Κυριακή, 25 Μαΐου 2014

Νίκος Τσιλιμίγκας: Καθηγητής, Διακεκριμένος Καρδιοχειρουργός... Τι Θέλει Στην Πολιτική;


Νίκος Τσιλιμίγκας: Καθηγητής, Διακεκριμένος Καρδιοχειρουργός... Τι Θέλει Στην Πολιτική;
Νίκος Τσιλιμίγκας: Καθηγητής, Διακεκριμένος Καρδιοχειρουργός... Τι Θέλει Στην Πολιτική;
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο

(2 ψήφοι)
Από Γιώργο Κουτίνα (*)
Είναι ιδιαίτερα γνωστός και αγαπητός στο θεσσαλικό κοινό και στον πανεπιστημιακό χώρο, μετά από λαμπρή καριέρα στη Γερμανία. Τελευταία κλίνει το μάτι στην πολιτική. Εύλογο το παραπάνω ερώτημα. Συνδεόμενος μαζί του με βαθιά φιλία για πάνω από 40 χρόνια, κρίνω σκόπιμο να καταθέσω κάποιες σκέψεις για το Νίκο Τσιλιμίγκα, που θα ήταν χρήσιμο ο κόσμος ενόψει των εκλογών αυτοδιοίκησης, να γνωρίζει.

Ο Νίκος Τσιλιμίγκας, ουδέποτε είχε ασχοληθεί με την πολική (ακόμη και στα έντονα φοιτητικά χρόνια την αρχή της μεταπολίτευσης), ούτε υπήρξε συνδικαλιστής ή άνθρωπος των κομματικών μηχανισμών. Υπήρξε μέχρι τώρα ένας διεθνώς διακεκριμένος σεμνός γιατρός πιστός στον Όρκο του Ιπποκράτη και παραμένει επαγγελματικά καταξιωμένος στο χώρο της Ιατρικής. Ο Νίκος Τσιλιμίγκας. είναι  άτομο βαθυστόχαστο. Μια ήρεμη δύναμη. Άτομο με ηθικές αρχές, που το χαρακτηρίζουν η ταπεινοφροσύνη, η εργατικότητα, η επιμονή και το πάθος της προσφοράς.
Η πρώτη του επαφή με την πολιτική ήταν στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του 2012 όπου υπήρξε υποψήφιος βουλευτής σε κόμμα, που ήταν ήδη σε  μεγάλη παρακμή. Σχετικά, θυμάμαι ήταν λίγο πριν τις εκλογές που μου εκμυστηρεύτηκε: "Δεν με νοιάζει αν δεν εκλεγώ βουλευτής και δεν θα ξοδέψω ούτε ένα ευρώ. Το κάνω απλά για εμπειρία και για να διαπιστώσω την αγάπη των συμπολιτών μου Θεσσαλών τους οποίους υπηρετώ”. Δεν ξόδεψε ούτε λεφτά, ούτε ενέργεια για να μαζέψει ψήφους. Για όσους δεν γνωρίζουν, σημειώνω πως το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό για τον ίδιο και παραλίγο θα εκλεγόταν βουλευτής. Βέβαια, ουδόλως στενοχωρήθηκε. Απεναντίας, πολύ χάρηκε που διαπίστωσε την αγάπη του κόσμου …

Ο φίλος, μόλις πριν μερικούς μήνες που είχε κατέβει στην Αθήνα για κάποιο ιατρικό συνέδριο, με το  γνωστό χαμόγελό του, μου εκμυστηρεύθηκε: “Τοπικοί παράγοντες με πιέζουν έντονα να κατέβω υποψήφιος Περιφερειάρχης Θεσσαλίας”. Φυσικά, χωρίς να δώσουμε συνέχεια, γελάσαμε και το θέμα παρέμεινε χρονικά στο περιθώριο, μέχρι κάποια στιγμή που εντελώς αυθόρμητα, του έστειλα ένα λιτό μήνυμα στο κινητό: “Τελικά πολύ μου άρεσε εκείνο το «Περιφερειάρχης»”, για να λάβω την αυθόρμητη απάντηση: “Ναι, με πείσανε. Θα κατέβω υποψήφιος Περιφερειάρχης και θα προσπαθήσω να εκλεγώ!”. Θυμάμαι στη σχετική συζήτηση, μου εξήγησε: “Ξέρω πως για ένα τέτοιο εγχείρημα χρειάζονται λεφτά και δεν μου περισσεύουν. Βασίζομαι στην αγάπη του λαού της Θεσσαλίας που εισπράττω τα τελευταία χρόνια στη Λάρισα εγχειρίζοντας καρδιές. Επιπλέον, θα επιμείνω να πείσω και τους φιλόδοξους συνεργάτες που θα με πλαισιώσουν στην όλη προσπάθεια, να κάνουμε ένα λιτό προεκλογικό αγώνα συμμεριζόμενοι την οικονομική κρίση που βαραίνει τον κόσμο και τη χώρα. Πολλοί λένε πως «αν δεν ξοδέψεις λεφτά δεν κερδίζεις εκλογές». Ωστόσο, θα κάνω ένα πολιτισμένο προεκλογικό αγώνα. που θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά”. Κουβέντες απλές και λογικές από ένα φιλοσοφημένο άτομο με ευρύτερη κουλτούρα,  με ξεχωριστή προσέγγιση των ανθρώπων και με ειδική αντίληψη της κοινωνίας  Η μόνη στήριξη, που δικαιολογημένα αναμένει, είναι η αγάπη των συνανθρώπων της Θεσσαλίας…

Ο Νίκος Καζαντζάκης γράφει κάπου στο βιβλίο του “Ασκητική”: “Η πράξη είναι η πλατύτερη θύρα της λύτρωσης. Αυτή μονάχα μπορεί να δώσει απόκριση στα ερωτήματα της καρδιάς”. Στην περίπτωση του Νίκου Τσιλιμίγκα, η απόφασή του να είναι υποψήφιος Περιφερειάρχης Θεσσαλίας με σκοπό να προσφέρει ευρύτερα τις υπηρεσίες του, πέρα από τους βαριά πάσχοντες καρδιοπαθείς , προφανώς είναι μια Πράξη. Μένει να δούμε αν η Πράξη του αυτή μπορεί να φέρει τη λύτρωση στον ίδιο και όφελος στη Θεσσαλία.
Με βεβαιότητα μπορώ να πω πως η ένταξη του καθηγητή Νίκου Τσιλιμίγκα στην πολιτική προσδίδει τιμή στη Θεσσαλία και στη χώρα, γιατί παρόμοιες περιπτώσεις σπανίζουν. Αξίζει να υποστηριχθεί πέρα από κομματικές πεποιθήσεις. Γιατί, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως σε αυτές τις εκλογές δεν ψηφίζουμε βουλευτές – κόμματα για το σχηματισμό κάποιας κυβέρνησης. Ψηφίζουμε για σύγχρονους Managers ικανούς να διαχειριστούν σημαντικούς οικονομικούς πόρους και ανθρώπινο δυναμικό. Και, ο Νίκος Τσιλιμίγκας, έχοντας για πολλά χρόνια δουλέψει σκληρά και έχοντας πετύχει για πολλά χρόνια στη Γερμανία και τα τελευταία χρόνια στο πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας, είναι ένας σύγχρονος Manager. Αποτελεί δε ένα σπάνιο “είδος” υποψήφιου πολιτικού, τη στιγμή που οι περισσότεροι είναι χωρίς αξιόλογη επαγγελματική πείρα και προσβλέπουν στη πολιτική για επαγγελματική καριέρα.
Υγ. Έλα μου, ντε! Αυτή την απορία είχα κι εγώ! Έχω αδυναμία όμως στους γιατρούς, οπότε, άντε να γιατρέψει και την Θεσσαλία μας!

********

Κι αυτά: (Να μη κάνω μισές δουλειές!) 1. ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΘΕΣΑΛΙΑΣ, ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΛΙΜΙΓΚΑ, ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΟΙ ΚΑΛΠΕΣ!
  ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
  Συμπολίτες μου Θεσσαλές και Θεσσαλοί,
  Δίνουμε σε λίγες ώρες την τελική μάχη για την ανάδειξη του νέου Περιφερειάρχη και του νέου περιφερειακού συμβουλίου.
  Εσείς αποφασίσατε να είμαι ο ένας από τους δύο που συμμετέχουν στην τελική αναμέτρηση. Είναι μια απόφασή σας που με συγκίνησε βαθιά, με τίμησε μοναδικά και την οποία θα κουβαλάω πάντα μέσα μου. Ειλικρινά σας ευχαριστώ . 
  Δυστυχώς δεν υπάρχει αντικειμενικά αυτές τις ώρες η δυνατότητα να σας δω από κοντά όλους , γι’αυτό και απευθύνω ένα προσωπικό μήνυμα αγάπης και συμπόρευσης στον κοινό αγώνα μας για τον τόπο μας .
  Εζησα πολλά χρόνια στο εξωτερικό, με συνέπεια το βίωμα του μετανάστη και η έννοια του πατριώτη, να έχουν για μένα ξεχωριστή αξία: νιώθω ότι μάλλον πρόσθεσαν πάθος στις έννοιες του «‘Ελληνα» και ειδικά του «Θεσσαλού».
  Βλέπω γύρω μου αυτά που βλέπετε κι ακούω αυτά που ακούτε.
  Θυμώνω για πολλά, απορώ για τα αυτονόητα που δεν γίνονται και δεν μπορώ να συμβιβαστώ με τον τρόπο που διοικείται η Θεσσαλία, ο ευλογημένος τόπος μας, που διαθέτει ανεκμετάλλευτο τεράστιο πλούτο και πολλούς, δυνατούς ανθρώπους, που δεν νοιάστηκε κανείς να απελευθερώσει τη μεγάλη δύναμη που έχουν μέσα τους.
  Δεν είναι δυνατόν στην εποχή της κρίσης, της φτώχειας, που κατατάσσει τη Θεσσαλία δεύτερη στις φτωχότερες Περιφέρειες της Ευρώπης , τη Θεσσαλία με ανεργία που έφτασε στο 30% κατά μέσο όρο - με κορύφωση στο 38% στη Μαγνησία, τη Θεσσαλία που τα τελευταία τέσσερα χρόνια δεν προσέλκυσε την παραμικρή επένδυση, να επαίρεται η παρούσα περιφερειακή αρχή ότι πέτυχε και προχωρά μάλιστα «μπροστά με έργα», ένα σύνθημα που μεσουρανούσε στη δεκαετία του ’80, όταν κυκλοφορούσαν ακόμη οι άνθρωποι σε λασπόδρομους…
  Φτάνουν πια οι κορδέλες και οι λεζάντες, το σφίξιμο των χεριών, τα παχιά λόγια και η επίδειξη τόμων που κανείς πολίτης δεν έχει διαβάσει, με δήθεν προτεινόμενα νέα έργα, την ώρα που ήδη τα μισά από τα τρέχοντα, κινδυνεύουν να χαθούν από τη μη συμβασιοποίησή τους.
  Για μένα , «Μπροστά είναι ο ΄Ανθρωπος», στην καθημερινή του μάχη για την επιβίωση, για την εξεύρεση εργασίας, για την διασφάλιση της παραγωγής του, για την διατήρηση της επιχείρησής του.
  Αυτή τη μάχη σας καλώ να δώσουμε μαζί . Όχι με ανούσιες ρητορείες και ευχές, αλλά με οργανωμένες κοινωνικές δομές που δημιουργούμε στην Περιφέρεια κι εντάσσουμε στο «Κοινωνικό Παρατηρητήριο», που είναι το όραμά μου για την Θεσσαλία , καθώς παρεμβαίνει ορατά, μετρήσιμα κι αποτελεσματικά στην απασχόληση και την ανεύρεση δουλειάς, στη στήριξη της αγροτικής καλλιέργειας και τη διοχέτευση των προϊόντων σε νέες αγορές, στην προώθηση των επιχειρήσεων του τόπου μας .
  Αυτή είναι η πραγματική μεγάλη μάχη. Η μάχη για την καθημερινή ζωή και την αξιοπρέπεια .
  Κάθε μέρα υποκλίνομαι στην αξία της ανθρώπινης ζωής.
  Κάθε μέρα δοκιμάζω τεράστια συγκίνηση, βλέποντας τους συνανθρώπους μας να ξανακερδίζουν τη ζωή.
  Αυτό είναι το όραμά μου: Να ξανακερδίσουμε τη μάχη της καθημερινότητας για κάθε συνάνθρωπό μας στη Θεσσαλία. Να ζωντανέψει ξανά ο τόπος μας, να παράγει η γη μας, να δουλεύουν οι νέοι μας, να δημιουργούν οι επιστήμονες, να ζουν ευτυχισμένοι και με αξιοπρέπεια οι οικογένειές μας, οι γονείς μας και τα παιδιά μας.
  Την Κυριακή οι πολίτες δεν καλούνται να κρίνουν μόνο τα προγράμματα. Καλούνται να κρίνουν και τα πρόσωπα.
  - Να κρίνουν αυτούς που υπήρξαν επί χρόνια προβεβλημένα στελέχη κομμάτων και επαγγελματίες της πολιτικής και σήμερα επιλεκτικώς απεκδύονται του κομματικού ενδύματος, ομνύοντας στην ακομμάτιστη και ανεξάρτητη υποψηφιότητά τους.
  - Να κρίνουν τη συνολική διαδρομή των υποψηφίων, την επιστημονική και επαγγελματική τους πορεία, την προσφορά στους συμπολίτες τους.
  - Να κρίνουν την συνεισφορά τους, από το μετερίζι του καθενός, στην ανάδειξη του τόπου μας.

  Η μεγάλη πλειοψηφία των Θεσσαλών, όπως έδειξαν και τα αποτελέσματα της πρώτης Κυριακής, αποζητά κάτι νέο.
  Ολοι μαζί μπορούμε να κάνουμε την ανατροπή και το μεγάλο άλμα στο μέλλον.
  Την Κυριακή σε καλώ να είσαι ΕΣΥ, αυτή κι αυτός που θα δώσεις τη δύναμή σου για να αλλάξουμε τα πράγματα .
  Για την Θεσσαλία που μας αξίζει. Τη Θεσσαλία της Καρδιάς μας …
  Νίκος Βασ. Τσιλιμίγκας

1 σχόλιο:

Αστοριανή είπε...

" ...
Κάθε μέρα υποκλίνομαι στην αξία της ανθρώπινης ζωής.
Κάθε μέρα δοκιμάζω τεράστια συγκίνηση, βλέποντας τους συνανθρώπους μας να ξανακερδίζουν τη ζωή. ... Ν. Τσ. "

Γιατρέ μου,
για χρόνια έχω ζήσει μέρος από την αγάπη σου στον Ανθρωπο.
...ομως,
ο ασθενής αφήνεται με εμπιστοσύνη στα ικανά σου χέρια, με την συμπαράστση του Θεού!.
Εξω,
στην ανθρώπινη "ζούγκλα της πολιτικής"
που ό ένας κοιτάζει να "φάει τον άλλον"
ΔΕΝ είναι το ίδιο!!!!!

ΜΕΓΑΛΗ η απόφασή σου, Γιατρέ μου!
Κι έχεις απότομο ανήφορο!

Η εκπαίδευσή σου εκτός Ελλάδας, σου έχει προσδώσει ξεχωριστή αυτοπεποίθηση και ιδιαίτερη αγάπη
για την Πατρίδα.

Είμαι άγνωστή σου, που διάβασα με προσοχή την ανοιχτή επιστολή σου.

Είθε ο Θεός να σου δίνει την υπέρτατη δύναμη
να χαλιναγωγήσεις την Λερναία Ύδρα!

Καλή σου ΔΥΝΑΜΗ,

Με εκτίμηση για το ΟΤΙ ΕΙΣΑΙ,

Υιώτα Στρατή,
915 Mirabelle Ave.
Westbury NY 11590