Σάββατο 27 Αυγούστου 2022

Παραδίδεται η πλατεία Πανεπιστημίου - Βόλος

 * 

Παραδίδεται η πλατεία Πανεπιστημίου

**


***

Τέλος Σεπτεμβρίου αναμένεται να ολοκληρωθούν οι εργασίες διαμόρφωσης της πλατείας Πανεπιστημίου και ο χώρος να δοθεί προς χρήση στους δημότες. Το έργο σύμφωνα με τη σύμβαση θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί παραμονή του Δεκαπενταύγουστου, ο ανάδοχος όμως επικαλείται αντικειμενικές δυσκολίες.

Η πλατεία Πανεπιστημίου περιφράχθηκε και οι πρώτες εργασίες ξεκίνησαν στις αρχές του περασμένου Φεβρουαρίου. Καιρικές συνθήκες, αντικειμενικές δυσκολίες εξασφάλισης πρώτων υλών, μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, προκάλεσαν καθυστερήσεις στο εργοτάξιο.

Με έγγραφό του προς την τεχνική υπηρεσία του Δήμου Βόλου, ο ανάδοχος ζήτησε παράταση ενάμιση μήνα για την ολοκλήρωση του έργου. Πέραν των αντικειμενικών δυσκολιών, επικαλείται και καθυστέρηση στο στήσιμο του εργοταξίου, καθώς μολονότι η σύμβαση υπογράφηκε στις 14 Δεκεμβρίου 2021, ο ίδιος δεν μπορούσε να προχωρήσει σε εργασίες στον χώρο, δεδομένου ότι έως τις 14 Ιανουαρίου εκεί λειτουργούσε το θεματικό πάρκο του «Πινόκιο» στο πλαίσιο των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων στην πόλη.

Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί και να δοθεί προς χρήση στο τέλος του Σεπτεμβρίου, με την οικονομική επιτροπή του Δήμου Βόλου να καλείται να εγκρίνει παράταση της σύμβασης, κατά ενάμιση μήνα, στην ερχόμενη συνεδρίασή της, μεθαύριο Δευτέρα 29 Αυγούστου, στη μία μετά το μεσημέρι.

Οι εργασίες περιλαμβάνουν διαμόρφωση του χώρου πλατείας επιφάνειας 2.671,28 m2, διαμόρφωση του πεζόδρομου Μακεδονομάχων (από Δημητριάδος έως Ερμού), επιφάνειας 252,00 m2, διαμόρφωση μίας ζώνης όδευσης τυφλών επί της Ερμού (από την Παύλου Μελά έως τη Μακεδονομάχων, επιφάνειας 70,00 m2, και διαμόρφωση των πεζοδρομίων της Παύλου Μελά (από Δημητριάδος έως Ερμού), και της Δημητριάδος (από Μακεδονομάχων έως Παύλου Μελά), που γειτνιάζουν με την πλατεία, συνολικού εμβαδού 280,72 m2. Συνολικά, οι παρεμβάσεις που προτείνονται είναι επιφάνειας 3.274,00 m2.

Η μελέτη προβλέπει διπλές δενδροστοιχίες στις πλευρές των οδών Π. Μελά και Μακεδονομάχων, στη μεσαία ζώνη της πλατείας προτείνονται δέντρα σκιάς, μεγάλης ανάπτυξης, αντοχής και ωραίου φυλλώματος. Επιλέχθηκαν μόνο δύο είδη (ιπποκαστανιά και φλαμουριά) ώστε να προκύπτει μια σχετική ομοιογένεια και συνοχή στο περιβάλλον της πλατείας.

Η πλατεία θα ενισχυθεί και ως προς τον φωτισμό της με φωτιστικά σώματα τύπου Led για την εξοικονόμηση ενέργειας, ενώ θα δημιουργηθούν πολλοί διάδρομοι με πλάκες Πηλίου και βότσαλο που θα ενώνουν όλες τις πλευρές της και θα τοποθετηθούν παγκάκια.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: