Τρίτη 15 Μαΐου 2012

Για να μαθαίνουμε

πηγή: http://gr.news.yahoo.com/-083014656.html

Διαβάστε που θα πάνε τα επιτόκια, οι τιμές των προιόντων, οι μισθοί και οι συντάξεις στην περίπτωση που η Ελλάδα βγει από το ευρώ.
Από τα επακόλουθα του σεναρίου της δραχμής είναι να ''ανέβουν'' τα επιτόκια κατά 40%, ο πληθωρισμός 50% και το εξωτερικό χρέος στο 200% του ΑΕΠ, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών και ξένων οίκων.
Αν πάμε σε δραχμή, τότε αυτή αυτόματα θα υποτιμηθεί απέναντι στο ευρώ –και σε όλα τα υπόλοιπα νομίσματα ασφαλώς- κατά περίπου 70% έως 100% σε πρώτη φάση και θα συνεχίσει να υποτιμάται μέχρι τη σταθεροποίηση της οικονομίας
Πως μια υποτίμηση της τάξης του 100% θα επηρεάσει τη ζωή των Ελλήνων.
1.Οι μισθοί και οι συντάξεις, τα κάθε είδους επιδόματα εξανεμίζονται άμεσα καθώς το 80% των καταναλωτικών προιόντων, το καλάθι της νοικοκυράς, είναι εισαγόμενα και επομένως οι τιμές τους θα διπλασιαστούν.
Ετσι, ο νέος δραχμικός μισθός και σύνταξη θα μπορεί να αγοράζει τις μισές ποσότητες αγαθών σε σχέση με αυτές τις ποσότητες που αγόραζε προηγουμένως.
Σαν παράδειγμα η τιμή της βενζίνης θα είναι το δραχμικό ισοδύναμο των 4 ευρώ το λίτρο.
Δεύτερο παράδειγμα.Η σημερινή σύνταξη των Ευρώ 300 θα γίνει το δραχμικό ισοδύναμο σε αγοραστική αξία των σημερινών 150 ευρώ ενώ ο σημερινός μισθός αγοραστικής αξίας 1000 ευρώ θα ισοδυναμεί με μισθό αγοραστικής αξίας 500 ευρώ.
Οι τιμές ηλεκτρικού, θέρμανσης κλπ θα διπλασιαστούν καθώς οι πρώτες υλες εισάγονται.
2. Οι σημερινοί δανειολήπτες:
(α) αν έχουν δυνατότητα να κρατήσουν τα δάνεια τους σε Ευρώ θα πρέπει με καινούργιο εισόδημα αξίας μόνον 50% του προηγούμενου τους εισοδήματος που συνεχώς θα μειώνεται καθώς η δραχμή θα διολισθαίνει, να εξυπηρετούν το δάνειο που θα είναι σταθερής αξίας – αυτό θα σημάνει την αδυναμία εξυπηρέτησης μεγάλου αριθμού δανείων ή
(β) αν το δάνειό τους μετατραπεί σε δραχμές τα επιτόκια που θα χρεώνονται θα είναι της τάξης του 40%, δηλαδή το βάρος του χρέους του πολλαπλασιάζεται με το ίδιο αποτέλεσμα όσον αφορά την δυνατότητα εξυπηρέτησης τους.
3. Οι αξίες των περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού νοικοκυριού και επιχείρησης θα μειωθούν στο μισό. Ετσι, όσοι αποπληρώνουν ένα δάνειο 100,000 ευρώ η αξία του περιουσιακού στοιχείου που αγόρασαν με αυτό το δάνειο θα είναι ίση με 50,000 ευρώ.
4. Οι τιμές των ελάχιστων ελληνικών προιόντων και υπηρεσιών – τουρισμός- που εξάγονται στο εξωτερικό θα μειωθούν και έτσι τα προιόντα μας θα γίνουν ανταγωνιστικά αλλά για να διατηρήσουμε τη σημερινή αξίας εξαγωγών πρέπει να πουλάμε πολλαπλάσιες ποσότητες.
5. Πληθωρισμός της τάξης του 50% σημαίνει ότι γιά πολλά χρόνια οι τιμές θα κυνηγούν τους μισθούς - και αντιστρόφως – σε ένα ανοδικό ανεξέλεγκτο σπιραλ μέχρι να χρειαζόμαστε εκατομμύρια για να αγοράσουμε ένα μάτσο μαιντανό.
6. Η αξία το Ακαθάριστου Εθνικού Προιόντος μας θα μειωθεί στη μέση και η αξία του δημόσιου χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ επομένως θα διπλασιαστεί.
7. Αποκλεισμός από τις χρηματοπιστωτικές αγορές για το μεσοπρόθεσμο μέλλον και μόνη διέξοδος χρηματοδότησης της οικονομικής δραστηριότητας η εκτύπωση πληθωριστικού χρήματος.
Διαβάστε επίσης :

Δεν υπάρχουν σχόλια: