Κυριακή 7 Ιουνίου 2009

ΕΥΓΕ στους απόδημους Έλληνες συγγραφείς!


Εφημερίδα ΝΕΑ

Έλληνες από τα πέρατα του κόσμου

Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών- Συγγραφέων των Πέντε Ηπείρων
4ηΑΝΘΟΛΟΓΙΑ
ΕΚΔ. ΖΗΤΗ,
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2009,
ΣΕΛ: 580
Γερμανία, Καναδάς, Ηνωμένες Πολιτείες, Βενεζουέλα, Αργεντινή, Αυστραλία...
Απόδημοι Έλληνες συγγραφείς από ολόκληρο τον κόσμο γράφουν κείμενα για τις πολιτισμικές ταυτότητες που κουβαλούν οι Έλληνες της διασποράς στις χώρες διαμονής τους. Χάρη στο Ίντερνετ, γνωρίστηκαν, συζήτησαν, αντάλλαξαν απόψεις και... οργανώθηκαν στην Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών- Συγγραφέων των Πέντε Ηπείρων (ΕΕΛΣΠΗ), που λειτουργεί εδώ και περίπου οκτώ χρόνια.
Η «Ανθολογία» τους περιλαμβάνει ιστορίες, ποιήματα, ημερολόγια, παραμύθια, θεατρικά, ακόμη και τραγούδια. Αναμνήσεις και ανησυχίες από 42 λογοτέχνες, σε μια πολυτελή έκδοση που ξεχειλίζει από νόστο, αλλά και παράπονο:
«Όταν βρισκόμαστε μαζί, δείχνετε να θυμάστε/ Όταν βρισκόμαστε μακριά, με μιας μας λησμονάτε» , λέει ο Τρικαλινός Βάιος Φασούλας που έζησε μετανάστης για 37 χρόνια στη Γερμανία προτού επιστρέψει πριν από λίγο καιρό στην Ελλάδα.
Εικόνες από χώρες μακρινές, ταξίδια νοερά, διλήμματα, αναμνήσεις που κρατούν ζωντανό το όνειρο της επιστροφής στην Ελλάδα. Και προσωπικές εξομολογήσεις. Όπως άλλωστε γράφει ο Στράτος Δουκάκης από τον Μόλυβο της Λέσβου, που έζησε τέσσερις δεκαετίες στη Βενεζουέλα:
«Όταν γράφω είναι σα να ξεγυμνώνω την ψυχή μου. Απόδημος πάντα, δίχως τελικά να ριζώσω παρόλα τα 41 χρόνια. Οι λέξεις, έτσι λένε στο νησί μας, είναι σαν τα κοχύλια· αν τα βάλεις στο αυτί σου, ακούς τον ήχο του γιαλού σου».

2 σχόλια:

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Εύγε τους!!!!
Μπράβο και στο Στράτο μας!
Καλή σου εβδομαδα,

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

Κατερίνα δε 'στάπα; είπε...

Καλό καλοκαίρι, γλαρένια μου!
Εύγε και στον Στράτο μας και στην Ιουστίνη μας και στην Γιώτα μας που σαρώνει τα βραβεία και σε όλους τους απόδημους Έλληνες, κι ας μην τους ξέρουμε!
Αυτοί είναι διπλά συγγραφείς και τους χρειάζεται το λιγότερο, αναγνώριση!