Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

«ΣΠΗΛΑΙΑ ΚΑΙ ΓΕΩΠΕΡΙΠΑΤΟΙ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗ ΛΙΜΝΗ ΚΑΡΛΑ»

Ημερίδα: «ΣΠΗΛΑΙΑ ΚΑΙ ΓΕΩΠΕΡΙΠΑΤΟΙ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗ ΛΙΜΝΗ ΚΑΡΛΑ»

Κυριακή 19-6-2011 , 10. π.μ «ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΙΜΝΑΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΡΛΑΣ» στα Κανάλια Μαγνησίας

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

  • Ώρα 10.30 π.μ. πέρας προσέλευσης προσκεκλημένων
  • Ώρα 10.30 π.μ. – 11.00 π.μ. προσφωνήσεις χαιρετισμοί
  • Ώρα 11.00 π.μ.- 11.10 π.μ. προβολή DVD με θέμα : « Παραδόσεις –Μαρτυρίες για Σπήλαια και Μονοπάτια στην περιοχή της Κάρλας»
  • Ώρα 11.10 π.μ.-11.30 π.μ. Εισήγηση κ. Ελένης Κοβάνη, Κοινωνιολόγου , Διευθύντριας Ερευνών του ΕΚΚΕ με θέμα : «Αρχαιολογία και Περιβάλλον. Η περίπτωση της Βοιβηίδος»
  • Ώρα 11.30 π.μ.- 11.50 π.μ. Εισήγηση κ. Μάρκου Βαξεβανόπουλου Υπ. Διδάκτορα Γεωλογίας με θέμα : «Γεωλογικά Μνημεία και προτεινόμενοι γεωπερίπατοι της λίμνης «Κάρλας».
  • Ώρα 11.50 π.μ. – 12.10 μ.μ. Εισήγηση κ. Μιχάλη Κοντού Αρχαιολόγου, κ. Γιάννη Βλασταρίδη Γεωλόγου και κας Ευανθίας Καλαβριώτη Αρχαιολόγου της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας –Σπηλαιολογίας Βόρειας Ελλάδας με θέμα : «Σπήλαιο Αγίου Αθανασίου στην περιοχή των Καναλίων, Δήμου Ρήγα Φεραίου. Σωστική ανασκαφική έρευνα της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας Βόρειας Ελλάδος σε ένα λεηλατημένο μνημείο της φύσης».
  • Ώρα 12.10 μ.μ.-12.20 μ.μ. διάλειμμα
  • Ώρα 12.20 μ.μ.-12.40 μ.μ. Εισήγηση κ. Niels Andreassen, Αρχαιολόγου με θέμα : «Σπήλαια και Βραχοσκεπές κατά μήκος του Ανατολικού άκρου της λίμνης «Κάρλας». Συνοπτική εκτίμηση της Αρχαιολογικής , Ιστορικής και Εθνογραφικής αξίας τους.
  • Ώρα 12.40μ.μ. - 13.00 μ.μ. Εισήγηση κ. Χαράλαμπου Ιντζεσίλογλου , Αρχαιολόγου της ΙΓ΄Εφορείας Προιστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων με θέμα : « Η πόλη των Γλαφυρών ( ; ) και η σχέση της με την Βοιβηίδα λίμνη».

Στη συνέχεια, σύμφωνα με το πρόγραμμα προβλέπεται περιήγηση από τους Αρχαιολόγους που έχουν ασχοληθεί με την Αρχαιολογική έρευνα της περιοχής Κάρλας καθώς και από τους εισηγητές της ημερίδας, με λεωφορείο 30 ατόμων γύρω από την λίμνη Κάρλα με την παρακάτω διαδρομή διάρκειας 01,30 ώρα : (Όποιος επιθυμεί μπορεί να ακολουθήσει με Ι.Χ.)

· 13.10 μ.μ.- Κανάλια Αναχώρηση.

· 13.30 μ.μ. –Επίσκεψη στον Αρχαιολογικό χώρο της Παλαιόσκαλας Καλαμακίου και ξενάγηση.

· 13.40 μ.μ.- 14.10 μ.μ. Αναχώρηση από Παλαιόσκαλα και οδεύοντας πάνω στο δυτικό ανάχωμα της λίμνης Κάρλας, κατάληξη στο θυρόφραγμα. Επίσκεψη στον Αρχαιολογικό χώρο των Μυκηναϊκών τάφων.

· 14.20 μ.μ.- 14.40 μ.μ. Αναχώρηση από θυρόφραγμα και επιστροφή στα Κανάλια ή στην Κερασιά.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας από τα μέλη του «ΧΕΙΡΩΝΑ» θα γίνει επίδειξη

της τεχνικής του μονού σχοινιού που χρησιμοποιείται για είσοδο-έξοδο σε βαραθρώδη σπήλαια, ενώ στο χώρο του Μουσείου θα υπάρχει περίπτερο ενημέρωσης του Συλλόγου και μικρή έκθεση σπηλαιολογικού εξοπλισμού.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΑΤΣΙΟΣ, Δημοσιογράφος.





















Υγ. Ναι, ήμουνα κι εγώ εκεί και νοιώθω πολύ τυχερή, για όσα έμαθα, είδα, ένιωσα!
Ευχαριστώ ιδιαίτερα το ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ, γι' αυτή την τιμή!
(Περισσότερα σε ποιο προσωπική μου ανάρτηση, στο μέλλον).