Για το ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ (ΕΔΩ) και για τον ξεχωριστό Δάσκαλο, Κύριο Κώστα Σπανό, σας έχω ξαναμιλήσει απ' τις σελίδες μου.
***
Τον Ιούλιο κυκλοφόρησε ο 78ος τόμος του Θεσσαλικού Ημερολογίου. Στο εξώφυλλο ο ναός του Αγίου Νικολάου των Καναλίων της Μαγνησίας (τέλη του 12ου-αρχές του 13ου αιώνα. Η φωτογραφία είναι της κ. Μαρίας Γεροφώτη).
***
Ανάμεσα στα πολύ ενδιαφέροντα του νέου τόμου, έχει και:
ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΟΣ ΝΙΚΟΣ, Η Μονή των Αγίων Ταξιαρχών στην περιοχή της Ζαγοράς
***
Και για τον δάσκαλό μου, Κύριο Νίκο Διαμαντάκο, σας έχω μιλήσει πολλές φορές, για τα βιβλία του και για τις έρευνες που κάνει, ώστε να σώσει, έστω γραπτώς, ότι μπορεί να περισσώσει απ' την Ιστορία της Ζαγοράς, που χάνεται, είτε με το πέρασμα των χρόνων, είτε επειδή οι νέοι μας, αλλάζοντας οι εποχές, έχουν και διαφορετικά ενδιαφέροντα.
Να μην πολυλογώ, αν και υπάρχει άπειρος χώρος, θα είμαι όσο γίνεται, σύντομη!
Είναι Τιμή για μένα που είχα για Δάσκαλο, τον Κύριο Νίκο Διαμαντάκο, το έχω ξαναγράψει.
Ίδια Τιμή είναι για μένα, που γνώρισα και συνάντησα από κοντά, τον Δάσκαλο Κύριο Νίκο Σπανό. Κι αυτό το έχω ξαναγράψει.
Εκείνο που δεν έγραψα είναι, πως στην τελευταία μας συνάντηση που αγόρασα κάποιους τόμους που μ' ενδιέφεραν, είχα προπληρώσει τον επόμενο τόμο που θα έγραφε την έρευνα που έκανε για τους Αγίους Ταξιάρχες Ζαγοράς, ο Δάσκαλός μου. Επειδή παλιότερα με το Ταχυδρομείο ψαχνόμασταν, έδωσε το βιβλίο να μου το φέρει φίλη, η οποία πέρασε μεγάλη ταλαιπωρία στη ζωή της και το βιβλίο αυτό, καθυστέρησε τόσο πολύ και έφτασε στα χέρια μου, χθες!
Η σύμπτωση και Τιμή, συνάμα, είναι, ότι ο δάσκαλός μου, με θυμήθηκε και δυο μέρες νωρίτερα, μου έστειλε "Ανάτυπο από τον 78ο τόμο του "Θεσσαλικού Ημερολογίου", ώστε να ενημερωθώ, γιατί και στην ομιλία του στο ξενοδοχείο Park του Βόλου, 25 Νοέμβρη 2019, δεν είχα πάει.
...Συγκινήθηκα, τον έψαξα, του τηλεφώνησα, του μίλησα, του εξήγησα...
Όπως λέγαμε για τον "Δαίμωνα του τυπογραφείου", κάποτε, κάπως έτσι υπάρχουν και τα εμπόδια της ζωής, τώρα.
Απλά, δεν ήταν αδιαφορία!
Κάθε άλλο!
Μακάρι στον επόμενο τόμο, να δημοσιεύσει την έρευνά του και για την Παναγία Ράσοβα, που κι εκείνη την ομιλία έχασα, για "χ " προσωπικούς λόγους και τότε.
Η ομιλία, όπως και να το κάνεις, αν δεν την καταγράψεις σε βίντεο, (πέρα απ' το ότι δεν ασχολούνται όλοι με το ίντερνετ!) τότε επιβάλλεται να είναι σε βιβλίο, γιατί αλλιώς, ακόμα και οι παρόντες, γρήγορα και χωρίς να το θέλουν, πολλά τα ξεχνούν.
Τιμώ, εκτιμώ και σέβομαι ιδιαίτερα αυτούς τους δυο δασκάλους, είναι δεδομένο.
Μακάρι να είναι γεροί, να συνεχίσουν το Ιερό και δύσκολο για κάποιους, Έργο τους!
"Τους Συγχαίρω και τους Ευγνωμονώ", για το Πνευματικό Έργο που αφήνουν πίσω τους.
Προσωπικά, τους "Ευχαριστώ", που αν και δεν έχω τα πτυχία... και τα ανάλογα προσόντα, με θυμούνται και με Τιμούν!
Για μένα, "κι εδώ που έφτασα, λίγο δεν είναι", κλέβοντας λίγο τον Καβάφη...
... για μια Κατερίνα Σταματίου ή Δεσπότη, Παπαθεοδώρου ή ένα ασήμαντο "κυκλάμινο βουνού", είναι ήδη, πολύ!
Λόγω κυνηγημένου χρόνου, θα φέρω μόνο δυο αποσπάσματα.
Το βιβλίο μπορείτε να το παραγγείλετε. (Σας παρέπεμψα στην αρχή).
***
Η ΛΕΙΨΑΝΟΘΗΚΗ
Μεταφέρω μία μαρτυρία που με εντυπωσίασε ιδιαίτερα. Ο Κωνσταντινίδης αναφέρει ότι "από τα ευρήματα το πλέον σημαντικώτερον είναι αργυρά λειψανοθήκη περιέχουσα εντός επίσης αργυρών θηκών είκοσι δύο ιερά λείψανα, δεόντως βεβαιωμένα υπό του Οικουμενικού Πατριαρχείου", τα οποία αριθμεί και καταγράφει. Μεταξύ αυτών ήταν του Αγίου Παντελεήμονος, του Αγίου Ιωάννη Χρυσοστόμου, του Μεγάλου Βασιλείου, του Αγίου Μιχαήλ και του Πρωτομάρτυρα Στεφάνου.
Διερωτώμαι ποια ήταν η τύχη αυτών των Ιερών Λειψάνων, των βιβλίων και εικόνων που υπήρχαν τη δεκαετία του 1930. Πόσα από αυτά υπάρχουν, πόσα καταστράφηκαν, πόσα πάρθηκαν από βέβηλα χέρια; Για τον λόγο αυτό υπογραμμίζω πόσο επιβεβλημένη είναι η ίδρυση ενός εκκλησιαστικού μουσείου στη Ζαγορά, ώστε να συγκεντρωθούν εκεί όλα τα εκκλησιαστικά κειμήλια, όσα σώθηκαν, να καταγραφούν και να διαφυλαχθούν. Αποτελούν Ιερή κληρονομιά των προγόνων μας και πολύτιμο θησαυρό για τη Ζαγορά, τη γενέτειρα δύο Αγίων (του Νεομάρτυρα Τριανταφύλλου και του Οσίου Δανιήλ), δύο πατριαρχών, έξι επισκόπων και πολυάριθμων ιερέων και μοναχών.
Σελ. 212 /Θεσ. Ημερ.
***
Στην πρώτη έκδοση του βιβλίου μου για τις εκκλησιές της Ζαγοράς τελείωσα την περιγραφή του ναϋδρίου αυτού με τη φράση: "Ένα τόσο παλαιό εκκλησιαστικό μνημείο είναι κρίμα ν' αφήνεται ασυντήρητο. Το τέλος του είναι ορατό και το κρίμα θα είναι βαρύ". Πέρασαν 20 χρόνια από τότε. Τώρα το εκκλησάκι έχει γίνει ένα λιθοσώρι. Η ύπαρξή του θα μαρτυρείται μόνο από τις σελίδες του δυσεύρετου βιβλίου του Κωνσταντινίδη και από το δικό μου, από λίγα άλλα δημοσιεύματα και από το αιωνόβιο κυπαρίσσι, μέχρι να ξεραθεί κι αυτό.
Πρόθεση της συσταθείσας επιτροπής και του εκκλησιαστικού συμβουλίου της Αγίας Παρασκευής είναι και η ανοικοδόμηση του ναϋδρίου στα παλιά του μέτρα. Μακάρι, με την οικονομική και ηθική βοήθεια του Δήμου Ζαγοράς - Μουρεσίου και της Μητρόπολης Δημητριάδας να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι τους.
Σελ. 216 / Θεσ. Ημερ.
***
ΣΧ. Μακάρι, Δάσκαλε!
Κι αν μια απ' τις εκατοντάδες μαθήτριές σας, μπορεί να πει "ΕΥΓΕ", στον Δάσκαλό της και δεν θεωρηθεί θράσος που σήκωσα κεφάλι... θα το σκύψω πολύ, αν το δεχθείτε, κι ας μην πρόκοψα (σπούδασα), για να με καμαρώνετε, όπως τόσους άλλους σπουδαγμένους μαθητές σας!
Ο Θεός να έχει ΚΑΛΑ, εσάς και την οικογένειά σας!
Όλοι οι Ζαγοριανοί είναι υπερήφανοι για σας, για ολόκληρη την πορεία της ζωής σας και των Έργων σας!
Όλοι σας εκτιμούν ιδιαίτερα!
...Εκείνο που λείπει, δυστυχώς, κι όλο μειώνεται... είναι η Δύναμη της Πίστης στις νεότερες γενιές και η κραυγαλέα αδιαφορία και η γενική ασέβεια... (να μην το αναπτύξω), σε Εκκλησιές και εξωκλήσια που ευτυχώς, ακόμα, αντέχουν στον χρόνο!
Ναι, ένα Εκκλησιαστικό Μουσείο, ΣΙΓΟΥΡΑ η Ζαγορά το χρειάζεται, αρκεί να ΜΗΝ μπει και η Ορθόδοξη Πίστη μας, κι αυτή στο Μουσείο... και "στολίζεται", ΜΟΝΟ στα πανηγύρια...
...Χλωμό το μέλλον, Δάσκαλε, δυστυχώς!
***
ΥΓ. Για τους αναγνώστες της ανάρτησης, παλιότερες φωτογραφίες απ' την Ιερά Μονή ΤΩΝ Αγίων Ταξιαρχών, Ζαγοράς, έχω εδώ. (Κυλήστε παρακάτω την σελίδα και θα τις δείτε)
***
Για τις αποδείξεις... βιαστική απογευματινή φωτογράφιση, γιατί η ζωή τρέχει και δεν προλαβαίνω να κάνω σωστότερα...
Έστω κι έτσι, γιατί ΑΞΙΖΕΙΣ και ΜΠΟΡΕΙΣ, πολύ περισσότερα, Δάσκαλε!
ΥΓ. τελικό: Περισσότερα, αν χρειαστεί, θα συμπληρώσω στα σχόλια ή στην ανάρτηση.
Τα μπλογκς, ευτυχώς, δίνουν αυτή την δυνατότητα.
***
ΥΓ. 5/10/20
Φωτογραφίες του Αγίου Νικολάου Καναλίων, (Μάης 2008), θα δείτε ΕΔΩ, αναρτήσεις 3, πατώντας παλιότερες ή νεότερες.
1 σχόλιο:
Κι απ' τον Άγιο Νικόλαο Καναλίων, έχω φωτογραφίες, σε παλιότερα μπλογκ, τότε που είχε ακόμα αναστηλώματα.
Αν τις βρω, θα φέρω το λινκ.
Συγγνώμη για τον πιεσμένο χρόνο μου!
Προτιμώ όμως έτσι, απ' το να περιμένω την κατάλληλη στιγμή που κανείς δεν έχει δεδομένο ότι θα υπάρξει!
Δημοσίευση σχολίου