Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

Εκδήλωση στον Παλαιό Πλάτανο - Ευχαριστήριο στην ΘΕΣΣΑΛΙΑ - Υπόσχεση μαθητών

                                         



                                           Εκδήλωση στον Παλαιό Πλάτανο

Στην κεντρική πλατεία του Παλαιού Πλατάνου - Αλμυρού, την Κυριακή το βράδυ, ώρα 9.00' στις 22 Ιούνη, πραγματοποιήθηκε μια εκδήλωση με θέμα: "Παλαιός Πλάτανος, το ηρωικό και πολύπαθο Χωριό."
Την εκδήλωση παρακολούθησε πλήθος κόσμου, με απόλυτη ησυχία, ενδιαφέρον και πολλή συγκίνηση.
Η εκδήλωση άρχισε με μια ταινία μικρού μήκους, η οποία μας συγκλόνισε, για το ερειπωμένο χωριό, στην οποία συμμετείχαν ηλικιωμένοι κάτοικοι του Ν. Πλατάνου και παιδιά του 1ου Γυμνασίου Αλμυρού.
Μετά, αφού ο πολιτιστικός σύλλογος Πλατάνου "Η Πρόοδος" τραγούδησε δύο υπέροχα πλατανιώτικα, παραδοσιακά τραγούδια, υπό την διεύθυνση του κ. Γεωργίου Σιαμούρη, συντ/χου εκπ/κού, η κ. Έφη Αγελάρη - Μπαζή παρουσίασε την ομιλήτρια της βραδιάς κ. Ζωή Τακτικού - Σκοπιανού, συντ/χο εκπ/κό και λογοτέχνη, η οποία με την σειρά της ανέβασε πολύ το επίπεδο της εκδήλωσης, με τη σύντομη, αλλά μεστή και εντυπωσιακή ομιλία της..
Η ομιλήτρια αναφέρθηκε πρώτα στα δυο βιβλία για τον Πλάτανο, στα οποία περιγράφεται η ιστορία και τα ήθη και τα έθιμα του χωριού, από τους συγγραφείς τους αντίστοιχα: κ. Δημήτριο Παπαγιαννίτση και κ. Αποστολία Μελέτη - Σιαμούρη.
Στη συνέχεια μίλησε για την παράδοση και για τις υποχρεώσεις όλων μας απέναντι στα παιδιά, "στα οποία οφείλουμε να κληροδοτήσουμε τις παραδόσεις μας, ώστε με τα ζωντανά κύτταρα του χθες, να δημιουργήσουν τις καινούργιες μορφές του αύριο."
Έγινε από την ίδια μια αφιέρωση του ποιήματός της, με τίτλο: "Στο Γέρο Πλάτανο", που συγκίνησε ιδιαίτερα:  "...Σαν βλέπεις τα ερείπια/ νιώθεις ανατριχίλα/ κυρτώνεις τα κλωνάρια σου/ σου πέφτουνε τα φύλλα/ μα πάλι ανασταίνεσαι/ καινούργια βγάζεις κλώνια/ όταν θυμάσαι τα παλιά / ωραία εκείνα χρόνια!..."
Και συνέχισε, αναφέροντας συνοπτικά την ιστορία του χωριού, που κάηκε συνολικά επτά φορές. Στο σημείο αυτό, μετά από ένα τετράστιχό της: "Τι κι αν περάσαν τόσα χρόνια/ και έχεις καταστραφεί χωριό εφτά φορές/ και σήμερα και αύριο το ΧΘΕΣ/ εμείς θα το θυμόμαστε για πάντα!"  ακούστηκε το νοσταλγικό τραγούδι : "Χωριό μου", του Κ. Καλαπανίδα με μουσική Π. Β. Βασιλείου.
Μετά αναφέρθηκε στη συνέχεια του προγράμματος που ήταν αφιερωμένο στα Πλατανιώτικα παρατσούκλια  και τα οποία απέδωσαν θεατρικά τα παιδιά: Νάσια Γιάννη, Αποστόλης Τιμπλαλέξης, Γιώργος Σιαμούρης, μαζί με τον κ. Γεώργιο Σιαμούρη, τόσο επιτυχημένα, που προκάλεσαν πολύ γέλιο,"για να διαλυθεί η μελαγχολία που δημιούργησε, μέχρι εκείνη τη στιγμή, το βύθισμα στις σκοτεινές γωνιές του άλλοτε.", σύμφωνα με τα λόγια της κ. Τακτικού.
Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με παραδοσιακούς χορούς από τον Πολιτιστικό σύλλογο και από τα παιδιά του Γυμνασίου, υπέροχα!
Η καθηγήτρια κ. Βέτα Παπαδοπούλου μίλησε για τους χορούς των παιδιών, που η ίδια τους δίδαξε.
Την εκδήλωση έκλεισε η κ. Αποστολία Μελέτη, η οποία συγκίνησε αφάνταστα το ακροατήριο με το πάθος της, τις αλήθειες της και τα συμπεράσματά της, ότι τα παιδιά, δε ξεχνούν τις ρίζες!
Στη συνέχεια όλοι γεύθηκαν τις νοστιμότατες χωριάτικες πίτες, που ετοίμασαν οι Πλατανιώτισσες με τέχνη και μεράκι.
Κάτω από τον πλάτανο η δροσιά άρχισε να δυναμώνει και η αποχώρηση άρχισε μία ώρα μετά τα μεσάνυχτα, με αισθήματα χαράς, ικανοποίησης και υπερηφάνειας για την αξιόλογη τοπική ιστορία και την όμορφη βραδιά.
Αξίζει να αναφερθεί ακόμα, ότι τα παιδιά του Γυμνασίου μοίρασαν ένα έντυπο σε όλους όσους παρακολούθησαν την εκδήλωση, στο οποίο έγραφαν την υπόσχεσή τους, να διατηρήσουν την ελληνορθόδοξη παράδοση και τα στοιχεία του λαϊκού πολιτισμού και να τα παραδώσουν επάξια στις επόμενες γενιές.
Αξίζουν "Θερμά Συγχαρητήρια" σε όλους, όσους εργάστηκαν και συμμετείχαν στην πραγματοποίηση αυτής της εκδήλωσης, που άγγιξε την τελειότητα, όπως την είδα με τα δικά μου μάτια.

Κατερίνα Παπαθεοδώρου

                   ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Ευχαριστώ ιδιαίτερα την εφημερίδα ΘΕΣΣΑΛΙΑ για την φιλοξενία!
Το θεώρησα "ΧΡΕΟΣ" για ότι είδα, άκουσα, ένιωσα!...

Συγκινητική εκδήλωση, παρουσία πλήθους κόσμου με πολλά δρώμενα
"Παλαιός Πλάτανος, το ηρωικό και πολύπαθο χωριό"







Η Υπόσχεση των μαθητών του 1ου Γυμνασίου Αλμυρού! ΑΞΙΟΙ!




Υγ. Φωτογραφίες μου απ' την εκδήλωση θα βρείτε, εδώ.
Όλη την ερασιτεχνική μου ύλη, εδώ.
Την αξιέπαινη ταινία των μαθητών και επαγγελματική ύλη και φωτογραφίες, θα βρείτε εδώ!




Δεν υπάρχουν σχόλια: