Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

Λαός του Αλμυρού - ΕΚΔΗΛΩΣΗ - ΠΑΛΑΙΟΣ ΠΛΑΤΑΝΟΣ

Αναγκαστικά, πρέπει να κλέψω και τα λόγια, απ' την εφημερίδα ο Λαός του Αλμυρού, για να ενημερωθείτε σωστά!
Άναψε το λαπ τοπ, δε με βοηθάει, ούτε αυτό, ούτε ο ελεύθερός μου χρόνος, για να γράψω πως ένιωσα εγώ στο κάθε τι, να τα φέρω σωστά με την σειρά, οπότε, τουλάχιστον, να υπάρχουν!!!
Έστω κι έτσι, μισά, διπλά και μπερδεμένα!

Ταινία και Εκδήλωση για τον Παλαιό Πλάτανο από το 1ο Γυμνασίο Αλμυρού – video, φωτο


Ταινία και Εκδήλωση για τον Παλαιό Πλάτανο από το 1ο Γυμνασίο Αλμυρού – video, φωτο
Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ξεχωριστή και πολύ αξιόλογη εκδήλωση – αφιέρωμα στο ιστορικό και μαρτυρικό χωριό του Παλαιού Πλατάνου, το βράδυ της Κυριακής 22 Ιουνίου 2014, που έλαβε χώρα στην πλατεία του γραφικού χωριού.
Την εκδήλωση εμπνεύστηκαν και συνεργάστηκαν για να υλοποιήσουν φορείς του 1ου Γυμνασίου Αλμυρού και ειδικότερα μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί, εξωτερικοί συνεργάτες αλλά και πολλοί κάτοικοι του Πλατάνου.
Η προσπάθεια αυτή είχε ως αποτέλεσμα τη συγκέντρωση πλούσιου φωτογραφικού υλικού, το οποίο εκτέθηκε στο κοινό κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, αλλά και τη δημιουργία μιας ταινίας με θέμα «Πλάτανος το πολύπαθο και ιστορικό χωριό», που με πολύ μεράκι και δουλειά ετοίμασαν οι μαθητές του 1ου Γυμνασίου, η προβολή της οποίας σηματοδότησε την έναρξη του αφιερώματος.
Η ταινία συμμετέχει στον διαγωνισμό του almyros.gr για το καλύτερο video και συνετέλεσε στην αρχική απόφαση του αφιερώματος ως κίνητρο για τα παιδιά.
Οι γυναίκες του Πολιτιστικού Συλλόγου Πλατάνου «Η Πρόοδος» τραγούδησαν παραδοσιακά τραγούδια, που κάποτε αντηχούσαν στις γωνιές του παλιού χωριού, και ακολούθησε η αφήγηση αποσπασμάτων από δύο βιβλία που αναφέρονται στην τοπική ιστορία, την οποία έκανε η συνταξιούχος εκπαιδευτικός και λογοτέχνης κ. Ζωή Τακτικού. Το πρώτο βιβλίο ήταν του συγγραφέα Δημήτρη Παπαγιαννίτση με τίτλο «Πλάτανος ένα ηρωικό και πολύπαθο χωριό» και το δεύτερο της συγγραφέως Αποστολίας Σιαμούρη με τίτλο «Συναξάρι από λαϊκούς θησαυρούς».
Το αφιέρωμα συνεχίστηκε με την αναφορά που έκανε ο συνταξιούχος εκπαιδευτικός, κ. Γεώργιος Σιαμούρης, στα χαρακτηριστικά παρατσούκλια, για τα οποία ήταν ιδιαίτερα γνωστός ο Παλαιός Πλάτανος, μια άτυπη παράδοση που συνεχίζεται και από τους κατοίκους του νεότερου χωριού. Πειράγματα και το γέλιο άφθονο,ο από την πραγματικά άμεση μεταφορά του τρόπου που «βάφτιζαν» με το παρατσούκλι ο ένας τον άλλο… Δείτε τις επόμενες ώρες στο almyros.gr το απολαυστικό απόσπασμα με τον κ. Σιαμούρη, αλλά και σύντομο video της εκδήλωσης. Πιο κάτω μπορείτε να απολαύσετε την ταινία ολοκληρωμένη όπως μας την έδωσαν τα παιδιά για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό μας.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση παραδοσιακών χορών από τις γυναίκες του Πολιτιστικού Συλλόγου Πλατάνου «Η Πρόοδος» και από τους μαθητές του 1ου Γυμνασίου Αλμυρού, που ήταν οι βασικοί δημιουργοί του αφιερώματος, μέσα από το οποίο ζωντάνεψαν οι θρύλοι, η ιστορία και η παράδοση του μαρτυρικού χωριού, για να διαφυλάξουν πολύτιμους λαϊκούς θησαυρούς, σκορπώντας ρίγη συγκίνησης και πλημμυρίζοντας τις καρδιές ανείπωτη ευφροσύνη.
Τσιντσίνη Βιβή – Δέσποινα Κοτζιαπαναγιώτου – Αποστολία Χατζηγεωρ


Δεν υπάρχουν σχόλια: