Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Σπιτικό αφράτο ψωμί

Στον Vasilis Samaritakis A Full αρέσει μια φωτογραφία.

Σπιτικό αφράτο ψωμί

Υλικά

Για 4-6 άτομα

Για το προζύμι
1 1/2 κουταλάκι του γλυκού ξηρή μαγιά
1/2 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 φλιτζάνι ζεστό νερό περίπου 30 βαθμούς

Για το ζύμωμα
340 γραμμάρια μπύρα κουτάκι
504 γραμμάρια αλεύρι (περίπου 4 φλιτζάνια)
1 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Εκτέλεση

Για το προζύμι
Σε ένα μπολ ρίχνουμε τη μαγιά, το αλεύρι, το νερό και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 30 λεπτά.
Όταν φουσκώσει το μείγμα μας ρίχνουμε την μπύρα, το αλεύρι, το αλάτι και ανακατεύουμε με μια κουτάλα γύρω – γύρω μέχρι να γίνει συμπαγής η ζύμη.

Παίρνουμε μια πετσέτα με ζεστό και καυτό νερό στο κέντρο και τη τοποθετούμε πάνω από το μπολ της ζύμης. Αφήνουμε να ξεκουραστεί σε ζεστό φούρνο για 2 ώρες μέχρι να διπλασιάσει τον όγκο της.

Για το ζύμωμα
Αφού τη βγάλουμε απ’ τον φούρνο αρχίζουμε και ξεκολλάμε από τα τοιχώματα του μπολ και την ρίχνουμε σε αλευρωμένο πάγκο.
Ρίχνουμε λίγο αλεύρι πάνω στη ζύμη και αρχίζουμε να την μαζεύουμε από όλες τις μεριές με απαλές κινήσεις.

Αλευρώνουμε ένα μεγάλο ταψί και βάζουμε πάνω τη ζύμη, ρίχνουμε λίγο αλεύρι και την καλύπτουμε με μια ζεστή πετσέτα, αφήνουμε σε ζεστό φούρνο 70 βαθμούς για 35 – 40 λεπτά μέχρι να διπλασιαστεί η ζύμη.
Όταν είναι πλέον έτοιμη χαράζουμε μια γραμμή στο κέντρο της ζύμης και φουρνίζουμε για 35 λεπτά στους 180 βαθμούς, για δυνατό φούρνο ρυθμίζετε στους 160.
— μαζί με Evangelia Kontarines.
Σπιτικό αφράτο ψωμί

Υλικά

Για 4-6 άτομα

Για το προζύμι
1 1/2 κουταλάκι του γλυκού ξηρή μαγιά
1/2 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 φλιτζάνι ζεστό νερό περίπου 30 βαθμούς

Για το ζύμωμα
340 γραμμάρια μπύρα κουτάκι
504 γραμμάρια αλεύρι (περίπου 4 φλιτζάνια)
1 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Εκτέλεση

Για το προζύμι
Σε ένα μπολ ρίχνουμε τη μαγιά, το αλεύρι, το νερό και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 30 λεπτά.
Όταν φουσκώσει το μείγμα μας ρίχνουμε την μπύρα, το αλεύρι, το αλάτι και ανακατεύουμε με μια κουτάλα γύρω – γύρω μέχρι να γίνει συμπαγής η ζύμη.

Παίρνουμε μια πετσέτα με ζεστό και καυτό νερό στο κέντρο και τη τοποθετούμε πάνω από το μπολ της ζύμης. Αφήνουμε να ξεκουραστεί σε ζεστό φούρνο για 2 ώρες μέχρι να διπλασιάσει τον όγκο της.

Για το ζύμωμα
Αφού τη βγάλουμε απ’ τον φούρνο αρχίζουμε και ξεκολλάμε από τα τοιχώματα του μπολ και την ρίχνουμε σε αλευρωμένο πάγκο.
Ρίχνουμε λίγο αλεύρι πάνω στη ζύμη και αρχίζουμε να την μαζεύουμε από όλες τις μεριές με απαλές κινήσεις.

Αλευρώνουμε ένα μεγάλο ταψί και βάζουμε πάνω τη ζύμη, ρίχνουμε λίγο αλεύρι και την καλύπτουμε με μια ζεστή πετσέτα, αφήνουμε σε ζεστό φούρνο 70 βαθμούς για 35 – 40 λεπτά μέχρι να διπλασιαστεί η ζύμη.
Όταν είναι πλέον έτοιμη χαράζουμε μια γραμμή στο κέντρο της ζύμης και φουρνίζουμε για 35 λεπτά στους 180 βαθμούς, για δυνατό φούρνο ρυθμίζετε στους 160.
Δεν μου αρέσει · ·

Δεν υπάρχουν σχόλια: