Τρίτη 20 Αυγούστου 2019

... (Σκέφτομαι και) ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 19 Αυγούστου 1881, η ΘΕΣΣΑΛΙΑ...ΞΑΝΑΠΑΡΑΔΟΘΗΚΕ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ, μετά από 450 χρόνια σκλαβιάς.

( Σκέφτομαι πολλές φορές, αν αξίζει να το "παλεύεις", να είσαι εδώ, κι εννοώ το ίντερνετ και τα λοιπά του... Κι είπα, ΝΑΙ! Είναι φορές που αξίζει! Πάμε σε κόπυ, τώρα, κι όπως το φέρει!)

***
Σαν σήμερα, στις 19 Αυγούστου του 1881, υπογράφεται από τον γιο του Καραϊσκάκη αντιστράτηγο Σπυρίδωνα με επικεφαλής της 3ης φάλαγγας πεζικού τον στρατηγό Σκαρλάτο Σούτσο ...

***
Μ ι α   ξ ε χ α σ μ έ ν η   ε π έ τ ε ι ο  ς ! ! !
Για να μαθαίνουμε …όλοι μας.  Στις 19 τ’ Αυγούστου του 1881 η παράδοση της Θεσσαλίας στους έλληνες…
***
Γράφει ο Δημήτρης Γιώτης, Μαυρομμάτι  
Σαν σήμερα, στις 19 Αυγούστου του 1881, υπογράφεται από τον γιο του Καραϊσκάκη αντιστράτηγο Σπυρίδωνα με επικεφαλής της 3ης φάλαγγας πεζικού τον στρατηγό Σκαρλάτο Σούτσο η παράδοση της Θεσσαλίας  στους έλληνες μετά από 450 χρόνια σκλαβιάς.
Είχε προηγηθεί η παράδοση της πόλης της Καρδίτσας την προηγούμενη μέρα από τον τούρκο δήμαρχο Καχριμαν Βέη και στις 19 μέχρι και στις 25 Αυγούστου ο ελληνικός στρατός στρατοπέδευσε  στον οικισμό Κόμπελος, κάτω από το κάστρο του Φαναρίου για την παραλαβή του. Στο σημείο εκείνο ακόμη και σήμερα υπάρχει η βρύση με την ποτίστρα και δίπλα ένα εκκλησάκι του αγίου Γεωργίου καθώς και μερικά από τα σπίτια που χρησίμευσαν  σαν διοικητήρια και καταλύματα για τους αξιωματικούς.
Εκεί διαδραματίστηκαν συγκινητικές στιγμές και περιστατικά όπως ένα χαρακτηριστικό με τον γιο του ήρωα Γ. Καραϊσκάκη Σπυρίδωνα και ενός υπέργηρου  μωαμεθανού ονόματι Χαντζή Χουσεΐν. Όταν ο τελευταίος μαθαίνοντας ότι ο Σπυρίδων ήταν γιος του Καραϊσκάκη έπιασε και φίλησε τα πόδια του λέγοντας του:  <<…. Παιδί μου είμαι ευτυχής που γνωρίζω από κοντά το γιο του φίλου μου Καραΐσκο …>> [ Γιάννης Βλαχογιάννης «Καραϊσκάκης,,]. στη σημαντική αυτή μέρα βρέθηκαν στον χώρο αυτό χιλιάδες κάτοικοι των γύρω χωριών, όπως φυσικά και από το Μαυρομμάτι γενέτειρα του Γ. Καραϊσκάκη, οι οποίοι συνόδεψαν την επομένη μέρα 20 Αυγούστου τον Σπύρο Γ. Καραϊσκάκη στο λεύτερο χωριό μας, όπως χαρακτηριστικά είπε στο πλήθος  που τον συνόδευαν.
Τα οστά του Σπυρίδωνα Γ. Καραϊσκάκη, όπως και του εγγονού του στρατάρχη Γεωργίου  Σπ. Καραϊσκάκη από τον Απρίλιο του 2019 βρίσκονται σε μνημείο στο χωριό μας. 
Καλό θα ήταν η πολιτεία  να κάνει κάτι ώστε αυτή η τόσο σημαντική μέρα για όλη τη Θεσσαλία να γιορτάζεται ανάλογα . Θέληση χρειάζεται και αγάπη για την ιστορία του τόπου μας.


***
maxresdefault Î‘ποτέλεσμα εικόνας για μαυρομμάτι καρδίτσας ελλάδα

Δεν υπάρχουν σχόλια: