Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018

Σε απόγνωση οι κάτοικοι του Αν. Πηλίου – Καταστροφές σε δρόμους, σπίτια και καλλιέργειες


Σε απόγνωση οι κάτοικοι του Αν. Πηλίου – Καταστροφές σε δρόμους, σπίτια και καλλιέργειες

Αγροτικό αυτοκίνητο "θαμμένο" στα χώματα ύστερα από τις κατολισθήσεις, στην Ζαγοράς Πηλίου

Σε απόγνωση βρίσκονται οι κάτοικοι του Ανατολικού Πηλίου που επλήγη με μεγάλη σφοδρότητα από την κακοκαιρία των περασμένων ημερών. Τα φαινόμενα σταμάτησαν, ωστόσο οι πληγές που άφησαν πίσω τους είναι τεράστιες, τόσο στο επαρχιακό  οδικό δίκτυο, όσο και στο αγροτικό που έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά, αλλά και σε πολλά σπίτια που έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές και ενδεχομένως κριθούν κατάλληλα να κατοικηθούν από τα κλιμάκια που διενεργούν αυτοψίες. Ήδη, πολλοί από τους κατοίκους που τα σπίτια τους έχουν υποστεί ζημιές, τα έχουν εγκαταλείψει και φιλοξενούνται προσωρινά σε συγγενείς και φίλους, αναμένοντας να ληφθούν κάποια μέτρα για την αποζημίωσή τους.

Μεγάλες ζημιές και σε σπίτια από την καταστροφική κακοκαιρία στο Ανατολικό Πήλιο
Μεγάλο πλήγμα έχει δεχθεί και η τοπική οικονομία που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην καλλιέργεια μήλων και κατ’ επέκταση ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς, καθώς οι εξαγωγές του έχουν «παγώσει» επ’ αόριστον, όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Βόλου, η αντιπρόεδρος του Συνεταιρισμού, κ. Δέσποινα Βαρούρα. Την ίδια στιγμή – όπως είπε –  λόγω των προβλημάτων που παρατηρήθηκαν στην ηλεκτροδότηση, έχουν υποστεί ζημιές μηχανήματα του Συνεταιρισμού.

Δεκάδες είναι τα σπίτια που έχουν υποστεί ζημιές και οι ιδιοκτήτες τους αγωνιούν
Η νέα καλλιεργητική περίοδος για τους μηλοπαραγωγούς του Ανατολικού Πηλίου ξεκίνησε με τις χειρότερες συνθήκες. Μετά την υποχώρηση των έντονων καιρικών φαινομένων, η εικόνα που αντίκρισαν προσπαθώντας να προσεγγίσουν τα κτήματά τους ήταν χειρότερη από ό,τι φανταζόταν. Το αγροτικό οδικό δίκτυο έχει καταστραφεί εντελώς, η πρόσβαση είναι δύσκολη ακόμη και με τα πόδια, ενώ όπως χαρακτηριστικά δήλωσαν στην ΕΡΤ Βόλου, κάτοικοι της περιοχής Ζαγοράς, δύσκολα πλέον, διακρίνει κανείς, ακόμη και τα σύνορα των κτημάτων του λόγω των κατολισθήσεων του εδάφους.

Η πρόσβαση σε πολλά σπίτια είναι σχεδόν αδύνατη
Ανάλογη απόγνωση επικρατεί και στους ξενοδόχους της περιοχής, οι οποίοι απευθύνουν έκκληση προς όλους τους αρμόδιους φορείς, να κινηθούν γρήγορα για την αποκατάσταση των υποδομών, αλλά και να λάβουν μέριμνα για τη διευθέτηση ζητημάτων οικονομικής φύσης που τους απασχολούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: