Παρασκευή 29 Μαΐου 2009

4η ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ

Και φυσικά, ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ τους
ΑΠΟΔΗΜΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ!!!

Η 4η Ανθολογία των αποδήμων
Γράφει: Στράτος Δουκάκης 26/05/2009


Θα ήθελα να μου επιτρέψετε να αναφερθώ σήμερα, αγαπητοί αναγνώστες, σε κάτι που προσωπικά το θεωρώ αξιόλογο και σημαντικό. Ίσως για μερικούς να μην είναι, κι αυτό ακριβώς θα προσπαθήσω να κάνω, να αποδείξω το γιατί και… τους λόγους.


Την Κυριακή 31 Μαΐου, στα πλαίσια της 6ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, θα γίνει η επίσημη παρουσίαση ενός συλλογικού έργου όπως είναι η 4η Ανθολογία της Ε.Ε.Λ.Σ.Π.Η.. Κάλλιστα θα μπορούσε κάποιος να αναρωτηθεί: και ποιο το σημαντικό; Παρουσιάσεις βιβλίων γίνονται κάθε μέρα… Κι όμως τούτη έχει ιδιαίτερους λόγους να είναι…


Το αρκτικόλεξο Ε.Ε.Λ.Σ.Π.Η. σημαίνει Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών-Συγγραφέων των Πέντε Ηπείρων. Αντιλαμβάνεστε, φυσικά, πως πρόκειται για μια παγκόσμιου χαρακτήρα ένωση, με έδρα της τη Νυρεμβέργη. Ιδρύθηκε το 2001 από Έλληνες της Διασποράς, «ριζωμένους» σε διάφορες χώρες, που μεράκι τους ήταν το γράψιμο. Το παράδοξο της υπόθεσης είναι πως τα μέλη της δεν γνωρίζονταν μεταξύ τους. Ακόμα και σήμερα, οι περισσότεροι συνεχίζουν να μη γνωρίζονται προσωπικά. Τι τους ένωσε και τι τους ενώνει; Το διαδίκτυο! Αναμφίβολα ήταν ένα φιλόδοξο όραμα το οποίο η Επιτροπή Πρωτοβουλίας, με φιλότιμες προσπάθειες, κατόρθωσε να το κάνει πραγματικότητα.


Αξίζει να αναφέρω εδώ - για να έχετε μια εικόνα - τα λόγια του δημοσιογράφου και επίλεκτου μέλους σήμερα, Παντελή Ξανθίδη, που έγραφε τότε:
«Ο Ελληνισμός έχει βρει τον τρόπο να φέρει πολύ κοντά τον πατριώτη του, να επικοινωνεί και να ανταλλάσσει τους πόθους του, τις γνώμες και τους καημούς του… Να μιλάς με Αυστραλία, να παρεμβαίνει η Βενεζουέλα, να παρεμβάλλει τη Νυρεμβέργη, να δίνει παρουσία το Γιοχάνεσμπουργκ, να απαντάει η Νέα Υόρκη. Και η Αθήνα, να νυστάζει…»


Θυμάμαι πόσο, τούτο το τελευταίο, ενόχλησε τον Έλληνα Πρέσβη στο Καράκας όταν του το διάβασα διαμαρτυρόμενος για την παντελή, ως συνήθως, αδιαφορία της ελληνικής πολιτείας σε τέτοια θέματα.Η 4η Ανθολογία, μια καλαίσθητη, πολυσέλιδη (574 σελίδες) και προσεγμένη έκδοση είναι η συνέχεια άλλων τριών.
(1. Ανθολογία της ξενιτιάς. Έλληνες πέντε ηπείρων γράφουν και δημιουργούν (2002).
2. Δεύτερη Ανθολογία της ξενιτιάς (2003).
3. Ολυμπιακό Αφιέρωμα (2004). Εκδόθηκε - και είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτό - με την ευγενή χορηγία του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης» ύστερα από τις φιλότιμες προσπάθειες του κ. Στέφανου Ταμβάκη, προέδρου του Συμβούλιου Απόδημου Ελληνισμού (Σ.Α.Ε.), ο οποίος μαζί με τον πρόεδρο του Ιδρύματος Ωνάση, κ. Αντώνη Παπαδημητρίου, και τον πρόεδρο της Ένωσής μας, κ. Βάιο Φασούλα, προλογίζουν την Ανθολογία που φιλοξενεί έργα 42 μελών της απ’ όλες τις μεριές του πλανήτη. Ένα απάνθισμα κειμένων που περιλαμβάνει Πεζογραφία, Ποίηση, Θέατρο, Διήγημα αλλά και… παρτιτούρες μελοποιημένων στίχων!

Η Ε.Ε.Λ.Σ.Π.Η. «αποτελεί ίσως την μοναδική “διαδικτυακή” Ένωση που συνδέει τα μέλη της σε όλα τα μήκη και πλάτη της υδρογείου». Και επειδή συνηθίζω να υπερασπίζομαι ό,τι εκτιμώ ως αξιόλογο, συνεχίζω να εκθειάζω τη σημαντικότητα της περίπτωσης τονίζοντας το τι είναι ικανοί να κάνουν μια χούφτα άνθρωποι της ξενιτιάς, όταν το θέλουν:
Καταφέρνουν να ενώνονται και να σκορπίζουν στα πέρατα της οικουμένης το Ελληνικό Πνεύμα και, με τον τρόπο τους, να διαδίδουν την Ελληνική Γλώσσα. Κι αυτό ακριβώς έγινε με τούτη την Ανθολογία. Ήλθε να συλλέξει πολύχρωμα άνθη όλων των ειδών, μικρά και μεγάλα, ταπεινά και φανταχτερά με αποτέλεσμα να δημιουργήσει μια υπέροχη ανθοδέσμη, πραγματικό στολίδι. Ελπίζω ότι ο αναγνώστης, που θα φιλοτιμηθεί να της ρίξει μια ματιά, θα αντιληφθεί το ευρύ φάσμα της λογοτεχνίας των απόδημων Ελλήνων, θα εκτιμήσει την προσπάθεια, θα θαυμάσει, θα αισθανθεί, θα συγκινηθεί και θα απολαύσει τις ευαισθησίες και τα άξια δείγματα της γραφής των.

Με την ευκαιρία, να δηλώσω εδώ το πόσο υπερήφανος νιώθω που ανήκω κι εγώ σ’ αυτή την Ένωση, από ιδρύσεώς της. Θεωρώ δε τον εαυτό μου τυχερό που συμμετείχα και συμμετέχω, με τα ταπεινά μου γραφτά, δίπλα σε τόσους αξιόλογους γραφιάδες.

3 σχόλια:

Μηθυμναίος είπε...

Σ' ευχαριστώ από καρδιάς, Κατερίνα!
Με τους χαιρετισμούς της Γιώτας και τους δικούς μου!

Να 'σαι καλά πάντα!

Κατερίνα δε 'στάπα; είπε...

Κι εσύ να είσαι πάντα καλά, Στράτο! Και δεν είσαι απλός γραφιάς, όσο κι αν το κρύβεις!Τα ταλέντα σου και οι ευαισθησίες σου, φαίνονται!

Κατερίνα δε 'στάπα; είπε...

Κι από μένα, στη Γιώτα!Και Καλημέρα! Εγώ δεν κοιμήθηκα ακόμα! Για να δεις, τι ώρες διαθέτω... και να καταλάβετε, γιατί χάθηκα.