Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Μήπως σαμποτάρετε τον μεταβολισμό σας;

Μήπως σαμποτάρετε τον μεταβολισμό σας;

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Ακούγεται άδικο αλλά η πανάρχαια ρήση «οὐ γάρ ἔρχεται μόνον» έχει δυστυχώς απλώσει τα πλοκάμια της και στο... λίπος. Η ηλικία επηρεάζει αρνητικά τον μεταβολικό ρυθμό, αλλά μήπως και εμείς τον σαμποτάρουμε με μερικές από τις καθημερινές μας συνήθειες;
Μήπως δεν τρώτε αρκετά;
Δε χρειάζεται να περιορίσετε την πρόσληψη θερμίδων, για να χάσετε βάρος, αλλά είναι σημαντικό να μην το παρακάνετε. Η σωστή δοσολογία κάνει τη διαφορά. Όταν επιλέγετε να τρώτε ελάχιστα, στην προσπάθειά σας να χάσετε βάρος βλάπτετε στην ουσία τον μεταβολισμό σας. Δηλαδή, όταν τρώτε λιγότερο από ό,τι χρειάζεστε για τη βασική βιολογική λειτουργία (περίπου 1.200 θερμίδες για τις γυναίκες και 1.500 για τους άνδρες), το σώμα σας φρενάρει τον μεταβολισμό και αρχίζει να «τρώει» τη μυϊκή μάζα, καθώς δεν υπάρχει διαθέσιμο λίπος για να το χρησιμοποιήσει ως ενέργεια. Αντίθετα, τρώγοντας ένα γεύμα κάθε 3 με 4 ώρες, θα διατηρήσετε ικανοποιημένο και χορτάτο τον οργανισμό σας και θα αποφύγετε την υπερφαγία, αργότερα μέσα στην ημέρα.
Αποφεύγετε την καφεΐνη;
Η καφεΐνη είναι ένα διεγερτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος, που ενισχύει τον μεταβολισμό σας κατά 5% έως 8%, περίπου δηλαδή με απώλεια 98 έως 174 θερμίδων καθημερινά. Ένα φλιτζάνι αρωματικό τσάι (εάν δεν είστε λάτρεις του καφέ) μπορεί να αυξήσει μάλιστα, το μεταβολισμό σας κατά 12%, σύμφωνα με μια ιαπωνική μελέτη. Οι ερευνητές πιστεύουν, ότι οι αντιοξειδωτικές κατεχίνες στο τσάι, είναι τα συστατικά που πρέπει να ευχαριστήσετε για αυτό.
Επιμονή στους λευκούς υδατάνθρακες;
Ενισχύστε την πρόσληψη φυτικών ινών με τη μετάβαση σε προϊόντα ολικής άλεσης. Και φυσικά μη ξεχνάτε τα φρούτα και τα λαχανικά. Έρευνες δείχνουν, ότι ορισμένες φυτικές ίνες μπορούν να κάψουν μέχρι και 30% του λίπους σας. Διαπιστώνουν μάλιστα, ότι οι ενήλικες που καταναλώνουν πολλές φυτικές ίνες σε ημερήσια βάση, κερδίζουν λιγότερο βάρος με την πάροδο του χρόνου.
Το νερό σας είναι σε θερμοκρασία δωματίου;
Γερμανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι πίνοντας 6 φλιτζάνια κρύο νερό την ημέρα μπορεί να αυξήσετε τον μεταβολισμό σας καίγοντας περίπου 50 θερμίδες την ημέρα (ποσό αρκετό για να χάσετε 5 κιλά σε ένα χρόνο). Η αύξηση αυτή του μεταβολικού ρυθμού, εικάζεται ότι αφορά στη διεργασία του οργανισμού να φέρει το νερό σε θερμοκρασία σώματος.
Το φαγητό σας είναι γεμάτο φυτοφάρμακα;
Καναδοί ερευνητές αναφέρουν, ότι η δίαιτα με τις περισσότερες οργανοχλωρίνες (δηλαδή ρύπους από τα φυτοφάρμακα, τα οποία αποθηκεύονται στα λιποκύτταρα) ρίχνουν περισσότερο τον μεταβολικό ρυθμό, ίσως επειδή οι τοξίνες εμπλέκονται με τη διαδικασία καύσης των θερμίδων. Άλλες υποδείξεις της ίδιας έρευνας, αναφέρουν ότι τα φυτοφάρμακα μπορεί να προκαλέσουν ακόμα και αύξηση του σωματικού βάρους. Δείξτε ιδιαίτερη προσοχή σε φρούτα και λαχανικά όπως ροδάκινα, μήλα, πιπεριές, σέλινο, νεκταρίνια, φράουλες, κεράσια, μαρούλια, σταφύλια και αχλάδια, καθώς αυτά τα προϊόντα τείνουν να έχουν τα περισσότερα φυτοφάρμακα.
Στερείστε πρωτεΐνης;
Βεβαιωθείτε, ότι η πρωτεΐνη αποτελεί κύριο συστατικό σε κάθε σας γεύμα. Το σώμα σας χρειάζεται πρωτεΐνη για να διατηρήσει τη μυϊκή του μάζα. Προσθέστε μία μερίδα άπαχο κρέας, 2 κουταλιές της σούπας ξηρούς καρπούς ή ένα γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά, σε κάθε γεύμα και σνακ σας. Έρευνες δείχνουν, ότι μπορούν να συμβάλλουν στην καύση των θερμίδων μέχρι και 35%.
Μήπως χρειάζεστε σίδηρο;
Οι τροφές που είναι πλούσιες σε σίδηρο είναι απαραίτητες στον οργανισμό για τη μεταφορά του οξυγόνου στους μυς, προκειμένου αυτοί με τη σειρά τους να κάψουν το λίπος. Στην περίπτωση των γυναικών μάλιστα, η έμμηνος ρύση προκαλεί σημαντική απώλεια σιδήρου κάθε μήνα. Εάν λοιπον, δε «φορτώνετε» τον οργανισμό σας με σίδηρο, διατρέχετε τον κίνδυνο της χαμηλής ενέργειας και της χαλάρωσης του μεταβολισμού σας. Τα οστρακοειδή, τα άπαχα κρέατα, τα φασόλια, τα εμπλουτισμένα δημητριακά, το σπανάκι και τα όσπρια είναι εξαιρετικές πηγές σιδήρου.
Έχετε έλλειψη βιταμίνης D;
Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της εγρήγορσης του μεταβολικού ρυθμού. Δυστυχώς, οι ερευνητές εκτιμούν ότι ένα ποσοστό της τάξης μόλις του 4% των ανθρώπων άνω των 50 ετών, λαμβάνουν βιταμίνη D μέσω της διατροφής τους. Ενισχύστε την πρόσληψη της βιταμίνης D με την προσθήκη σολομού, τόνου, γαρίδων, tofu, εμπλουτισμένων γαλακτοκομικών, δημητριακών και αυγών στο καθημερινό σας διατροφολόγιο.
Πίνετε λίγο παραπάνω;
Όταν πίνετε ένα ποτό, καίτε λιγότερο λίπος και σε πιο αργό ρυθμό, από το συνηθισμένο. Με απλά λόγια «αποκοιμίζετε» τον μεταβολισμό σας. Αυτό συμβαίνει επειδή το αλκοόλ χρησιμοποιείται ως καύσιμο αντί για το λίπος. Έρευνες αναφέρουν, ότι δύο ποτά αρκούν για να μειώσουν την ικανότητα του σώματος να κάψει λίπος, μέχρι και 73%.
Με τα γαλακτοκομικά πώς τα πάτε;
Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η ανεπάρκεια ασβεστίου, μπορεί να επιβραδύνει το μεταβολισμό. Έρευνες δείχνουν, ότι η κατανάλωση ασβεστίου μέσω γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως το γάλα και το γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά, μπορεί επίσης να μειώσει την απορρόφηση του λίπους από άλλα τρόφιμα.
[Πηγή clickatlife.gr]

1 σχόλιο:

Αστοριανή είπε...

Δείξτε ιδιαίτερη προσοχή σε φρούτα και λαχανικά όπως ροδάκινα, μήλα, πιπεριές, σέλινο, νεκταρίνια, φράουλες, κεράσια, μαρούλια, σταφύλια και αχλάδια, καθώς αυτά τα προϊόντα τείνουν να έχουν τα περισσότερα φυτοφάρμακα.

!!!!!!!!!!!!

Δηλαδή εκείνα που βοηθούν και στην ...δυσκοιλιότητα!!!
---που μου χρειάζονται, έστω απολίγο!!!

Σε φιλώ Ζαγοριανή μου Κυρά,
Υιώτα