Τρίτη 6 Μαΐου 2014

Τελευταίο αντίο στο Γ. Μουγογιάννη

Τελευταίο αντίο στο Γ. Μουγογιάννη

2014-05-06 - 10:50:02
Τελευταίο αντίο στο Γ. ΜουγογιάννηΟ βραβευμένος Βολιώτης συγγραφέας απεβίωσε χθες σε ηλικία 75 ετών αφήνοντας μεγάλη πνευματική παρακαταθήκη
Στους ουρανούς του πνεύματος βρίσκεται ο συμπολίτης συγγραφέας Γιάννης Μουγογιάννης, ο οποίος άφησε χθες το πρωί την τελευταία του πνοή σε ηλικία 75 ετών, από παθολογικά αίτια. Ο επίλογος μιας λαμπρής δημιουργικής πορείας γράφτηκε χθες το απόγευμα στο ναό της Αναλήψεως, όπου πολλοί εκπρόσωποι του πνεύματος και του πολιτισμού, απηύθυναν, σε κλίμα οδύνης, το τελευταίο αντίο στον εκλιπόντα, ο οποίος υπήρξε επίλεκτο μέλος της τοπικής κοινωνίας, εκφράζοντας παράλληλα τα συλλυπητήριά τους στους οικείους του.
Εμφανώς συγκινημένοι σκιαγράφησαν την προσωπικότητα, το έργο και την προσφορά του, οι Δημήτρης Σιάτρας και Κώστας Λιάπης, φίλοι αγαπημένοι του Γιάννη Μουγογιάννη, κάνοντας λόγο για «μια λαμπρή, πολύπλευρη προσωπικότητα της πόλης μας».
Ο Γιάννης Μουγογιάννης, ήταν πτυχιούχος της ΑΣΟΕΕ και σταδιοδρόμησε επαγγελματικά στην Τράπεζα της Ελλάδας, αναπτύσσοντας παράλληλα έντονη συγγραφική δράση. Ο πολυγραφότατος συγγραφέας, αρθρογράφος και πνευματικός άνθρωπος, υπήρξε εκ των ιδρυτικών μελών της Εταιρείας Θεσσαλικών Ερευνών, μέλος της «Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών», της «Ενωσης Δημοσιογράφων και Συγγραφέων Τουρισμού Ελλάδος», του «Συνδέσμου Ελλήνων Ιστορικών Συγγραφέων» και του Ελληνικού Τμήματος της «Διεθνούς Εταιρείας Κριτικών Λογοτεχνίας». Διετέλεσε επίσης μέλος του Δ.Σ. του «Κέντρου Ιστορίας Βόλου» και αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Πολιτιστικού Ιδρύματος «Νικολάου και Ελένης Προρφυρογένη» στην Αγριά.
Ενεργό μέλος της πολιτιστικής και κοινωνικής ζωής της πόλης, αρθρογραφούσε επί πολλά χρόνια στις τοπικές εφημερίδες, δημοσιεύοντας παράλληλα άρθρα του σε πολιτιστικά περιοδικά της περιοχής μας, αλλά και ευρύτερα, αποσπώντας πανελλήνιες διακρίσεις. Για το έργο του βραβεύτηκε από την «Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών», την «Ενωση Δημοσιογράφων και συγγραφέων Τουρισμού Ελλάδος», την πρώην Κοινότητα Μακρινίτσας, το Δήμο Αγριάς, τη Λέσχη Τραπεζοϋπαλλήλων Μαγνησίας, το Πορφυρογένειο Ιδρυμα Αγριάς και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Το 1987 ο Δήμος Βόλου του απένειμε το αργυρό μετάλλιο της πόλης, ενώ πριν από τρεις μήνες και συγκεκριμένα στις 5 Φεβρουαρίου, τιμήθηκε από το Κέντρο Κοινωνικής Παρέμβασης και Πολιτισμού «Ιωλκός», με αφορμή την παρουσίαση του τελευταίου του βιβλίου «Θέματα και απόψεις-Δοκίμια πολιτικού και κοινωνικού στοχασμού».
Σε πανελλήνιο επίπεδο έγινε ευρέως γνωστός από τις πολυάριθμες δημοσιεύσεις του σε πολλά λογοτεχνικά περιοδικά και εφημερίδες, όπου τα κείμενά του αποκόμισαν ευμενείς κριτικές. Συνεργάστηκε επίσης με το Ραδιοφωνικό Σταθμό της Στοκχόλμης, όπου και ανέπτυξε, σε σχετική εκπομπή, θέματα του σύγχρονου πνευματικού βίου της Ελλάδας.
Ο διακεκριμένος συγγραφέας του Βόλου μοιράστηκε 47 χρόνια ευτυχισμένου έγγαμου βίου, με την αγαπημένη του σύζυγο Γιάννα, καμαρώνοντας για την πορεία και εξέλιξη των δύο θυγατέρων του, Φιλομήλας, η οποία είναι φιλόλογος και εργάζεται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και Αγγελικής, η οποία είναι παντρεμένη με τον καπετάνιο Θανάση Κομπογιάννη, αλλά και της 20χρονης εγγονής του Ελένης Κομπογιάννη, φοιτήτριας στο δεύτερο έτος της Νομικής, στη Θεσσαλονίκη.
Σύσσωμος ο πνευματικός κόσμος της περιοχής μας, αποχαιρέτησε τον πολύ σημαντικό συγγραφέα, ο οποίος βρίσκεται από χθες στις γειτονιές των αγγέλων, έχοντας προηγουμένως αφήσει σημαντική πολιτιστική παρακαταθήκη. Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ απευθύνει θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του.

Στη μνήμη του συγγραφέα
Σε δήλωσή του για το θάνατο του Γιάννη Μουγογιάννη, ο Δήμαρχος Βόλου Πάνος Σκοτινιώτης επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Εφυγε από κοντά μας ένας από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους του πολιτισμού, μια ξεχωριστή πνευματική προσωπικότητα της πόλης μας, ένας πολύτιμος φίλος. Η κοινωνία του Βόλου θρηνεί τον ασυμβίβαστο αγωνιστή, τον ανιδιοτελή διανοούμενο, τον «αθεράπευτο» λάτρη του Βόλου και του Πηλίου. Τον άνθρωπο, που πάνω από 50 χρόνια συμμετείχε πρωταγωνιστικά, με τη γραφίδα του και την ψυχή του, σε όλα τα πολιτιστικά τεκταινόμενα του τόπου μας, στην ιστορική έρευνα, στη λογοτεχνική παραγωγή. Τον διακεκριμένο και ενεργό συμπολίτη, με την αδιάκοπη έγνοια του για τον τόπο μας, για τα κοινά, για τον Δήμο Βόλου τον οποίο στήριξε με πάθος σε πολλές δράσεις».
Ψήφισμα εξέδωσε επίσης χθες το Δ.Σ. του «Κέντρου Βιβλίου Μαγνησιωτών Συγγραφέων», με αφορμή το θάνατο του Γιάννη Μουγογιάννη.
ΓΛ. ΥΔΡ.
Ταχυδρόμος, Πανθεσσαλική Εφημερίδα


Δεν υπάρχουν σχόλια: