***
***
***
Ο πρώτος κύκλος που έχει ήδη ολοκληρωθεί αφορά την πορεία του Αγίου μέχρι την στιγμή που μπήκε στο Άγιος Όρος. Από τα Φάρασα της Καππαδοκίας μέχρι την Αθήνα, την Κόνιτσα αλλά και άλλα μέρη τα οποία σχετίζονται με την ζωή του Αγίου, το ταξίδι θα είναι μεγάλο και ιδιαίτερα συγκινητικό.
Το σενάριο είναι του Γιώργου Τσιάκκα, η σκηνοθεσία του Στάμου Τσάμη, η παραγωγή του Ινστιτούτου Άγιος Μάξιμος ο Γραικός και η εκτέλεση παραγωγής της Green Olive.
H σειρά προσπαθεί να προσεγγίσει το τεράστιο πνευματικό μέγεθος του Αγίου Παισίου. Ενός ανθρώπου της εποχής μας που με την μοναχική του άσκηση και την θυσιαστική αγάπη που έδειξε στους συνανθρώπους του, έφτασε στην Θέωση και σήμερα τιμάται ως άγιος της εκκλησίας μας.
Στον πρώτο κύκλο παρακολουθούμε τη ζωή του Αγίου και της οικογένειας του , από την γέννηση του μέχρι την μοναχική κουρά όπου παίρνει και το όνομα Παΐσιος.
Ο Άγιος γεννήθηκε στα Φάρασα της Καππαδοκίας στις 25 Ιουλίου 1924 και λίγες μέρες μετά βαφτίστηκε από τον Άγιο Αρσένιο που του έδωσε και το όνομα του. Η γέννηση του Αγίου συμπίπτει μα τον ταυτόχρονο σχεδόν ξεριζωμό των Ελλήνων από την Καππαδοκία . Μετά την συμφωνία της Λωζάνης που μεταξύ άλλων προνοούσε και την μετακίνηση πληθυσμών, η οικογένεια του μικρού Αρσενίου ξεριζώνεται μαζί με όλους τους κατοίκους των ελληνικών χωριών της Καππαδοκίας και παίρνει τον δρόμο της προσφυγιάς για την Ελλάδα.
Μπροστάρης και πνευματικός οδηγός τους ο Άγιος Αρσένιος ο οποίος πεθαίνει σαράντα μέρες μετά τον ερχομό τους στην Ελλάδα όπως προείπε, στο νοσοκομείο της Κέρκυρας. Μετά από πολλές περιπέτειες και δύσκολες συνθήκες διαβίωσης εγκαθίστανται δυο χρονιά μετά στην Κόνιτσα της Ηπείρου. Εδώ μεγαλώνει ο μικρός Αρσένιος με την γιαγιά του και την μάνα του να του μεταδίδουν την βαθιά τους πίστη στον Χριστό και την αγάπη για τον συνάνθρωπο.
Μεγαλώνει με της ιστορίες για τον Άγιο Αρσένιο και μέσα του φουντώνει η επιθυμία από μικρή ηλικία να ακολουθήσει την μοναχική ζωή. Ζει ως έφηβος την ιταλική εισβολή , την κατοχή και αμέσως μετά τον εμφύλιο πόλεμο. Κατατάσσεται στον στρατό όπου υπηρετεί ως ασυρματιστής. Πολλά γεγονότα στην διάρκεια της θητείας του, καταμαρτυρούν την διαρκή θυσιαστική αγάπη που έδειχνε προς τους συστρατιώτες του, βάζοντας πάντοτε τον εαυτό του σε δεύτερη μοίρα και εκθέτοντας τον σε πολλούς κινδύνους.
Με την αποστράτευση του επισκέπτεται το Άγιο Όρος. Σύντομα όμως επιστρέφει πίσω γιατί του ζητά ο πατέρας του, να τον βοηθήσει για την αποκατάσταση της αδελφής του Χριστίνας. Για τρία χρόνια μένει στην Κόνιτσα δουλεύοντας στα χωράφια της οικογένειας ενώ ταυτόχρονα εργάζεται και την τέχνη του μαραγκού που ακολούθησε από παιδί. Αφού συγκέντρωσε τα λεφτά που χρειάζονταν για την προίκα της αδελφής του, αναχώρησε οριστικά για το Άγιο Όρος τον Μάρτιο του 1953. Μετά από περιπλάνηση καταλήγει στην μονή Εσφιγμένου.
Ως δόκιμος πλέον αφιερώνεται με αυταπάρνηση στην μοναχική ζωή . Μετά από τρία χρόνια βρίσκεται στην Μονή Φιλοθέου όπου γίνεται μικρόσχημος μοναχός και παίρνει το όνομα Παΐσιος. Στέλνει μια φωτογραφία του στην μητέρα του με την οποία την αποχαιρετά και της λέει ότι για μάνα του πια θα έχει την Παναγία.
Θα ακολουθήσει ο δεύτερος κύκλος όπου θα δούμε την μοναχική πλέον πορεία του Αγίου που ξεκινά από το Άγιο ‘Ορος, περνά από την Μονή Στομίου στην Κόνιτσα , την έρημο του Σινά, και πάλι στο Άγιο όρος . Θα ζήσουμε τους μεγάλους ασκητικούς του αγώνες και την απίστευτη αγάπη του για τον κόσμο , τα αμέτρητα θαύματα που έκανε και τον απλανή τρόπο με το οποίο οδήγησε χιλιάδες ανθρώπους στον δρόμο του Θεού. Τέλος τον θαυμαστό τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε τον καρκίνο και την οσιακή του κοίμηση. Οι μετά θάνατον εμφανίσεις του και τα θαύματα που επιτελεί μέχρι σήμερα θα είναι ο επίλογος της σειράς.
Το πλούσιο καστ των ηθοποιών πλαισιώνεται από τον Νικήτα Τσακίρογλου, Γιάννη Στάνκογλου, Σμαράγδα Σμυρναίου, Δημήτρη Ξανθόπουλο, Χριστίνα Παυλίδου, Δημήτρη Ήμελλο, Δρόσο Σκότη, Δέσποινα Γκάτζιου, και άλλοι πολλοί ηθοποιοί.
Στον ρόλο του Αγίου Παϊσίου ο Προκόπης Αγαθοκλέους.
***
Κάπως έτσι, κύριε Δήμαρχε...
Μείναμε εκεί.
Είθε του χρόνου, να κάνετε περισσότερα για τα παιδιά του οικισμού μας.
Ήμασταν έτσι, ΕΚΕΙ:
Ζητήσαμε δημοσίως, ΕΚΕΙ:
Μας κάνατε έτσι, ΕΚΕΙ:
Σας ευχαριστήσαμε, ΕΚΕΙ:
...Κι ελπίζαμε...
Πέρασε το καλοκαίρι.
Τί μας "δώσατε";
ΤΙΠΟΤΑ! (επί της ουσίας. Γελάνε και τα παιδιά που ήλπιζαν! Ντρέπομαι κι εγώ που τους θέριεψα την ελπίδα. Γελάστηκα, δυστυχώς και η ίδια. Ήλπιζα, πραγματικά!)
Ο Κυπριακός Σύνδεσμος Παιδικού – Νεανικού Βιβλίου (ΚΣΠΝΒ) προκηρύσσει τον καθιερωμένο ετήσιο διαγωνισμό του για ανέκδοτο παιδικό ή εφηβικό μυθιστόρημα, με αθλοθέτη το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου. Θα δοθεί το ποσό των 600 ΕΥΡΩ για τo πρώτο βραβείο ή/και το ποσό των 250 ΕΥΡΩ για το δεύτερο. Απονέμονται επίσης τιμητικά διπλώματα τόσο για τα βραβεία όσο και για τους επαίνους. Ο/η συγγραφέας του έργου που βραβεύεται με το πρώτο βραβείο μπορεί, εάν επιθυμεί, να παραδώσει το έργο στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου, το οποίο αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου την έκδοση και διάθεσή του.
ΓΕΝΙΚΟΙ ΟΡΟΙ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
***
Ο διαγωνισμός Drone Photo Awards που διοργανώνεται από τα Siena Awards, το διεθνές φεστιβάλ εικαστικών τεχνών, είναι ανοικτός στην εναέρια φωτογραφία και το βίντεο, οι πλατφόρμες των οποίων περιλαμβάνουν επίσης αεροσκάφη, ελικόπτερα, μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, μπαλόνια, αερόστατα, χαρταετούς και αλεξίπτωτα.
Πρόσφατα ανακοινώθηκαν οι νικητές του διαγωνισμού Drone Photo Awards καθώς και η φωτογραφία που κέρδισε τις εντυπώσεις και το πρώτο βραβείο με μια καταπληκτική λήψη του Terje Kolaas με ένα σμήνος ροζοπόδαρες χήνες που ταξιδεύουν πάνω από το χιονισμένο τοπίο της Νορβηγίας πετώντας προς το Σβάλμπαρντ στην Αρκτική.
Μαζί με την εκπληκτική εικόνα του Kolaas υπάρχουν νικητές κατηγοριών που επιλέχθηκαν από δεκάδες χιλιάδες υποβολές από 102 χώρες, σύμφωνα με τους διοργανωτές. Οι διαγωνιζόμενοι συμμετείχαν με λήψεις που είχαν πραγματοποιηθεί με drones, από ελικόπτερα, αεροπλάνα και άλλα εναέρια μέσα.
***
* *************
*********************
Το δικό του «εύρηκα» είπε ο Γερμανός χημικός Αλεξάντερ Μπίσμαρκ παρατηρώντας
τις κατσίκες να τρώνε σε ένα χωριουδάκι της Κρήτης όπου έκανε τις καλοκαιρινές
του διακοπές. Ο καθηγητής στη Σχολή Χημείας του Πανεπιστημίου της Βιέννης
σκέφτηκε ότι θα μπορούσε να αξιοποιήσει τα περιττώματα των ζώων όχι για φυσικό λίπασμα αλλά για να φτιάξει χαρτί! Όπως ανακοίνωσε στο συνέδριο της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας που έγινε στη Νέα Ορλεάνη, το χαρτί που εμπνεύστηκε ανακυκλώνει ως πρώτη ύλη τα ζωικά περιττώματα, αντί για την ξυλεία.
Η ΚΟΠΡΙΑ, ΣΗΜΕΙΩΣΕ Ο ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΜΠΙΣΜΑΡΚ, ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΘΑΥΜΑΣΙΑ ΠΗΓΗ ΚΥΤΤΑΡΙΝΗΣ ΣΥΝΕΠΩΣ Η ΝΕΑ ΜΕΘΟΔΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΕΙ ΙΔΙΩΣ ΣΕ ΧΩΡΕΣ ΠΟΥ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΖΩΑ.
Η ιδέα του Γερμανού χημικού βασίζεται στη διαπίστωση ότι τα ζώα τρώνε τη βιομάζα (π.χ. τα χόρτα) που περιέχει κυτταρίνη, τη μασάνε καλά, τη διαλύουν με ένζυμα και οξέα στο στομάχι τους και τελικά την αποβάλλουν με μορφή κοπριάς. Ανάλογα με το ζώο, έως το 40% της κοπριάς αποτελείται από κυτταρίνη, η οποία στη συνέχεια είναι εύκολο να απομονωθεί από την κοπριά. Στη συνέχεια η επεξεργασία αυτής της κυτταρίνης για να γίνει χαρτοπολτός απαιτεί πολύ λιγότερη ενέργεια και λιγότερες χημικές ουσίες από ό,τι αν χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη το ξύλο μιας και τα ζώα έχουν ήδη μασήσει το φυτό και το έχουν επεξεργαστεί.
Ο Αλεξάντερ Μπίσμαρκ και οι συνεργάτες του ξεκίνησαν με την κοπριά από τις κατσίκες, αλλά προχώρησαν σταδιακά σε περιττώματα από μεγαλύτερα ζώα, όπως άλογα, αγελάδες και τελικά ελέφαντες. Βασική τους σκέψη είναι ότι τα πάρκα στην Αφρική όπου ζουν εκατοντάδες ελέφαντες παράγουν καθημερινά πολλούς τόνους, ενώ ανάλογα βουνά κοπριάς παράγουν οι τεράστιες φάρμες βοοειδών στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.
Το χαρτί από κοπριά μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορες εφαρμογές, όπως για την παραγωγή φύλλων χαρτιού για γράψιμο, για την δημιουργία φίλτρων καθαρισμού του νερού, για την ενίσχυση των σύνθετων πολυμερών κ.α. Οι ερευνητές εξετάζουν, επίσης, κατά πόσο είναι δυνατό να κάνουν την όλη διαδικασία ακόμη πιο οικονομική και φιλική στο περιβάλλον, παράγοντας πρώτα βιοαέριο και στη συνέχεια απομονώνοντας τις ίνες της κυτταρίνης. Το βιοαέριο (κυρίως μεθάνιο και διοξείδιο του άνθρακα) θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως βιοκαύσιμο για την παραγωγή ηλεκτρισμού ή θερμότητας.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παύλος Δρακόπουλος
***
ΠΗΓΗΗ