Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020

Μαρία Αρφέ: «Δεν το έχει ξαναζήσει η Ιταλία αυτό που συμβαίνει σήμερα…»

***

Η Ιταλίδα συγγραφέας που διαμένει στον Βόλο Μαρία Αρφέ, περιγράφει την κατάσταση
***
Πρωτοφανείς καταστάσεις ζουν οι Ιταλοί εδώ και μέρες με την επέλαση του κορωνοϊού να έχει αυξήσει ραγδαία τα κρούσματα, αλλά και τους θανάτους. Η κυβέρνηση αποφάσισε να κηρύξει σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού τη γείτονα χώρα και οι κάτοικοί της, ζουν στιγμές εφιαλτικές που μόνο σε σενάριο επιστημονικής φαντασίας θα το έβλεπαν. Την δραματική κατάσταση στην Ιταλία περιγράφει η Ιταλίδα συγγραφέας κ. Μαρία Αρφέ, η οποία ζει εδώ και πολλά χρόνια στο Βόλο, όμως οι συγγενείς της ζουν στη γειτονική χώρα.
Μιλώντας στο «Ράδιο ΕΝΑ 102,5» και τον Ηλία Κουτσερή, η κ. Αρφέ ανέφερε πως οι αδερφές της ζουν στη Βόρεια Ιταλία και η κόρη της στη Νότια. Το μυαλό της είναι συνέχεια στην οικογένεια και τους συγγενείς της και προσπαθεί καθημερινά να ενημερώνεται για την κατάστασή τους, αλλά και για το πως κυλά πλέον η ζωή.
Η ίδια τόνισε πως αρχικά, κανείς δεν πίστευε πως ο κορωνοϊός θα έχει μία τέτοια εξάπλωση. Ίσως αυτό ήταν και το μεγαλύτερο λάθος, καθώς έπιασε ανέτοιμο όλο το Δυτικό κόσμο, μεταξύ αυτού και την Ιταλία, η οποία καταγράφει ρεκόρ κρουσμάτων και θανάτων εξαιτίας του νέου αυτού ιού.
«Η κατάσταση είναι πλέον δραματική»
«Ομολογώ ότι κι εγώ παρακολούθησα με έκπληξη αυτά που συνέβησαν στην Κίνα. Φαινόταν ότι ετοιμάζονταν για πόλεμο και φαινόταν ότι είναι κάτι που γίνεται πολύ μακριά. Ίσως δεν δώσαμε την απαραίτητη αξία. Τώρα η κατάσταση είναι πλέον δραματική. Αυτό μου λένε από την Ιταλία. Ότι η Ιταλία είναι κόκκινη, έχουν πάρει αυστηρά μέτρα από τότε που τα κρούσματα αυξηθήκανε και ήταν αναγκαίο να πάρουν μία απόφαση. Η κυβέρνηση πήρε αυστηρές αποφάσεις και τα μέτρα είναι ίδια για όλη την Ιταλία. Ξέρουμε ότι η Β. Ιταλία έχει περισσότερα κρούσματα αλλά προτιμήσανε αυτό το μέτρο, γιατί δεν φτάνει το μήνυμα ότι είναι επικίνδυνος ο ιός, πρέπει να κάνεις κάτι», είπε η κ. Αρφέ.
Προχθές , όπως σημείωσε πέθαναν 148 άτομα σε μόνο μία ημέρα, με την κ. Αρφέ να μεταφέρει και το κλίμα που υπάρχει στο ιταλικό σύστημα υγείας, το οποίο φαίνεται πως καταρρέει.
«Το προσωπικό απ΄τα Νοσοκομεία καταρρέει…»
» Μαθαίνουμε ότι το προσωπικό από τα Νοσοκομεία καταρρέει. Δεν υπάρχουν βάρδιες, οι άνθρωποι δουλεύουν πρωί μεσημέρι βράδυ, δεν βλέπουν τις οικογένειές τους από το φόβο μην τους μολύνουν και φυσικά είναι κλειστά ντισκοτέκ, μουσεία, κολυμβητήρια, θέατρα, σινεμά. Δεν φαίνεται φυσικό αυτό το πράγμα. Δεν το έχουμε ξαναζήσει», είπε.
Συμπλήρωσε δε πως οι θρησκευτικές λειτουργίες δεν τελούνται έως τις 3 Απριλίου, ενώ αρχικά τα αυστηρά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση δεν τηρούνταν κατά γράμμα.
«Να κάνουμε κι εδώ στην Ελλάδα υπομονή»
» Στην αρχή δεν τηρούνταν τόσο τα μέτρα γιατί ήταν αφύσικο. «Μα τι μας λένε τώρα», έλεγαν. Μετά όμως είδαμε ότι δεν είναι έτσι. Εάν είχαμε περισσότερο φόβο στην αρχή να μην υπήρχαν τόσα κρούσματα», σχολίασε η ιταλίδα συγγραφέας και σημείωσε πως πρέπει να κάνουμε κι εδώ στην Ελλάδα υπομονή, να τηρούμε όλα τα μέτρα που λαμβάνονται για να μπορέσουμε να ανακόψουμε την έξαρση του ιού.
«Να κάνουμε υπομονή, όσο πιο πολύ είμαστε σπίτι τόσο πιο γρήγορα θα εξαφανιστεί. Στην Κοντόνιο, που ήταν η περιοχή με το πρώτο κρούσμα είναι δύο ημέρες τώρα που δεν έχουν κρούσματα. Να τηρήσουμε τα μέτρα για να μην εξαπλωθεί ο ιός, γιατί πρώτα απ όλα είναι η δημόσια υγεία αλλά και το κόστος της οικονομίας που είναι βαρύ. Εμείς ζούμε από τον τουρισμό. Καλύτερα να είμαστε 20 ημέρες σπίτι παρά να εξαπλωθεί ο κορωνοϊός, είναι σαν τσουνάμι», κατέληξε η κ. Αρφέ η οποία σχολίασε πως το κλείσιμο των σχολείων στην Ελλάδα έγινε για να ανακοπεί η έξαρση του ιού κι όχι για να έχουν τα παιδιά διακοπές.



***
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: