Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

Οι γιατροί δικαιούνται και "ΕΥΓΕ"!

Μπορεί το άρθρο αυτό στην εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" της Λάρισας να γράφτηκε πριν ένα χρόνο, περίπου, εγώ όμως, το βρήκα απόψε και χαίρομαι ιδιαίτερα γι' αυτό! Βρήκα και φωτογραφία του καθηγητή Λάζαρου Σακκά και συμβουλές του!

Πριν όμως το διαβάσετε, θέλω να πω ένα μεγάλο μεγάλο "ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ" σ' αυτόν τον γιατρό και στην ομάδα του, γιατί βρήκαν την πηγή των δικών μου προβλημάτων και συνάμα ένα μεγάλο "ΕΥΓΕ" σε όλους, έναν προς έναν, κι ας μην τους γνώρισα προσωπικά όλους, (εννοώ, σαν ασθενής, φυσικά!) για το θεάρεστο έργο τους και την Ανθρωπιά τους! Είδα πόσο κοντά στον ασθενή είναι, πόσο σχολαστικά "ψάχνουν" την κάθε περίπτωση, ώστε να βρουν την πηγή του προβλήματος που, μα την αλήθεια, ένα δημόσιο "Ευχαριστώ", το χρωστάω, τουλάχιστον!
Τα καλά αυτή την εποχή δεν ακούγονται εύκολα, γι' αυτό, μετά το προχθεσινό μου νέο ραντεβού, αποφάσισα να μιλήσω.
Καμιά αρρώστεια δεν είναι ντροπή, αντιθέτως μάλιστα, ίσως σώζουμε κόσμο μιλώντας γι' αυτές!
Πάμε λοιπόν στα ονόματα που εγώ παλιότερα, είχα πει σε μια γιατρό και εκείνη με μάλωσε, ότι "μεγάλες κουβέντες" λέω: "ΕΙΝΑΙ, ΠΡΙΝ ΤΩ ΘΕΩ"!
Έτσι θεωρώ εγώ τους γιατρούς που νοιάζονται πραγματικά για τον άρρωστο και δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό.

Τα δικά μου "ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ" λοιπόν στην ρευματολογική ομάδα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας είναι για όλη την ομάδα και με "κάτι", ένα λίγο παραπάνω, στον κύριο Καθηγητή που είναι και ο Διευθυντής της Ρευματολογικής Κλινικής, (που έτυχε να είναι "γάτα", όπως καταλήξαμε με άλλους ασθενείς και πέσαμε εγκαίρως στα χέρια του και θα προλάβει, θα βελτιώσει ή θα συντηρήσει τα προβλήματά μας), μαζί με την ακούραστη ομάδα του :

Σακκάς Λάζαρος, Καθηγητής
Κατσιάρη Χριστίνα, Λέκτορας
Αλεξίου Γιάννης, Επιμελητής
Κοτρούμπας Αθανάσιος (κι είναι κι απ' τον Βόλο, έμαθα!)
Πένου Αλκμήνη, Ειδικευόμενη
Μπαρούτα Γεωργία, Ειδικευόμενη
Βαρνά Αρετή, Ειδικευόμενη
και Σιμοπούλου Ντόρα


Υγ. Ρώτησα πολλούς ασθενείς, για να μάθω όλα τα ονόματα. Αν παρέλειψα κάποιον ή κάποια, δεν είναι από πρόθεση.
Υγ. Για τα δικά μου προβλήματα, όσο γίνεται, θα σας μιλήσω άλλη στιγμή. Μου έλλειπε η Βιταμίνη D (Ντε), φταίει η κούραση και τα κότσια μου που με τόσο κόπο απέκτησα στα χνάρια! Μάλλον θα τα πάρω μαζί μου... κυκλοφορώντας ξυπόλητη, άμα λάχει!
Χρειάζομαι Ήλιο, θάλασσα, ξεκούραση, αθλητικά παπούτσια και τ' αγόρι μου... (θυμήσου Μαρινέλα - αυτό δεν μου το είπε!)
Αυτά! Όλα σας τα είπα!



Τοπικά

Εκτύπωση Αποστολή
Επιστροφή
ΟΠΩΣ ΤΟΝΙΣΕ ΧΘΕΣ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΡΕΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ΛΑΖΑΡΟΣ ΣΑΚΚΑΣ

«Ελπίδα για τις ρευματοπάθειες η νέα θεραπευτική αγωγή»

* Αυξημένος αριθμός κρουσμάτων ουρικής αρθρίτιδας σε νεαρούς άνδρες στη Μαγνησία


ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Παρασκευή, 23 Απριλίου 2010


«Σήμερα, χάρη στη σημαντική πρόοδο της Ιατρικής, είναι εφικτή η αποτελεσματική θεραπευτική αντιμετώπιση των ρευματικών παθήσεων, επιτυγχάνοντας καταστολή και ύφεση των κλινικών τους εκδηλώσεων, με την προϋπόθεση της έγκαιρης διάγνωσης αλλά και της πρώιμης και ορθής θεραπευτικής παρέμβασης» τόνισε χθες ο καθηγητής Παθολογίας - Ρευματολογίας της Ιατρικής Σχολής Λάρισας Λάζαρος Σακκάς. Ο κ. Σακκάς αναφέρθηκε χθες σε συνέντευξη Τύπου στις ρευματικές παθήσεις, με αφορμή εκδήλωση που διοργανώνεται αύριο από τη Ρευματολογική κλινική του ΠΝΛ στην Αγριά Βόλου, για να τονίσει ότι μετά από έρευνα στη Μαγνησία εντοπίστηκε ουρική αρθρίτιδα κυρίως σε νεαρούς άνδρες, όταν γενικότερα οι ρευματικές παθήσεις θεωρούνται παθήσεις των γυναικών. Για να αποδώσει ο κ. Σακκάς την αύξηση του ποσοστού στη Μαγνησία κυρίως στη διατροφή (θαλασσινά, αλκοόλ κ.λπ.) διευκρινίζοντας ότι η Μαγνησία επιλέχθηκε από την Κλινική για την υλοποίηση της έρευνας, με αφορμή το γεγονός ότι έχει κατοίκους σε νησιωτική, ορεινή και πεδινή περιοχή. Σημειώνεται, όπως διευκρίνισε ο κ. Σακκάς, ότι η ουρική αρθρίτιδα αποτελούσε κάποτε τη νόσο των αστών αλλά σήμερα η αύξηση των κρουσμάτων, όπως στην περίπτωση της Μαγνησίας, αποδίδεται προφανώς στο σύγχρονο τρόπο ζωής.
ΡΕΥΜΑΤΟΕΙΔΗΣ ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ
Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου ο κ. Σακκάς υπενθύμισε ότι «περισσότεροι από 100.000 Έλληνες, άνδρες και γυναίκες, πάσχουν από διάφορες φλεγμονώδεις αρθρίτιδες όπως είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα και η ψωριασική αρθρίτιδα με τη ρευματοειδή αρθρίτιδα να προσβάλλει σημαντικά συχνότερα τις γυναίκες από ό,τι τους άνδρες. Τρεις φορές περισσότερες γυναίκες εμφανίζουν τη νόσο στην ηλικία μεταξύ 40 και 55 ετών. Η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα από την άλλη προσβάλλει τρεις φορές περισσότερους άνδρες. Η νόσος εμφανίζει τα πρώτα της συμπτώματα από την ηλικία των 20 ετών. Η ψωριασική αρθρίτιδα προσβάλει γυναίκες και άνδρες από την ηλικία των 30 περίπου ετών στο ίδιο ποσοστό, και συνήθως συνοδεύεται από τη δερματική εκδήλωση της ψωρίασης».
Συμπληρώνοντας ότι «το μέγεθος του προβλήματος των φλεγμονωδών αρθρίτιδων καθορίζεται από δύο παράγοντες, τον επιπολασμό τους στο γενικό πληθυσμό και από τις επιπτώσεις τους στους ίδιους τους ασθενείς και στις οικογένειές τους, στο κοινωνικό σύνολο».
Ο καθηγητής πρόσθεσε επίσης ότι η ρευματοειδής αρθρίτιδα «είναι μια χρόνια φλεγμονώδης, αυτοάνοση και εξελικτική νόσος, που προσβάλλει κατ’ εξοχήν τις αρθρώσεις, αλλά όχι σπάνια και διάφορα άλλα όργανα. Είναι το συχνότερο φλεγμονώδες ρευματικό νόσημα. Προσβάλλει συνήθως άτομα ηλικίας 35-55 ετών, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε άτομα οποιασδήποτε ηλικίας, ακόμη και σε παιδιά. Φαίνεται ότι πολλοί παράγοντες, όπως περιβαλλοντικοί, γενετικοί, ορμονικοί και ανοσολογικοί, εμπλέκονται στην αιτιοπαθογένεια της νόσου, αλλά η ακριβής αιτιολογία της δεν είναι γνωστή. Ωστόσο, είναι γνωστοί οι παθογενετικοί μηχανισμοί με τους οποίους αναπτύσσεται η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Πρόκειται για παθολογικούς μηχανισμούς του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού που οδηγούν σε μία ανεξέλεγκτη φλεγμονή και πρόκληση φθοράς στον αρθρικό χόνδρο και διαβρώσεων στα οστά των αρθρώσεων».
Για να αναφερθεί επίσης αναλυτικά, στα κύρια κλινικά χαρακτηριστικά της ρευματοειδούς αρθρίτιδας (πόνος, διόγκωση της άρθρωσης, αύξηση της τοπικής θερμοκρασίας της άρθρωσης, ευαισθησία στην πίεση της άρθρωσης, πρωινή δυσκαμψία κ.λπ.), στην αγκυλωτική σπονδυλαρθρίτιδα, όπως και στην ψωριασική αρθρίτιδα.
ΔΙΑΓΝΩΣΗ
Για να αναφερθεί επίσης στις επιπτώσεις των ρευματικών παθήσεων τόσο στους ασθενείς και τις οικογένειές τους όσο και στο κοινωνικό σύνολο, σημειώνοντας ότι «οι φλεγμονώδεις αρθρίτιδες είναι ένα πολύ συχνό χρόνιο πρόβλημα υγείας αντίστοιχο σχεδόν με τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Οι φλεγμονώδεις αρθρίτιδες είναι το κυριότερο αίτιο νοσηρότητας, απουσιών από την εργασία και μακροχρόνιας λειτουργικής ανικανότητας στον εργαζόμενο πληθυσμό, σε άτομα ηλικίας 19-65 ετών». «Σήμερα, τόνισε ο κ. Σακκάς, χάρη στις σημαντικές προόδους της Ρευματολογίας, που ασχολείται με τη μελέτη, την έρευνα, τη διάγνωση, την πρόληψη και τη θεραπεία των ρευματικών παθήσεων, είναι εφικτή η αποτελεσματική θεραπευτική αντιμετώπιση των παθήσεων αυτών, επιτυγχάνοντας καταστολή και ύφεση των κλινικών τους εκδηλώσεων, με δύο προϋποθέσεις: Την έγκαιρη διάγνωση και την πρώιμη και ορθή θεραπευτική παρέμβαση. Η επιστημονική έρευνα την τελευταία 15ετία έχει συμβάλει σημαντικά στην κατανόηση των μοριακών μηχανισμών που εμπλέκονται στην εμφάνιση και εξέλιξη των παραπάνω νοσημάτων και έχει οδηγήσει στη δημιουργία καινοτόμων βιολογικών θεραπειών. Οι νέες αυτές θεραπείες στοχεύουν σε συγκεκριμένα στάδια του ανοσολογικού μηχανισμού επιδεικνύοντας έτσι υπέρτερη αποτελεσματικότητα έναντι των παραδοσιακών ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων. Οι βιολογικές θεραπείες προσφέρουν όχι μόνο ανακούφιση από τα συμπτώματα, αλλά οδηγούν και στην επιβράδυνση της εξέλιξης των αρθρικών καταστροφών, γεγονός που έχει άμεση και ουσιαστική επίδραση στη διατήρηση της λειτουργικότητας, της ικανότητας για εργασία και στη γενικότερη καλυτέρευση της ποιότητας ζωής των πασχόντων. Ξεχωριστή θέση ανάμεσα στις βιολογικές θεραπείες κατέχουν τα φάρμακα που αναστέλλουν τον παράγοντα νέκρωσης των όγκων (TNFα), όπως η ινφλιξιμάμπη, η ετανερσέπτη, η ανταλιμουμάμπη καθώς και νέα φάρμακα όπως η σερτολιζουμάμπη και η γκολιμουμπάμπη, που είναι η πρώτη και μοναδική υποδόρια αντί-TNF θεραπεία, χορηγούμενη μία φορά το μήνα, και έλαβε ταυτόχρονα έγκριση για τη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, της ψωριασικής αρθρίτιδας και της αγκυλοποιητικής σπονδυλίτιδας» κατέληξε ο κ. Σακκάς.
Β.Κ.

Τοπικά


RSS Feeds
Πρωτοσέλιδα
Τοπικά
Ψιθυριστά
Πολιτιστικά
Αθλητικά
Οικονομικά
Ελλάδα
Θεσσαλία
Έκφραση/Σκέψη

Bookmark & Share
+ Greekmarks.com



2 σχόλια:

Αστοριανή είπε...

Κατερίνα μου!
Συγχαρητήρια για το Γιατρό, και για το κείμενο που έδωσε...
μα βρε κορίτσι μου, πώς τα κατάφερες μ' εκείνους τους γλωσσοδέτες οπως:

"...Ξεχωριστή θέση ανάμεσα στις βιολογικές θεραπείες κατέχουν τα φάρμακα που αναστέλλουν τον παράγοντα νέκρωσης των όγκων (TNFα), όπως
η ινφλιξιμάμπη,
η ετανερσέπτη,
η ανταλιμουμάμπη
καθώς και νέα φάρμακα όπως η σερτολιζουμάμπη και η γκολιμουμπάμπη..."

αντέχεις ακόμη;;;;;;;;;;;

Να είσαι καλά, και βιταμίνη D !!!!

Σε φιλώ,
πάντα με την αγάπη μου,
Υιώτα
αστοριανή
ΝΥ

Τα χνάρια είπε...

Καλημέρα, Γιώτα μου!
Δεν ήταν και πολύ δύσκολο! Αντιγραφή τους έκανα! Δεν πάω για γιατρός! Εγώ "κράτησα" την... μάμπη και τον μπάμπη και κυρίως την Ντε!
Αντέχω...
Παλεύω την μούχλα μου, μέχρι ν' απλωθώ για καλά στον ήλιο!
Κι εγώ σε φιλώ, περιμένοντας τα καλά νέα του εγγονού!