Κυριακή 2 Μαρτίου 2014

Λίγες μέρες για να σταματήσουμε τον Keystone

Αγαπητές φίλες και φίλοι,



Αυτή τη στιγμή, οι ΗΠΑ αποφασίζουν για το αν θα εγκρίνουν ένα γιγαντιαίο αγωγό πετρελαίου ο οποίος θα απελευθερώσει καταστροφική ποσότητα ρύπανσης απ’τη βρώμικη, πετρελαιοφόρο άμμο του Καναδά. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ έχει θέσει αυτή τη σημαντική απόφαση σε δημόσια διαβούλευση, και μάλιστα πηγές λένε πως ο Ομπάμα δεν θέλει να υποκύψει στις πιέσεις των βιομηχανιών. Ας πλημμυρίσουμε τη δημόσια διαβούλευση με μια ξεκάθαρη εντολή για να εξουδετερώσουμε αυτή την βόμβα ρύπανσης – μας μένουν μόνο λίγες μέρες:

SIGN THE PETITION
Αυτή τη στιγμή, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ετοιμάζεται να πάρει την πιο κρίσιμη, περιβαλλοντική απόφαση στην προεδρία του Ομπάμα -- το αν θα εγκρίνει ένα κολοσσιαίο αγωγό ο οποίος θα μεταφέρει έως και 830.000 βαρέλια την ημέρα, του πιο βρώμικου πετρελαίου στον κόσμο, απ’τον Καναδά στις ΗΠΑ. 

Αν εγκριθεί, ο αγωγός Keystone XL θα διοχετεύσει δισεκατομμύρια δολάρια στις τσέπες μιας χούφτας εταιρειών… αλλά και εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Γι’αυτό κι ο αγωγός έχει ονομαστεί "φιτίλι της μεγαλύτερης βόμβας διοξειδίου του άνθρακα στον πλανήτη". Στο παρελθόν, η αντίδραση των πολιτών κατάφερε να καθυστερήσει τη κατασκευή και την περασμένη βδομάδα, μια δικαστική απόφαση επέφερε σοβαρό πλήγμα στα σχέδια. Τώρα, αν δράσουμε άμεσα και συλλογικά, μπορούμε να σταματήσουμε την κατασκευή του αγωγού μια για πάντα.

Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, αρμόδιος για τις σχέσεις της χώρας με τον υπόλοιπο κόσμο, έχει ανοίξει έναντελευταίο κύκλο δημόσιας διαβούλευσης ζητώντας τη γνώμη των πολιτών. Γνωρίζει καλά πως απ’αυτή την απόφαση θα κριθεί ο ρόλος των ΗΠΑ ως ηγετική δύναμη στον παγκόσμιο αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής. Ας μετατρέψουμε λοιπόν αυτή τη διαβούλευση σε ένα πραγματικά παγκόσμιο δημοψήφισμα, κατακλύζοντάς τη με ένα εκατομμύριο φωνές από κάθε χώρα του κόσμου και καλώντας τον Κέρι να σταματήσει τον αγωγό Keystone και να δείξει την ηγεσία που οι ίδιοι λένε πως χρειάζεται για τη σωτηρία του πλανήτη. Έχουμε μόνο λίγες μέρες μέχρι να κλείσει - υπόγραψε εδώ: 

http://avaaz.org/en/stop_the_keystone_xl_pipeline_greek/ 

Οι μεγάλες πετρελαϊκές έχουν αρχίσει την επίθεση – πλήρωσαν για διαφημίσεις σε σημεία της Ουάσιγκτον απ’όπου περνούν οι πολιτικοί για να πάνε στη δουλειά τους. Αν φτάσουμε το ένα εκατομμύριο υπογραφές, το Avaaz θα αντεπιτεθεί στο πεδίο μάχης της Ουάσιγκτον, βάζοντας διαφημίσεις ακριβώς δίπλα απ΄τις δικές τους ώστε ο Υπουργός Κέρι και το προσωπικό του να ακούσουν τις φωνές των πολιτών καθαρά και δυνατά. 

Οι πετρελαϊκές είναι απλά η κορυφή του παγόβουνου. Γνωρίζουμε πως οι ΗΠΑ δέχονται τεράστιες πιέσεις από βιομηχανικά λόμπι που θα πλουτίσουν απ΄τον αγωγό. Αυτά τα κέρδη όμως θα δημιουργηθούν εις βάρος των μελλοντικών γενιών. Το πετρέλαιο που εξάγεται απ’την άμμο πίσσας είναι το πιο βρώμικο ορυκτό καύσιμο που υπήρξε ποτέ. Παράγει τρεις με τέσσερις φορές περισσότερη ρύπανση απ΄την κανονική βενζίνη!

Πέρυσι, ο Ομπάμα είπε ότι θα επιτρέψει την κατασκευή του αγωγού Keystone μόνο εάν αυτός εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ και αν αποδειχθεί ότι δεν θα επιδεινώσει την κλιματική αλλαγή για τις επόμενες γενιές. Επίσης, ο Υπουργός Εξωτερικών Κέρι θέλει να παρουσιάζεται στην παγκόσμια πολιτική σκηνή ως ηγέτης με περιβαλλοντικές ευαισθησίες, γι’αυτό και είναι επιρρεπής στην παγκόσμια κοινή γνώμη. Οι υποστηρικτές του έργου ισχυρίζονται πως ο αγωγός θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και θα προάγει ενεργειακή ανεξαρτησία. Ο Ομπάμα όμως γνωρίζει πως οι πραγματικές θέσεις εργασίας βρίσκονται στην καθαρή ενέργεια και πως η κλιματική αλλαγή είναι πιθανώς η μεγαλύτερη απειλή για τις ΗΠΑ και την παγκόσμια ασφάλεια που έχει υπάρξει ποτέ.

Ήδη κερδίζουμε τη μάχη. Πριν τρία χρόνια, η κατασκευή του αγωγού ήταν δεδομένη. Οι πολίτες όμως κινητοποιήθηκαν και χιλιάδες συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της μεγαλύτερης δράσης πολιτικής ανυπακοής των τελευταίων δεκαετιών στις ΗΠΑ. Έτσιο Ομπάμα απέρριψε αρχικά την πρόταση. Ας παίξουμε λοιπόν κι εμείς το ρόλο μας τώρα συγκεντρώνοντας τα περισσότερα σχόλια που έχουν μαζευτεί ποτέ για δημόσια διαβούλευση της κυβέρνησης των ΗΠΑ και ας δώσουμε στο Γραμματέα Κέρι και τον Πρόεδρο Ομπάμα τη δημόσια στήριξη που χρειάζονται για να απορρίψουν τα σχέδια για την βόμβα ρύπανσης Keystone: 

http://avaaz.org/en/stop_the_keystone_xl_pipeline_greek/

Όπου και να βρισκόμαστε στον κόσμο – απ’την Αλμπέρτα του Καναδά όπου θα ξεκινήσει ο αγωγός, το Ηνωμένο Βασίλειο που ακόμη συνέρχεται από βιβλικές πλημμύρες, την Αυστραλία η οποία αναρρώνει απ΄τις χειρότερες πυρκαγιές, ή οποιαδήποτε άλλη χώρα όπου εμφανίζονται ακραία καιρικά φαινόμενα – είμαστε όλοι στο έλεος της κλιματικής αλλαγής. Αν σταθούμε ενωμένοι σήμερα, μπορούμε να σταματήσουμε τον αγωγό και να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό κίνημα κατά της κλιματικής αλλαγής.

Με ελπίδα,

Pascal, David, Luis, Antonia, Emma, Patri, Wen, Ricken, κι η υπόλοιπη ομάδα του Avaaz

ΠΗΓΕΣ: 

Η ώρα της κρίσης για τον πετρελαιαγωγό Keystone XL (EcoNews): 
http://www.econews.gr/2014/02/03/keystone-xl-obama-111235/

Ο Κέρι δέχεται πίεση καθώς η απόφαση για τον αγωγό Keystone πλησιάζει - Pressure is on Kerry as Keystone pipeline decision nears (Washington Post): 
http://www.washingtonpost.com/national/health-science/pressure-is-on-kerry-as-keystone-pipeline-deci...

Ο Αγώνας Κατά του Αγωγού Ανυψώνει το Περιβαλλοντικό Κίνημα - Pipeline Fight Lifts Environmental Movement (New York Times):
http://www.nytimes.com/2014/01/25/us/keystone-xl-pipeline-fight-lifts-environmental-movement.html

10 Λόγοι Ενάντια στον Αγωγό Keystone XL - 10 Reasons to Oppose the Keystone XL Pipeline (The Huffington Post):
http://www.huffingtonpost.com/rose-ann-demoro/10-reasons-to-oppose-the-_1_b_4791713.html

Η μόλυνση απ΄την πετρελαϊκή άμμο είναι δύο με τρεις φορές μεγαλύτερη απ’ότι πίστευαν - Oil sands pollution two to three times higher than thought (Yahoo News): 
http://news.yahoo.com/oil-sands-pollution-two-three-times-higher-thought-210153802.html

Πόσο θα συμβάλει το πετρέλαιο από άμμο πίσσας στην κλιματική αλλαγή; - How Much Will Tar Sands Oil Add to Global Warming? (Scientific American): 
http://www.scientificamerican.com/article/tar-sands-and-keystone-xl-pipeline-impact-on-global-warmin...

Ξένη εταιρία προσπαθεί να αρπάξει αμερικανική γη για τον αγωγό Keystone - Foreign Company Tries To Seize U.S. Land For Keystone Pipeline (Forbes): 
http://www.forbes.com/sites/jamesconca/2014/02/24/foreign-company-tries-to-seize-u-s-land-for-keysto...



Το Avaaz είναι ένα κίνημα 33 εκατ. πολιτών απ’όλο τον κόσμο
 το οποίο αγωνίζεται για να διασφαλίσει ότι οι απόψεις και οι αξίες των λαών του κόσμου όχι μόνο ακούγονται, αλλά και διαμορφώνουν παγκόσμιες πολιτικές αποφάσεις. (Η λέξη ‘Avaaz’ σημαίνει ‘φωνή’ ή ‘τραγούδι’ σε πολλές γλώσσες.) Τα μέλη του Avaaz βρίσκονται σε κάθε γωνιά του πλανήτη και η ομάδα μας είναι διασκορπισμένη σε 18 χώρες και 6 ηπείρους, και λειτουργεί σε 17 γλώσσες. Μάθε περισσότερα για τις μεγαλύτερες εκστρατείες του Avaaz εδώ, ή ακολούθα μας στο Facebook και το Twitter.

Δεν υπάρχουν σχόλια: