Παρασκευή, 20 Ιουνίου 2014

Παρουσίαση Βιβλίου ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΟΡΕΙΝΟ ΣΑΝΑΤΟΡΙΟ

Η Κατερίνα Δεστάπα κοινοποίησε μια φωτογραφία του χρήστη Άννα Μαρία.
Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η
~για Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014, ώρα 20.30 μμ.
~στον κήπο του «Αθανασάκειου» Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου

~Η Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας,
τα Γενικά Αρχεία του Κράτους – Αρχεία Ν. Μαγνησίας,
ο Δήμος Βόλου
και η ΙΓ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων
σας προσκαλούν στην παρουσίαση του Βιβλίου:
~ ~ ~Το Πρώτο Ορεινό Σανατόριο
των Κωνσταντίνου I. Γουργουλιάνη και Αννίτας Πρασσά

~*~Θα συντονίσει και θα σχολιάσει η δημοσιογράφος Ροσσάνα Πώποτα.
~*~ Θα μιλήσουν οι συγγραφείς.
~*~ Αποσπάσματα θα διαβάσουν οι ηθοποιοί Β. Μητσάκης και Α. Γκιζά.

~*~ Την εκδήλωση θα πλαισιώσει η Ευρωπαϊκή Χορωδία Ομοίων Φωνών
του Μουσικού Σχολείου Βόλου με τη μαέστρο Ρωξάνη Γιαρέντη.
~*~ Στο πιάνο θα συνοδεύσει η Ελένη Παπαθανασίου.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Παρουσίαση Βιβλίου
ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΟΡΕΙΝΟ ΣΑΝΑΤΟΡΙΟ
Η Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους – Αρχεία Ν. Μαγνησίας, ο Δήμος Βόλος και η ΙΓ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων συν-διοργανώνουν την παρουσίαση του βιβλίου-λευκώματος To Πρώτο Ορεινό Σανατόριο του Καθηγητή Κωνσταντίνου Ι. Γουργουλιάνη και της Αννίτας Πρασσά
τη Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014 στις 8.30 μμ. στον κήπο του «Αθανασάκειου» Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου.
Θα μιλήσουν οι συγγραφείς: Αννίτα Πρασσά, Δρ Ιστορικός, Αρχειονόμος, Προϊσταμένη Γ.Α.Κ.-Αρχείων Ν. Μαγνησίας και Κ. Γουργουλιάνης, Καθηγητής Τμήματος Ιατρικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Θα συντονίσει και θα σχολιάσει η δημοσιογράφος Ροσσάνα Πώποτα.
Αποσπάσματα θα διαβάσουν οι ηθοποιοί Β. Μητσάκης και Αμαλία Γκιζά.
Την εκδήλωση θα πλαισιώσει η Ευρωπαϊκή Χορωδία Ομοίων Φωνών του Μουσικού Σχολείου Βόλου με μαέστρο τη Ρωξάνη Γιαρέντη. Στο πιάνο η Ελένη Παπαθανασίου. Στις 7:00 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί δωρεάν περιήγηση στην έκθεση του Μουσείου με τη συνοδεία αρχαιολόγων της ΙΓ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.
Το βιβλίο-λεύκωμα στηρίζεται στο προσωπικό αρχείο του φυματιολόγου γιατρού Γιώργου Καραμάνη, που στις 2 Μαîου 1909 ίδρυσε και διηύθυνε για 55 χρόνια στα Χάνια Πηλίου το πρώτο στην Ελλάδα σανατόριο ύψους και συγχρόνως το πρώτο ιδιωτικό ίδρυμα για τη νοσηλεία και τη θεραπεία των φθισικών. Το αρχείο (δωρεά στα Γ.Α.Κ. του φιλίστορα κ. Γεωργίου Μπακέα) για πρώτη φορά έρχεται στο φως της δημοσιότητας και φωτίζει την 55χρονη ιστορία του σανατορίου, αλλά και την άκρως ενδιαφέρουσα προσωπική διαδρομή του ίδιου του γιατρού.
Ο Πηλιορείτης ιατροφιλόσοφος Γ. Καραμάνης, άνθρωπος του χρέους και της αφειδώλευτης προσφοράς, αφοσιωμένος στο έργο του με ιεραποστολικό ζήλο, με διεθνή αναγνώριση, δεν εφείσθη χρήμα, κόπο και χρόνο, προκειμένου να προσφέρει στους ασθενείς του τις πιο σύγχρονες μεθόδους θεραπείας, τις καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και προπαντός την προσωπική του φροντίδα και επαφή. Άνθρωπος με ανοικτό μυαλό και σκέψη, πολύ μπροστά από την εποχή του, αφιερωμένος ολοκληρωτικά στην επιστήμη του, υπήρξε αναμφισβήτητα πρωτοπόρος στην Ιστορία της Ιατρικής και τιμήθηκε με τις ανώτατες διακρίσεις.
Συμπρωταγωνίστρια από το 1919 η Άννα Καμπανάρη, μετέπειτα σύζυγος του γιατρού, άφησε επί 2 δεκαετίες τη σφραγίδα της στο σανατόριο. Ο έρωτάς της αργότερα με τον ποιητή Άγγελο Σικελιανό και ο χωρισμός της από τον Καραμάνη, οι επιφανείς επισκέπτες του σανατορίου (Παλαμάς, Τσάτσος, Γιώργος και Μαρώ Σεφέρη, Δελμούζος, Μανόλης Τριανταφυλλίδης κ.ά.) έκαναν το σανατόριο και τους πρωταγωνιστές του να περάσουν στη σφαίρα του θρύλου προσδίδοντας μυθική διάσταση και παράλληλα προσφέροντας πλούσιο υλικό για τη συγγραφή επιστημονικών και λογοτεχνικών μελετών, όπως το πρόσφατο μυθιστόρημα για την Άννα Σικελιανού των Κ. Γουργουλιάνη και Νίκου Κυριαζή, αλλά και εικαστικών γεγονότων όπως το sanatorioproject των Μ. Χατζηνικoλάου και Ν. Ποδιά.


Δεν υπάρχουν σχόλια: