Δευτέρα 8 Ιουνίου 2009

Από Φέισμπουκ

Ο John Fragoulis έστειλε μήνυμα στα μέλη τουPerformane orientation cinema.
--------------------
Θέμα: Σεμινάριο Performance
Το Εργαστήρι Έρευνας Παραστατικών Τεχνών Almakalma και το Κέντρο Πολιτιστικών Μελετών οργανώνουν το Σάββατο 13 Ιουνίου 2009, στις 7.00 μ.μ., στη Θεσσαλονίκη, στο καφέ Κρυφτό, Βαλαωρίτου και Συγγρού, σεμινάριο-εργαστήριο που θα εγκαινιάσει την ενότητα με θέμα:
«Η Performance στην κινηματογραφική τέχνη».
Στην πρώτη συνεδρία θα προβληθεί η ταινία «Καραβάτζιο» (1986), του Ντέρεκ Τζάρμαν.
Σε αυτή την ταινία συν-σεναριογράφοι, μαζί με το σκηνοθέτη, ήταν οι Νικόλας Βαρντ Τζάκσον και Σούσο Τσέκι ντ’Αμίκο.
Πρωταγωνιστούν οι Νόαμ Άλμαζ, Ντον Άρτσιμπαλντ, Σον Μπιν, Σάντι Κορ, Ούνα Μπράντον-Τζόουνς, Ίμογκεν Κλερ και Ρόμπι Κολτρέιν.
Τη μουσική έχει γράψει ο Σάιμον Φίσερ Τάρνερ, την καλλιτεχνική διεύθυνση έχει ο Μίκαελ Μπακάναν και τα κοστούμια έχει σχεδιάσει η Σάντι Πάουελ.
Η ταινία αφηγείται τη ζωή του σπουδαίου ζωγράφου της σχολής μπαρόκ, του Μικελάντζελο Μερίσι ντα Καραβάτζιο (29/9/1571-18/7/1610).
Παρουσιάζει το καλλιτεχνικό του έργο, παράλληλα με τις βιογραφικές αναφορές.
Το έργο και η ζωή του Καραβάτζιο είχαν μια επαναστατική δύναμη, ήταν αινιγματικά και εξέπεμπαν γοητεία τόσο στους σύγχρονους του όσο και στους μεταγενέστερους ζωγράφους και φιλότεχνους.
Στην ταινία του Ντέρεκ Τζάρμαν παρουσιάζεται το καλλιτεχνικό έργο και η ζωή του σε μια ενιαία αφήγηση.
Η ταινία γεμάτη σύμβολα κάνει αναγωγές μέσα από αυτά για να εξοικονομήσει αφηγηματικό χρόνο και να αποδώσει το συναίσθημα που εξέπεμπε ο καλλιτέχνης, χωρίς να μιλήσει καθόλου για αυτό με άμεσο τρόπο.
Στο φιλμικό έργο μπερδεύονται τα διαφορετικά είδη τεχνών, ο κινηματογράφος -ο οποίος είναι ο καμβάς για την τελική σύνθεση-, η ζωγραφική, το θέατρο, τα λαϊκά δρώμενα, αλλά και η ιστορία και η ανάλυση της κοινωνίας εκείνης της εποχής.
Όλο αυτό το αμάλγαμα γίνεται ένα ενιαίο οργανικό έργο, απόλυτα γλαφυρό, πλήρως κατανοητό ακόμα και για αυτόν που δεν έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με τον κινηματογράφο. Ακριβώς επειδή ο Τζάρμαν αναμιγνύει τα αφηγηματικά στοιχεία που βρίσκονται σε διαφορετικούς καλλιτεχνικούς κόσμους, δομώντας ένα ομοιογενές φιλμικό έργο, μας δίνει την ευκαιρία να μιλήσουμε για την Performance και να κάνουμε μια πρώτη ανάλυση της θεωρίας που αναπτύχθηκε, στο θέατρο, από το Γιέρζι Γκροτόφσκι.
Σε αυτή την πρώτη ανάλυσή μας θα μιλήσουμε για τα σύμβολα και τη διαδικασία ένταξή τους σε ένα σύνταγμα κωδίκων έτσι ώστε να δομήσουν ένα νέο αφηγηματικό κόσμο, αυτόν που προτείνει η ταινία.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι το ερώτημα με το οποίο θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε την ανάλυσή μας είναι:
«Ποιος είναι τελικά ο Καραβάτζιο στην ταινία του Ντέρεκ Τζάρμαν;».
Την απάντηση σε αυτό και σε άλλα ερωτήματα θα δώσουν οι Γιάννης Μήτρου, σκηνοθέτης και θεωρητικός των παραστατικών τεχνών, και Γιάννης Φραγκούλης, κριτικός και θεωρητικός του κινηματογράφου και σκηνοθέτης.
Η είσοδος είναι δωρεάν για το κοινό.
Για περισσότερες πληροφορίες:
Γιάννης Μήτρου: 2310517007, 6983737046
Γιάννης Φραγκούλης: 2109012987, 6974123481

Δεν υπάρχουν σχόλια: