Πέμπτη 2 Ιουλίου 2009

Αναμετάδοση

Aγαπητοί φίλοι,

Στα πλαίσια της ενημέρωσής σας για την συμφωνία GOOGLE μας έφτασε και σας κοινοποιούμε την κοινή θέση της ‘Ενωσης Εκδοτών των πέντε Σκανδιναβικών χωρών. Παρακαλούμε σημειώστε ότι αυτή είναι η ακριβής μετάφραση του κειμένου των Σκανδιναβών συναδέλφων χωρίς δικές μας κρίσεις και σχόλια.

Ο ΟΣΔΕΛ θα συνεχίσει να σας ενημερώνει για την συμφωνία GOOGLE ώστε να έχετε πλήρη εικόνα του τι συμβαίνει γύρω από αυτό το θέμα.

Αρης Πετρόπουλος

Γενικός Διευθυντής

ΟΣΔΕΛ (Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Εργων του Λόγου)

Δερβενίων 6, 106 80, Αθήνα

Τηλ.: 210 36 26 056

Φαξ : 210 36 44 977

www.osdel.gr

Η Google στα πλαίσια του προγράμματος Google Book Search έχει προχωρήσει στην ψηφιοποίηση Ευρωπαϊκών βιβλίων χωρίς την άδεια των Ευρωπαίων δικαιούχων. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία περί πνευματικής ιδιοκτησίας, για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε πράξης αναπαραγωγής προαπαιτείται η σύμφωνη γνώμη των δικαιούχων. Η Συμφωνία της Google παραβιάζει κατάφωρα το δικαίωμα των Ευρωπαίων δικαιούχων να ελέγχουν τις εκδόσεις των βιβλίων τους.

Παρότι που οι Σκανδιναβικές Ενώσεις Εκδοτών αναγνωρίζουν πως η Συμφωνία βασίστηκε σε διαπραγματεύσεις μεταξύ Αμερικανών συγγραφέων, Αμερικανών εκδοτών και της Google, αντιτίθενται σθεναρά στο γεγονός ότι η Συμφωνία δεσμεύει τους Σκανδιναβούς δικαιούχους, οι οποίοι δεν εκπροσωπήθηκαν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Οι Σκανδιναβικές Ενώσεις Εκδοτών απαιτούν να περιοριστεί η Συμφωνία και να αφορά μόνο στα έργα που εκδίδονται για πρώτη φορά στις Η.Π.Α.

Εάν οι δικαιούχοι δεν ενεργήσουν για την αποχώρησή τους από τη Συμφωνία, δεσμεύονται από αυτή και απαιτούνται περαιτέρω υψηλές διαχειριστικές λειτουργίες. Επίσης δυσχεραίνει την κατάσταση το γεγονός πως ο αριθμός των βιβλίων που έχουν συμπεριληφθεί δεν είναι συγκεκριμένος, απλά περιορίζεται στα βιβλία που έχουν εκδοθεί παγκοσμίως πριν από την 5η Ιανουαρίου του 2009. Είναι επομένως αδύνατον να προβλέψει ο Σκανδιναβός εκδότης πόσα από τα βιβλία του έχει ψηφιοποιήσει (και θα τον αποζημιώσει για αυτά) η Google ή γενικότερα, το τι θα σημαίνει για αυτόν τον συγκεκριμένο εκδότη η Συμφωνία.

Η ξαφνική πληθώρα βιβλίων που θα είναι διαθέσιμη στο πρόγραμμα της Google, συμπεριλαμβανομένων εκατομμυρίων ευρωπαϊκών βιβλίων, θα καταστρατηγήσει τον ανταγωνισμό υπέρ του προγράμματος της Google. Αυτό είναι ήδη μια πραγματικότητα για τους εμπορικούς ανταγωνιστές της Google και η Αμερικανική Επιτροπή Ανταγωνισμού (Anti Trust Authorities) εξετάζει ήδη το πρόβλημα. Η Συμφωνία θα έχει επίσης αρνητικό αντίκτυπο στις λιγότερο εμπορικές, εθνικές πρωτοβουλίες ψηφιοποίησης, οι οποίες έχουν ήδη ξεκινήσει υπό την αιγίδα του προγράμματος Europeana της Ε.Ε. Η Google, «παίρνοντας τον νόμο στα χέρια της», πιθανόν να ζημιώσει αυτό το πολύ σημαντικό έργο, το οποίο πραγματοποιείται σε αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες.

Εάν οι δικαιούχοι εξασκήσουν το δικαίωμά τους να αποχωρήσουν από τη Συμφωνία πριν την 4η Σεπτεμβρίου 2009, δεν θα έχουν την δυνατότητα να αποσύρουν τα βιβλία τους από τη βάση δεδομένων της Google. Από τη στιγμή που η Google θα εξακολουθήσει να εκμεταλλεύεται όλα τα βιβλία που έχουν εκδοθεί πριν την 5η Ιανουαρίου του 2009, συμπεριλαμβανομένων αυτών των οποίων ο δικαιούχος έχει αποχωρήσει από τη Συμφωνία, τότε ο δικαιούχος χάνει τον έλεγχο του έργου του. Εξαιτίας αυτής της παράλογης επίδρασης της Συμφωνίας, οι Σκανδιναβοί εκδότες τίθενται σε κατάσταση ομηρίας και προσανατολίζονται στο να μην αποχωρήσουν από τη Συμφωνία ώστε να προστατέψουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντά τους. Η αποχώρησή τους από τη Συμφωνία θα τους έφερνε σε ακόμη δυσχερέστερη θέση απέναντι στην αλόγιστη χρήση των έργων τους από την Google. Οι εκδότες που θα παραμείνουν στη Συμφωνία θα έχουν το δικαίωμα να αποσύρουν τα βιβλία τους από την βάση δεδομένων της Google.

Όσο οι Σκανδιναβοί εκδότες ασπάζονται τις νέες τεχνολογίες και προσβλέπουν στην επερχόμενη ψηφιοποίηση των έργων τους, οι Σκανδιναβικές Ενώσεις Εκδοτών αντιτίθενται στη Συμφωνία της Google, καθώς παραβιάζει την πνευματική ιδιοκτησία των Ευρωπαίων δικαιούχων και είναι επιζήμια για τα Σκανδιναβικά έργα του λόγου. Ποιος θα αποφασίσει το πώς θα διανεμηθεί σε ψηφιακή μορφή ένα σκανδιναβικό βιβλίο στις Η.Π.Α.; η Google, μια ιδιωτική εμπορική επιχείρηση που δεν έχει ζητήσει την άδεια για κάτι τέτοιο ή ο συγγραφέας και ο εκδότης που δημιούργησαν το βιβλίο;


Για τη Σουηδική Ένωση Εκδοτών

Kristina Ahlinder
Διευθύντρια

Για τη Φινλανδική Ένωση Εκδοτών Βιβλίου

Sakari Laiho
Διευθυντής

Για την Ισλανδική Ένωση Εκδοτών

Benedict Kristiansson
Διευθυντής

Για την Ένωση Εκδοτών Δανίας

Marie Svane
Διευθύντρια

Για την Νορβηγική Ένωση Εκδοτών

Per Christian Opsahl
Διευθυντής

Δεν υπάρχουν σχόλια: