Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2022

Στα όρια της εξαθλίωσης οι μουσικοί στον Βόλο - 20 μεροκάματα όλο το 2021!

 ***

Στα όρια της εξαθλίωσης οι μουσικοί στον Βόλο - 20 μεροκάματα όλο το 2021!


«Υπάρχουν αναφορές μουσικών από τον Βόλο ότι το 2021 έκαναν μόλις 20 μεροκάματα. Βγαίνει ένας άνθρωπος, πόσο μάλλον μια οικογένεια με 20 μεροκάματα;». Με μελανά χρώματα περιέγραψε την κατάσταση, στην οποία έχουν περιέλθει επαγγελματίες μουσικοί και dj’s και στον Βόλο, ο αντιπρόεδρος του Σωματείου Μουσικών Θεσσαλίας «Ο Απόλλων», Δημήτρης Κανάβας, στη χθεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Αγίου Νικολάου.

Μουσικοί διαμαρτυρήθηκαν ότι για μία ακόμη φορά τα τελευταία δύο χρόνια βρίσκονται χωρίς εργασία, λόγω των μέτρων που εφαρμόζονται για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Οι μουσικοί το πρώτο εξάμηνο του 2021 ήταν σε αναστολή εργασίας, στη συνέχεια οι επιχειρήσεις υπολειτούργησαν και λίγοι κατάφεραν να κερδίσουν πίσω το μεροκάματό τους, ενώ πάνω που πήγαν να ορθοποδήσουν στις γιορτές, έμειναν και πάλι χωρίς δουλειά, με την απόφαση για το κλείσιμο της μουσικής την προπαραμονή της Πρωτοχρονιάς.

«Είμαστε για μία ακόμη φορά με την πλάτη στον τοίχο. Εχουμε μείνει χωρίς δουλειά και δεν μπορούν όλοι να μπουν σε καθεστώς αναστολής και να αποζημιωθούν, γιατί οι επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονται δεν ανήκουν στο σύνολό τους στους ΚΑΔ (Κωδικός Αριθμός Δραστηριότητας) που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση», σημείωσε ο κ. Κανάβας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του σωματείου, Στέφανο Κωστόπουλο, «αυτή τη στιγμή το 95% των μουσικών στη Μαγνησία είναι εκτός λίστας δικαιούχων για το επίδομα αναστολής εργασίας». Υπολογίζεται ότι με τα χθεσινά δεδομένα από τους 200 περίπου εγγεγραμμένους στο σωματείο, μόλις οι 20 ή 30 θα μπορέσουν να λάβουν το επίδομα.

«Δυστυχώς, μας σταματούν από τη δουλειά και για το 95% από εμάς δεν προβλέπεται καμία αποζημίωση», σημείωσε ο κ. Κωστόπουλος, στο περιθώριο της πανελλαδικής διαμαρτυρίας που διοργανώθηκε.

Οι μουσικοί συγκεντρώθηκαν στην πλατεία και μετά από σύντομη ομιλία που έγινε, έκαναν πορεία μέσω της Ερμού έως την πλατεία Πανεπιστημίου. Κάποιοι είχαν φέρει μαζί τους και τα μουσικά τους όργανα, τα οποία έχουν αναγκαστικά παροπλίσει.

Οι μουσικοί και του Βόλου διεκδικούν να ενταχθούν όλοι οι ΚΑΔ στο καθεστώς αναστολής για να αποζημιωθούν οι μουσικοί που δεν εργάζονται, να δοθούν αποζημιώσεις ειδικού σκοπού από τον περασμένο Αύγουστο, καθώς οι επιχειρήσεις υπολειτουργούσαν και να σταματήσει ο αποκλεισμός μουσικών που εγγράφηκαν στο μητρώο μουσικών εκπρόθεσμα. Διεκδικούν επίσης να συνυπολογιστούν τα ένσημα από το ΕΡΓΑΝΗ.

«Η μουσική φαίνεται να είναι η εύκολη λύση στο πρόβλημα της πανδημίας. Την κλείνεις και αποφεύγεις τον συνωστισμό. Από πίσω όμως υπάρχουν οικογένειες που καλούνται να ζήσουν με επιδόματα τα οποία θα λάβουν τον Φεβρουάριο. Το ζητούμενο είναι να ληφθούν μέτρα στήριξης των δομών υγείας. Αν υπήρχαν ισχυρές δομές υγείας, δεν θα χρειαζόταν να ληφθούν αυτά τα μέτρα που θίγουν οικογένειες», σημείωσε ο κ. Κανάβας.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ



***

ΠΗΓΗ

1 σχόλιο:

Κυκλαμίνα είπε...

Ποιος θα το πίστευε πως θα έφταιγε η μουσική...
https://www.youtube.com/watch?v=q7aryjd9ihg

Κουράγιο Μουσικοί! Υπομονή! Θα περάσει κι αυτό!