Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2009

Από ΟΣΔΕΛ


Αθήνα 8 Σεπτεμβρίου 2009

Αγαπητοί φίλοι,

Στα πλαίσια της ενημέρωσης για το ζήτημα της Google σας παραθέτουμε τις νεότερες εξελίξεις. Είχε οριστεί για το απόγευμα της Δευτέρας 7 Σεπτεμβρίου 2009 ακρόαση της Google από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά τις αντιδράσεις των Ευρωπαίων εκδοτών, μεταξύ των οποίων και των Ελλήνων, σχετικά με τους όρους της συμφωνίας μεταξύ της Google, των Αμερικανών συγγραφέων και εκδοτών. Στην ακρόαση αυτή θα παρίστατο και η FEP (Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Εκδοτών).

Ωστόσο, πριν από την διαδικασία της ακρόασης η Google υποχώρησε στις πιέσεις των ευρωπαίων συγγραφέων και εκδοτών προκειμένου να υπερνικήσει τις αντιρρήσεις τους στο σχέδιο της να παρέχει μέσω διαδικτύου εκατομμύρια βιβλία τα οποία πλέον δεν υπάρχουν στα βιβλιοπωλεία.

Τα βιβλία που κυκλοφορούν στην Ευρώπη δεν θα μπορούν να πωλούνται στις ΗΠΑ στην ηλεκτρονική τους μορφή, παρά μόνο μετά τη ρητή εξουσιοδότηση αυτών που κατέχουν τα δικαιώματά τους, σύμφωνα με επιστολή που έστειλε αυτό το Σαββατοκύριακο η Google σε πολλές ενώσεις εκδοτών της Ευρώπης.

Οι ευρωπαίοι εκδότες εξέφρασαν τις τελευταίες εβδομάδες τους φόβους τους ότι η Google θα επωφεληθεί μιας συμφωνίας που είχε υπογράψει τον περασμένο χρόνο με τους αμερικανούς συγγραφείς και εκδότες, η οποία επέτρεπε την πώληση, χωρίς την άδεια τους, ευρωπαϊκών βιβλίων με τη δικαιολογία ότι είναι εξηντλημένα στην αμερικανική αγορά.

"Τα βιβλία που είναι διαθέσιμα στην Ευρώπη θα θεωρούνται εμπορικά διαθέσιμα και στις ΗΠΑ", δήλωσε σε ανακοίνωση Τύπου η Google.

"Αυτά τα βιβλία δεν θα μπορούν να τα εκμεταλλευτούν οι αμερικανοί χρήστες (της Google), παρά μόνο μετά τη ρητή εξουσιοδότηση αυτών που κατέχουν τα δικαιώματά τους", συνέχιζε η ανακοίνωση.

Θα σας κρατάμε ενήμερους για οποιαδήποτε νεότερη εξέλιξη.

Με εκτίμηση,

Για τον ΟΣΔΕΛ

Αρης Πετρόπουλος

Γενικός Διευθυντής

Δερβενίων 6, 106 80 Αθήνα. Τηλ.: 210 3626056, Fax: 210 3644977

info@osdel.gr , www.osdel.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: