Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2009

από φεις μπουκ

Ο Takis Tsantilas έστειλε μήνυμα στα μέλη του"Ν΄αλλάξει η νύχτα φορεσιά, τ΄απρόσμενο φεγγάρι να καλωσορίσει.."

--------------------
Θέμα: Έκθεση - αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο

Μεγάλη έκθεση-αφιέρωμα στον ποιητή της Ρωμιοσύνης Γιάννη Ρίτσο παρουσιάζει στους χώρους του, από τις 26 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 30 Οκτωβρίου, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του.

Το αφιέρωμα του Μουσείου, με τίτλο «Γιάννης Ρίτσος - Ο διαχρονικός Έλληνας: 'Να λες: ουρανός και ας μην είναι'», επιχειρεί να επισημάνει ένα επιλεκτικό, πλην όμως ενδεικτικό, στοιχείο του ποιητικού του στοχασμού, εστιάζοντας το ενδιαφέρον και στην εικαστική δημιουργία του ποιητή.

Η επιλογή των εκθεμάτων στράφηκε σε χειρόγραφα, κυρίως ρήσεις ή αποσπάσματα πολύστιχων ποιημάτων με θέματα εμπνευσμένα από το παρελθόν της Ελλάδας, μυθολογικό ή ιστορικό, για το οποίο το ενδιαφέρον του υπήρξε εξαρχής ιδιαίτερα ζωηρό.

Ποιήματα όπως Ο Ηρακλής κ’εμείς, Αρχαίο θέατρο, Η Φημονόη, η Απόγνωση της Πηνελόπης, Συνέπειες, κ.ά., που εντάσσονται στις χαρακτηριστικές για τον τίτλο τους συλλογές Μαρτυρίες και Επαναλήψεις, υπογραμμίζουν την ικανότητα του Ρίτσου ν' αφηγείται και να συνδέει το παρελθόν με το παρόν και, αναπόφευκτα, να συγχωνεύει σ' αυτά γεγονότα της προσωπικής και πολιτικής ζωής, εθνικές τραγωδίες και σπαραγμούς της νεώτερης Ελλάδας και της εποχής του.

Το αφιέρωμα συνοδεύεται από φωτογραφίες από τα νεανικά του χρόνια, τα χρόνια της περισυλλογής και της απομόνωσης, τα χρόνια της αναγνώρισης, ενώ μια άλλη ενότητα αναδεικνύει την εικαστική δημιουργία του ποιητή. Πράγματι, όπως δηλώνουν κάποιοι από τους μελετητές του, ο Ρίτσος ανταποκρίθηκε στη ζωή με τη ματιά του ζωγράφου.

Η ζωγραφική λοιπόν προσέγγιση στο έργο του διαπιστώνεται από την προτίμηση του ποιητή στη φυσική αναγλυφή κάποιων υλικών όπως οι ρίζες, τα κόκαλα και κυρίως οι πέτρες, τα βότσαλα και τα χαλίκια, άφθονα στα ξερονήσια, ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε σε ώρες απομόνωσης, ίσως από τη «... γενική ανάγκη της έκφρασης που αντιμάχεται τη φθορά και τη μοναξιά...».

Ειδικά στις πέτρες του Γιάννη Ρίτσου, που παρουσιάζονται στην έκθεση, βλέπει κανείς να παρελαύνουν μορφές μοναχικές ή πολυάνθρωπες, μετωπικές ή συνομιλούσες, άλλοτε ερωτικά συνταιριασμένες, μορφές αρχαϊκές που αντέχουν στον χρόνο.

Όλα τα εκθέματα του αφιερώματος προέρχονται από τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη.


Πηγή: http://www.facebook.com/l/36755;in.gr (Πολιτισμός) - Newsroom ΔΟΛ
--------------------

Για να απαντήσετε σε αυτό το μήνυμα, ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο:
http://www.facebook.com/n/?inbox/readmessage.php&t=1261323693722&mid=12562b6G24e0da19G2b3cfdaG0

___

Δεν υπάρχουν σχόλια: