Παρασκευή, 14 Μαρτίου 2014

Δείτε την 14χρονη Νεφέλη με νοητική υστέρηση

Δείτε την 14χρονη Νεφέλη με νοητική υστέρηση που με το τραγούδι της έκανε τους πάντες να δακρύσουν (VIDEO)

Είναι μόλις 14 ετών και βρέθηκε δύο φορές αντιμέτωπη με το θάνατο. Δεν μπορεί να αρθρώσει καλά τις λέξεις, να διαβάσει, να γράψει.... Αντιλαμβάνεται τον κόσμο μέσα από έναν δικό της τρόπο.

Και όμως η μικρή Νεφέλη κατάφερε να εκφράσει τα συναισθήματά της μέσα από τις νότες και να καθηλώσει με τα τραγούδια της το κοινό που βρέθηκε στην παρουσίαση του βιβλίου «Οι ποιητές δεν πεθαίνουν ποτέ» του συνθέτη και στιχουργού Σταύρου Σιδερά.

Η Νεφέλη από τα πρώτα χρόνια της ζωής της είχε ταλέντο στη μουσική. Οι φίλοι και οι συγγενείς της, την φώναζαν «jukebox», χάρη στην εξαιρετική ικανότητά της να μαθαίνει απ' έξω ένα τραγούδι με την πρώτη μόλις φορά που το άκουγε.

Ωστόσο, στην ηλικία των τεσσάρων ετών η μοίρα έμελλε να παίξει ένα άσχημο παιχνίδι για τη Νεφέλη. Οι γιατροί διέγνωσαν καρκίνο στον εγκέφαλο. Τα επόμενα δύο χρόνια τόσο η νεαρή τραγουδίστρια όσο και η οικογένειά της μπήκαν σε μια δύσκολη διαδικασια. Η Νεφέλη νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο της Αγγλία και μετά από 2-3 μήνες επέστρεψε Κύπρο.

Όγκος στον εγκέφαλο για δεύτερη φορά

Μέχρι τα 8 χρόνια εξελισσόταν πολύ καλά. Ωστόσο, στα 9 της χρόνιας διαγνώστηκε και πάλι με όγκο στον εγκέφαλο. Η μικρή Νεφέλη νοσηλεύτηκε και πάλι σε νοσοκομείο στη Βρετανία, όπου έπαθε μόλυνση και στη συνέχεια εγκεφαλικό. Ως αποτέλεσμα του εγκεφαλικού η Νεφέλη δεν ήταν σε θέση να κάνει σχεδόν τίποτα.

«Παρέλυσε η δεξιά πλευρά αλλά επιπτώσεις είχε και νοητικά», είπε η μητέρα της Κατερίνα Αντωνίου στο SigmaLive «Δεν μπορούσε να φάει, ούτε να μιλήσει. Συμπεριφερόταν σαν νεογέννητο και εμείς έπρεπε να της ξαναμάθουμε τα πάντα». Υπήρχε όμως κάτι που έμεινε σχεδόν ανέγγιχτο και αυτό ήταν το «μουσικό κομμάτι» του μυαλού της.

«Ενώ ήταν σε κώμα μπορούσε να τραγουδά μελωδίες. Της βάζαμε να ακούει διάφορα τραγούδια που τραγουδούσε πριν το πρόβλημα υγείας καθώς και δύο νέα cd, του Μάριου Φραγκούλη και της Άλκηστις Πρωτοψάλτη τους οποίους θαύμαζε. Όταν επανήλθε τραγουδούσε μελωδικά (χωρίς στίχους) όλο το cd από την αρχή μέχρι το τέλος.», προσθέτει η μητέρα της. Μετά από την παραμονή της σε κέντρα ανάρρωσης στο εξωτερικό η Νεφέλη κατάφερε να επανέλθει αναπτυξιακά κατά 20%-30%.

Η γνωριμία με τον Σταύρο Σιδερά

Πριν από δύο μήνες, η μητέρα της Νεφέλης, Κατερίνα Αντωνίου, προσέγγισε τον συνθέτη και στιχουργό Σταύρο Σιδερά μιλώντας του για τις ειδικές ικανότητες της κόρης της. Ο κ. Σιδεράς έμεινε έκπληκτος από το ταλέντο της Νεφέλης και μαζί με την μητέρα της αποφάσισαν να ιδρύσουν ένα οργανισμό για τα χαρισματικά άτομα με ειδικές ικανότητες. Η ίδρυση θα γινόταν με την παραγωγή ενός δίσκου με την Νεφέλη να τραγουδά μελωδίες. «Μέσα σε ένα μήνα ηχογραφήσαμε τα τραγούδια», είπε η κ. Αντωνίου προσθέτοντας ότι η αλλαγή στην ψυχολογία της Νεφέλης ήταν τεράστια. «Μόλις της είπαμε ότι θα τραγουδήσει στο δίσκο, η κατάστασή της έκανε βελτίωση. Εκεί που είχε τραβηχτεί στον εαυτό της, ένιωσε ότι μπορούσε να κάνει κάτι και άλλαξε ο χαρακτήρας της» Στόχος της μητέρας της Νεφέλης είναι το ίδρυμα να βοηθήσει αυτά τα άτομα που έχουν ειδικές ικανότητες.Δεν υπάρχουν σχόλια: