα που θα δεις
γιγάντια διαγράφουμε τροχιά
κάπου στον Ωρίωνα του γαλαξία βραχίονα
στην όμορφη αστρική μας γειτονιά
Ο Γαλαξίας, αν τον δεις, αστέρια έχει διακόσια δις
σκόνη και σχηματισμούς νεφών
φαρδαίνει κεντρικώς - δέκα χιλιάδες έτη φωτός
σε μια όμορφη εικόνα που ‘ρθε απ’ το παρελθόν
Έχει σχήμα σπειροειδές, και νομίζαν μέχρι χθες
μονάχος πως τραβάει το κουπί
μα του Hubble τα αισθητήρια είδαν τρισεκατομμύρια
σε μια αέναη του κόσμου διαστολή
...και το σύμπαν σαν μπαλόνι, διαστέλλεται, φουσκώνει
προς όλες τις κατευθύνσεις διαρκώς
Η ταχύτητά μεγάλη, του φωτός δε μοιάζει μ' άλλη
είναι η μέγιστη που υπάρχει γενικώς
Γι' αυτό απλά θυμήσου, θαύμα είναι η ζωή σου
αν νιώθεις τόσο μόνος και μικρός,
μα ευχήσου να έχει μείνει κάπου αλλού νοημοσύνη,
εδώ δεν έχουμε άλλη δυστυχώς!
------------
•Επιμέλεια, σκηνοθεσία, τραγούδι: Παύλος Καστανάς
•Software: Space Engine
•Μουσική: Galaxy Song των Eric Idle και John Du Prez
Τα δικαιώματα του πρωτότυπου τραγουδιού ανήκουν στην UMG και στους τραγουδοποιούς. Ακούστε το πρωτότυπο τραγούδι εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=buqtd...
•Γραφικά εξωγήινου/Alien graphics: "Thanks for Watching" - https://www.youtube.com/watch?v=pHunG...
•Φωτογραφία του κέντρου του Γαλαξία από το διαστημικό τηλεσκόπιο Spitzer: NASA/JPL-Caltech/S. Stolovy (SSC/Caltech)
•Big Bang animation: NASA (Dana Berry (Skyworks Digital), Michael McClare)
------------
The rights of the "Galaxy Song" belong to UMG and songwriters Eric Idle and John Du Prez. This video is meant to serve as a means of entertainment and science communication; no copyright infringement is intended.
You may listen to the original song at the channel of Monty Python: https://www.youtube.com/watch?v=buqtd...
------------
Copyright Disclaimer Under Section 107 of the Copyright Act 1976, allowance is made for "fair use" for purposes such as criticism, comment, news reporting, teaching, scholarship, and research. Fair use is a use permitted by copyright statute that might otherwise be infringing. Non-profit, educational or personal use tips the balance in favor of fair use. No copyright infringement intended.
Καλόν μήνα, Λαμπρινή! Κουράγια φαντάζομαι, εννοείς το κρύο που δεν το περιμέναμε, αλλά το αντέξαμε! Δε φεύγεις εύκολα απ' το όνειρο, Λαμπρινή! Μένεις και το ρουφάς, για να χορτάσει η ψυχή. Το σώμα μια ζωή θα διαμαρτύρεται στο κρύο, στην ζέστη, στον πόνο. Υπάρχουν στιγμές που πρέπει να κάνεις πως δεν ακούς τις διαμαρτυρίες του. Φιλιά κι από μένα, ΚΑΛΟ φθινόπωρο!
Αν ήσουν, θα σε πηγαίναμε και για τσίπουρα να ζεσταθείς και σωματικά, Γιώτα μου! Δεν πειράζει! Στο μέλλον! Ποτέ δεν ξέρεις! Φιλιά πολλά από Ελλάδα, την στερημένη σου Πατρίδα! Κράτα γερά!
4 σχόλια:
μπράβο!
και χαρά στα κουράγια σας...
καλον μηνα καμάρι, υγεία...
φιλιά...
Να ήμουν μαζί σας!!!!! Πατρίδα, Φίλοι, ζεστασιά του νου και των αισθήσεων...
Χαίρομαι που απολαύσατε το διαφορετικό της έμπνευσης, πάντα με υγεία, και ηρεμία...
Αμέτρητα "Εύγε"
στους δημιουγρούς.
Από Νέα Υόρκη,
"Αστοριανή"
Καλόν μήνα, Λαμπρινή! Κουράγια φαντάζομαι, εννοείς το κρύο που δεν το περιμέναμε, αλλά το αντέξαμε!
Δε φεύγεις εύκολα απ' το όνειρο, Λαμπρινή! Μένεις και το ρουφάς, για να χορτάσει η ψυχή. Το σώμα μια ζωή θα διαμαρτύρεται στο κρύο, στην ζέστη, στον πόνο. Υπάρχουν στιγμές που πρέπει να κάνεις πως δεν ακούς τις διαμαρτυρίες του.
Φιλιά κι από μένα, ΚΑΛΟ φθινόπωρο!
Αν ήσουν, θα σε πηγαίναμε και για τσίπουρα να ζεσταθείς και σωματικά, Γιώτα μου!
Δεν πειράζει! Στο μέλλον! Ποτέ δεν ξέρεις!
Φιλιά πολλά από Ελλάδα, την στερημένη σου Πατρίδα!
Κράτα γερά!
Δημοσίευση σχολίου