Κυριακή, 19 Μαΐου 2013

Της αρκούδας

Ταχυδρόμος

Συνάντησε… την αρκούδα στη Συκή!

2013-05-18 - 13:57:47
Συνάντησε… την αρκούδα στη Συκή!«Ακου αρκούδα στο Πήλιο και παραμύθια!», μονολογούσε γυρνώντας από το κτήμα του χθες το πρωί ο κτηματίας και συνταξιούχος από την Συκή κ. Ιωάννης Καλτσογιάννης. Δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει την σκέψη του, όταν στο σημείο «Πανταζή Αμμο» ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με την περιβόητη καφέ αρκούδα που έχει αναστατώσει εδώ και δύο εβδομάδες ολόκληρο το Πήλιο!
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αθηνά Τσιργή
Ο κ. Ιωάννης Καλτσογιάννης ξεκίνησε όπως κάθε πρωί για τις καθιερωμένες εργασίες του στο κτήμα, και σχολιάζοντας τα σενάρια περί αρκούδας, τόνιζε στους φίλους του: «Αποκλείεται να υπάρχει αρκούδα στο Πήλιο».
Ωστόσο χθες το πρωί όπως τόνισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ γύρω στις 10 το πρωί, γυρνώντας μόνος του, από το κτήμα, με το αυτοκίνητο στο σημείο «Πανταζή Άμμο», δεν πίστευε στα μάτια του όταν έπεσε πάνω σε μια μέτρια καφέ αρκούδα, η οποία για λίγα λεπτά σάστισε, όπως άλλωστε και ο ίδιος, και στη συνέχεια χάθηκε μέσα στο πυκνό δάσος. Ο ίδιος, όπως περιγράφει, δεν φοβήθηκε, αφού βρισκόταν μέσα στο αυτοκίνητο του. Ωστόσο, εντυπωσιάστηκε που είδε από κοντά την αρκούδα, για την οποία συζητάει όλο το Πήλιο.
Τον ρωτήσαμε ως αυτόπτη μάρτυρα να μας μεταφέρει την εικόνα του ζώου, που έχει προκαλέσει το φόβο. Αν είναι μια μεγάλη αρκούδα. «Που να ξέρω;», απόρησε και ο ίδιος. «Μήπως έχω ξαναδεί από κοντά αρκούδα για να ξέρω! Αν ήταν για αγριογούρουνα θα σας έλεγα…». Εξήγησε ότι δεν είναι από τις αρκούδες των ντοκιμαντέρ, εκείνων δηλαδή των τεράστιων τρομακτικών ζώων. Σύμφωνα με τον κτηματία, η αρκούδα του Πηλίου είναι μεσαία και καφέ.
Καταστροφών συνέχεια σε μελίσσια
Την ίδια στιγμή ο μελισσοκόμος Στέφανος Ζαχαρός από την Συκή, διαπίστωσε χθες το πρωί κατεστραμμένες πέντε κυψέλες. Το ίδιο και δύο ακόμη μελισσοκόμοι από την περιοχή. Συνολικά εκτιμάται ότι η αρκούδα κατέστρεψε 15 κυψέλες μόνο στη Συκή.
Ο μελισσοκόμος Στέφανος Ζαχαρός τόνισε χαρακτηριστικά: «Εκτιμάμε ότι το ζώο πρέπει να βρίσκεται στην περιοχή μας εδώ και δύο ημέρες. Μάλιστα κάτοικοι της περιοχής είδαν με τα μάτια τους την αρκούδα», είπε έχοντας ήδη πληροφορηθεί την «συνάντηση» αρκούδας και κ. Καλτσογιάννη.
Κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι της περιοχής σκέφτονται να οργανώσουν περιπολίες για τον εντοπισμό της αρκούδας, προκειμένου να μην προκαλέσει άλλες καταστροφές σε μελίσσια.
Κάτοικος της Συκής, ο κ. Γιάννης Παπανικολάου, μετέφερε ότι οι κάτοικοι του χωριού έχουν αρχίσει και φοβούνται στο άκουσμα ότι γύρω τους κινείται μια αρκούδα.
Επιβεβαιώθηκε η παρουσία της από τον «Αρκτούρο»
Την παρουσία της αρκούδας στο Πήλιο, επιβεβαίωσε χθες, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο ερευνητής περιβάλλοντος από τον «Αρκτούρο» κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος , μετά την έρευνα που πραγματοποίησε το τελευταίο διήμερο στην περιοχή.
Από τα στοιχεία που συγκέντρωσε ο ίδιος και κλιμάκιο επιστημόνων, οδηγούνται στο συμπέρασμα ότι υπάρχει ένα μέτριο ζώο στην περιοχή, νεαρής ηλικίας, περίπου 5 έως 7 ετών, ενώ ο γενετικός έλεγχος θα γίνει μετέπειτα για περισσότερα στοιχεία.
Οπως ανέφερε ο ερευνητής του «Αρκτούρου» κ. Παναγιωτόπουλος υπάρχει συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και το Δασαρχείο. Δόθηκαν οδηγίες, και χθες το μεσημέρι έγινε συγκέντρωση και ενημέρωση των κατοίκων στη Μακρινίτσα. «Ο κόσμος δείχνει ανήσυχος και φοβισμένος», είπε, προσθέτοντας ότι σε περίπτωση που συναντήσουμε το ζώο δεν πρέπει να του επιτεθούμε. «Από τα σημάδια που άφησε, κυρίως από τα σημεία των ζημιών, αντιλαμβανόμαστε πως είναι ένα νεαρό απερίσκεπτο και άπειρο ζώο. Πιθανότατα αρσενικό», ενημέρωσε.
Εκτιμάται ότι ίσως έφτασε στο Πήλιο από τον Ολυμπο ή το Μαυροβούνι. Υπολογίζεται ότι θα φύγει, όταν βρεθεί σε φάση αναπαραγωγής. Τέλος άφησε ένα ενδεχόμενο το ζώο να παραμείνει στην περιοχή, καθώς όπως τόνισε υπάρχουν και οι κατάλληλες περιβαλλοντικές συνθήκες αλλά και τροφή.
Πάντως, οι αρμοδιότητες του «Αρκτούρου» σταματούν στην επιβεβαίωση ότι πρόκειται για αρκούδα, καθώς παρεμβαίνει μόνο για τραυματισμένες και κακοποιημένες αρκούδες. Στην προκειμένη περίπτωση η αρμοδιότητα, σύμφωνα με τον «Αρκτούρο» ανήκει στο Δασαρχείο…

Ταχυδρόμος, Πανθεσσαλική Εφημερίδα

2 σχόλια:

Αστοριανή είπε...

...μια αρκούδα για τον ...αρκούδο, βρε παιδιά!!!!!!!!

Κατερίνα μου,
γέλασα,
κι αυτό το χρειαζόμουν.

Φιλάκια, κορίτσι μου,
Γιώτα

Κατερίνα δε. στα. πα. είπε...

Γιώτα μου, κι εγώ γέλασα πολύ! Μέσα στο λεωφορείο που πήγαινα Ζαγορά, άκουσα τόσα ωραία, περί αρκούδας που γέλασε η ψυχή μου!
Για όλα έφταιγε η αρκούδα!
Ο κόσμος δεν θα πάει να μαζέψει μανιτάρια, γιατί φοβάται την αρκούδα!
Η καλύτερη δικαιολογία για τους εργάτες που έχουν σχέση με το βουνό και καθυστέρησαν στις υποχρεώσεις τους, έφταιγε η αρκούδα!
Να ακούς συζητήσεις απλών ανθρώπων και να πλουτίζει η ψυχή σου!
"Δεν πραζ' η αρκούδα! Ο άνθρωπος πραζ'!"
"Δεν πειράζει η αρκούδα! Τον άνθρωπο να φοβάσαι!" το τελικό συμπέρασμα, όλων!
Κι από μένα, Καλή μου, πολλά φιλιά σε όλους σας!
Από "ανάγκη" βρέθηκε κι αυτή στα μέρη μας! Ίσως, για να μας κάνει και να γελάσουμε...
Κανείς δεν ξέρει!