Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2019

Πέθανε ο ερμηνευτής του θρυλικού τραγουδιού «Θα τα κάψω τα λεφτά μου», Μάνος Παπαδάκης

***

Πέθανε ο ερμηνευτής του θρυλικού τραγουδιού «Θα τα κάψω τα λεφτά μου»

9 Σεπτεμβρίου 2019
Πέθανε ο ερμηνευτής του θρυλικού τραγουδιού «Θα τα κάψω τα λεφτά μου»

Έφυγε από τη ζωή, το μεσημέρι της Παρασκευής 19/10, ο ερμηνευτής του θρυλικού κομματιού «Θα τα κάψω τα λεφτά μου». Ο Μάνος Παπαδάκης, που έγραψε τη δική του ιστορία στο χώρο του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού, πέθανε από ανακοπή καρδιάς, σε ηλικία 77 ετών.
Ο δημοφιλής ερμηνευτής γεννήθηκε στο Πετροκεφάλι της Μεσαράς Κρήτης, το 1941. Στα πρώτα του μουσικά βήματα «πάτησε» πάνω στην παράδοση της βυζαντινής μουσικής, την οποία είχε σπουδάσει ο πατέρας του. Τον συνόδευε μάλιστα συχνά ως ψάλτης. Σε ηλικία μόλις 26 ετών, το όνομά του έφτασε να αναφέρεται ανάμεσα στους πιο σημαντικούς καλλιτέχνες της εποχής του, όπως οι: Καζαντζίδης, Γαβαλάς και Ζαγοραίος. Τραγουδούσε τότε στο «Φαληρικόν» του Γιώργου Μαργωμένου, ένα από τα πιο γνωστά μπουζουξίδικα της παλιάς Αθήνας. Πίσω από το πώς έφτασε να ερμηνεύσει το τραγούδι «Θα τα κάψω τα λεφτά μου», υπάρχει μια ενδιαφέρουσα ιστορία που ξεκίνησε ένα βράδυ όταν στο Φαληρικόν – που τραγουδούσε μαζί με τον Βασίλη Τσιτσάνη και τη Χαρούλα Λαμπράκη – πήγε να τον ακούσει ο στιχουργός Πυθαγόρας.
Ο σπουδαίος στιχουργός είχε συνεργαστεί και στο παρελθόν με τον Μάνο Παπαδάκη χωρίς να καταφέρουν να απογειώσουν κάποιο κομμάτι. Εκείνη τη φορά γύρισε και του είπε: «Σού είχα δώσει τέσσερα-πέντε κομμάτια που δεν «πήγαν». Θα σου δώσω άλλο ένα, τελευταίο, κι άμα δεν «πάει» κι αυτό, δεν σου ξαναγράφω! Πάρ’ τον Βασιλειάδη κι ελάτε απ’ το σπίτι». Επρόκειτο για το θρυλικό πλέον «Θα τα κάψω τα λεφτά μου». Επί τόπου, ο Παπαδάκης με τον αρμονίστα – ακορντεονίστα και συνθέτη Βασίλη Βασιλειάδη, πάνε από το σπίτι του Πυθαγόρα στην Κοκκινιά. Και εκεί ο Βασιλειάδης παίρνει τους στίχους και σκαρώνει την πιασάρικη μελωδία.

Ο Μάνος Παπαδάκης ερμηνεύει «Θα τα κάψω τα λεφτά μου» στην ομότιτλη ταινία του Άγγελου Θεοδωρόπουλου από το 1968. Το τραγούδι γράφτηκε τις πρώτες μέρες του Δεκέμβρη του ΄67 σε στούντιο της Κολούμπια και φαρφίζα έπαιζε ο ίδιος ο Βασιλειάδης ο συνθέτης. Δεύτερη φωνή έκανε η Πόπη Πόλυ, η οποία εκείνη την περίοδο μοιραζόταν και το πάλκο με τους Παπαδάκη – Βασιλειάδη.
Το «Θα τα κάψω τα λεφτά μου» κυκλοφόρησε λίγο πριν τα Χριστούγεννα και μέσα σε 20 μέρες πούλησε 180.000 αντίτυπα! Ο Παπαδάκης εκείνο τον καιρό τραγουδούσε στου «Περιβόλα» με τον Βασιλειάδη, την Πόπη Πόλυ και το δυνατό δίδυμο Μπάμπης Τσετίνης – Λίτσα Διαμάντη. Άλλα κομμάτια του λαϊκού ερμηνευτή είναι τα: «Μια δεκάρα», «Αναστενάζει ο μπαγλαμάς», «Τα πλοία πεθαίνουν στα λιμάνια» και «Αν σε μαλώνει η μάνα σου».
Από τις τελευταίες φορές που τον είδαμε στην τηλεόραση ήταν στην τηλεοπτική εκπομπή του Σπύρου Παπαδόπουλου «Στην υγειά μας».


ΠΗΓΗ
***

2 σχόλια:

Αστοριανή είπε...

...Φεύγει ο κόσμος σιγά-σιγά...

Δυστυχώς δεν είμαστε αιώνιοι...

Αυτοί, πιο πάνω, και αλλού, άλλοι,

άφησαν κάτι...
Ας τους ευχηθούμε "Καλό μουσικό....παράδεισο..." Ίσως υπάρχει...

Να είσαι καλά,
"αστοριανή"

Κυκλαμίνα είπε...

Δυστυχώς δεν είμαστε αιώνιοι...

Μπορεί να είναι και "Ευτυχώς", Γιώτα μου!

Δεν μπορούμε να ξέρουμε.

Έφυγε τόσος κόσμος, απ' τον Αύγουστο, έχω χάσει το μέτρημα, μα την αλήθεια!

Για τον κόσμο θα μείνουν ΑΘΑΝΑΤΟΙ ΟΛΟΙ οι διάσημοι, μα για τον καθένα μας θα πονάει πιο πολύ, το κενό που αφήσαν κοντινοί μας άνθρωποι.

Ωμή η αλήθεια και σκληρό το "αιφνιδίως" που τείνει να γίνει "μόδα" και κακή "επιλογή" του Χάρου.
Απ' την άλλη και το κρεβάτι και οι αρρώστιες, δράμα είναι κι αυτό.
Να ευχηθούμε σε ΟΛΟΥΣ, ΚΑΛΟ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ! Εκεί φαντάζομαι είναι ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, χωρίς τίτλους και ταλέντα και σε μας τους ζωντανούς, δύναμη και να μην τους ξεχνάμε, ούτε να ξεχνάμε, πως για όλους μας, ΟΛΟΙ οι δρόμοι καταλήγουν εκεί!
Γι' αυτό, ΑΓΑΠΗ!
Απ' αυτή έχουμε ΟΛΟΙ ΜΑΣ να αφήσουμε πίσω μας, σίγουρα!
Φιλιά κι υπομονή, μέχρι να βρω τους ρυθμούς μου!