Τετάρτη 3 Ιουνίου 2009

Τα μαντάτα απ' την Μαριάνθη

Διεθνής Έκθεση Βιβλίου


Τερματίστηκε με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή ,το βράδυ της Κυριακής, η τετραήμερη Διεθνής Έκθεση Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη.
Λειτούργησε σαν πολυδύναμος οργανισμός προώθησης της αναγνωσιμότητας, παρουσίασης της εκδοτικής δραστηριότητας σε Ελλάδα και εξωτερικό αλλά και προβληματισμού για την πορεία του βιβλίου και της βιβλιοπαραγωγής.
Συγγραφείς, εικονογράφοι, εκδότες, ποιητές και γενικά άνθρωποι από το χώρο του βιβλίου υποδέχονταν τους επισκέπτες για παρουσιάσεις βιβλίων, συζητήσεις, σεμινάρια, ενημέρωση και περιήγηση στους χώρους της Έκθεσης.
Η γλυκύτατη Ελένη Τσαμαδού που μόλις πρόσφατα κυκλοφόρησε το τέταρτο βιβλίο της «Της ζωής και της αγάπης» από τις εκδόσεις «Ψυχογιός», το οποίο ήδη σημειώνει μεγάλη επιτυχία αλλά και η Λένα Μαντά που παρουσίασε το καινούριο της βιβλίο «Έρωτας σαν βροχή» επίσης από τις εκδόσεις «Ψυχογιός», καθώς και πολλοί άλλοι αγαπημένοι και γνωστοί συγγραφείς παρευρίσκονταν στα περίπτερα των εκδοτικών οίκων με όλη την καλή διάθεση να γνωρίσουν και να συνομιλήσουν από κοντά με το αναγνωστικό κοινό.
Ξεχωριστή ήταν και η παρουσίαση της 4ης Ανθολογίας των συγγραφέων της διασποράς 'για την οποία αναφερθήκαμε σε προηγούμενο φύλλο μας αναλυτικά- που συγκέντρωσε την παρουσία Ελλήνων λογοτεχνών του εξωτερικού.
Ξεχωριστές παρουσίες πέραν από του προέδρου του ΣΑΕ κ. Ταμβάκη, ήταν και αυτές του Αντιπρόεδρου και τομεάρχη Ν. Αμερικής Στράτου Δουκάκη, γνωστού καταξιωμένου λογοτέχνη με καταγωγή τη Μήθυμνα, του δημοσιογράφου Παντελή Ξανθίδη , του Σπύρου Δαρσινού αλλά και της Γιώτας Στρατή της πλέον βραβευμένης λογοτέχνιδας Βορείου Αμερικής, η οποία ταξίδεψε από τη Νέα Υόρκη ειδικά για την παρουσίαση.
Η Παιδική Γωνιά της έκθεσης λειτούργησε κατά τρόπο θαυμαστό για μικρούς αναγνώστες, εκπαιδευτικούς και γονείς.
Οι συγγραφείς παιδικής λογοτεχνίας έδωσαν δυναμικό παρών και απογείωσαν με τις παρουσιάσεις των βιβλίων και όλες τις δραστηριότητες μικρούς και μεγάλους αναγνώστες.
Η υπεύθυνη του παιδικού τμήματος Εύη Γεροκώστα του ΕΚΕΒΙ, ήταν το άγρυπνο και ακούραστο μάτι που φρόντιζε κάθε λεπτομέρεια. Η Εύα Ιεροπούλου, η Σοφία Μαντουβάλου, η Φωτεινή Φραγκούλη, η Κική Δημητριάδου, αλλά και η εικονογράφος Λήδα Βαρβαρούση, είναι ελάχιστο δείγμα των καταξιωμένων και πολυαγαπημένων συγγραφέων των παιδιών που παρουσίασαν τα βιβλία τους.
Ξεχωριστή και άριστη η γνωστή συγγραφέας Σοφία Μαντουβάλου στο εργαστήρι δημιουργικής γραφής για ενήλικες με τίτλο «Από μία λέξη, μια ιστορία». Με την κατάρτησή της, τη συγγραφική εμπειρία της, τις σωστές παρατηρήσεις έδωσε με επιτυχία το σεμινάριο της δημιουργικής γραφής στους ενδιαφερόμενους.
Γενικά οι επισκέπτες της Διεθνής Έκθεση Βιβλίου με τις ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις έγιναν κοινωνοί της αναγνωστικής περιπέτειας γεμίζοντας το νου και την ψυχή τους με τον πολιτισμό του βιβλίου και την ομορφιά της ανθρώπινης επικοινωνίας.
Δρώμενα, ελκυστικές πληροφορίες, επιστήμη, τέχνη της γραφής, αφηγήσεις, διάφορες θεματικές, αποτέλεσαν κομμάτια της ελπιδοφόρας δραστηριότητας που λέγεται Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου και έγινε για έκτη συνεχή χρονιά στη Θεσσαλονίκη.

Μαριάνθη Βάμβουρα-Γιάνναρου
vamvoura@hotmail.com
www.marianthiv.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: