Κυκλοφορούν πολλά αρνητικά σχόλια για τους Γερμανούς. Οτι όταν εμείς είχαμε πολιτισμό αυτοί ζούσαν σε σπηλιές και διάφορα τέτοια. Εχουν όμως μερικά θετικά. Ενα απ' αυτά είναι ότι εδώ και πολλά χρόνια έχουν αναπτύξει ισχυρό κίνημα ως καταναλωτές.
Είναι συνειδητοποιημένοι και παρεμβαίνουν σε ό,τι αφορά στην τροφή τους, την υγεία τους, τις υπηρεσίες και το κόστος όλων αυτών. Εμείς μάθαμε κυρίως να ξεσηκωνόμαστε μέσα απ' τα σωματεία. Ο καθένας για να προστατέψει τα δικά του συμφέροντα.
Μόνο όταν οι Ισπανοί «Αγανακτισμένοι» μάς φώναξαν «Ξύπνα Ελλάδα!» καταφέραμε να κινηθούμε και να κάνουμε κάτι σαν απλοί πολίτες. Σαν άτομα. Σαν οντότητες. Να βγούμε στους δρόμους ως πολίτες για να ενωθούμε με άλλους πολίτες.
«Ξύπνα πολίτη!» φωνάζει στους Θεσσαλονικείς ένας Γερμανός αυτή τη φορά. Ο Κλάους Κίτσταϊνερ. Μια εμβληματική φιγούρα, που μπορεί να μην «τον πιάνει το μάτι σου», όπως λέμε, αλλά είναι πολύ πιο συνειδητοποιημένος πολίτης από πολλούς από εμάς. Και πολύ πιο δραστήριος. Είναι ένας απ' αυτούς τους πολίτες του Βερολίνου που ξεσηκώθηκαν και κατάφεραν να πάρουν τη διαχείριση του νερού απ' τα χέρια των εταιρειών, στα χέρια των πολιτών. Της κυβέρνησης του κρατιδίου του Βερολίνου.
«Ξύπνα πολίτη!» φωνάζει στους Θεσσαλονικείς, που, 40 μέρες πριν από το δημοψήφισμα, στη μεγάλη τους πλειονότητα δεν φαίνεται να καταλαβαίνουν τις συνέπειες από την πώληση της ΕΥΑΘ σε ιδιώτες.
Επειδή σ' εμάς οι όροι «Δημόσιο» και «δημόσιος υπάλληλος» έχουν αποκτήσει αρνητική έννοια. Σημαίνουν ταλαιπωρία, αργό κράτος, ρουσφέτι, τεμπελιά και πολλά ακόμη αρνητικά. Και νομίζουμε ότι ο ιδιωτικός τομέας είναι πιο αξιοκρατικός. Λες και στον ιδιωτικό τομέα, στις εταιρείες, δεν υπάρχουν κομπίνες. Δεν δίνονται μίζες. Δεν κυριαρχεί το κέρδος.
«Ξύπνα πολίτη!» φωνάζει ο Κ. Κίτσταϊνερ στους Θεσσαλονικείς. Τους ζητάει να παραδειγματιστούν από τη διεθνή εμπειρία. Να ενημερωθούν. Να κινητοποιηθούν. Να δουν τι έγινε στο Παρίσι, στο Λονδίνο, στην Πορτογαλία, στην Ισπανία και αλλού. Να δουν και ν' αντιληφθούν ότι δεν είναι μόνο οι χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής, όπου οι μεγάλες εταιρείες έχουν τις κυβερνήσεις στο τσεπάκι τους.
Συμβαίνει και εις τας καλυτέρας των οικογενειών, όπως στην Ευρώπη. Οπου υπάρχουν νόμοι. Οπου υπάρχει το Ευρωκοινοβούλιο. Κι ένα κάρο θεσμοί και οργανισμοί για την προστασία του πολίτη. Ολοι ανίσχυροι ή συνένοχοι μπροστά στην επιθυμία των μεγάλων εταιρειών για υψηλά κέρδη εις βάρος των πολιτών.
Κι η δική μας κυβέρνηση δεν μπορεί να πει κανείς ότι ενδιαφέρεται και πολύ για τους πολίτες της χώρας. Αντίθετα, ξεπουλάει τα πάντα. Και μαζί και το νερό. Οι ευρωπαϊκές πόλεις που πούλησαν το νερό των πολιτών τους σ' εταιρείες αποτελούν τρανταχτά παραδείγματα για τις συνέπειες της πώλησης της ΕΥΑΘ κι αμέσως μετά, της ΕΥΔΑΠ. Ξύπνα πολίτη!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου