Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

"ΑΡΧΗ ΔΙΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΟΣ"



  • ΠΑΛΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΒΟΛΟΥ


  • “Όλα τα πράγματα σε αυτόν τον κόσμο αλλάζουν, μεταβάλλονται.
    Βέβαια, τα σχετικά με τον άνθρωπο, αυτά δηλαδή που αλλάζουν με την
    επίδραση του ανθρώπου, σχεδόν πάντα, μεταβάλλονται υπέρ των ισχυρών.
    Αυτών που έχουν την δύναμη. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί η φύση.
    Σ αυτήν οι αλλαγές γίνονται ανεξάρτητα από την ανθρώπινη εξουσία.
    Μεταβάλλονται όπως η ίδια η φύση έχει προνοήσει” Σταύρος Κεβόπουλος
    ************************
    ΣΥΝΟΨΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
    Είμαστε στο μέλλον. Μερικά χρόνια αργότερα, στο έτος 2025. Η υπερθέρμανση στην επιφάνεια της Γης έχει προκαλέσει, μεταξύ άλλων και ένα τεράστιο πρόβλημα. Ένα πρόβλημα που απειλεί να εξαφανίσει το ανθρώπινο είδος.
    Το σπέρμα των ανδρών δεν είναι πια γόνιμο. Μετά από γενική επιστράτευση όλων των ανδρών του πλανήτη, ανακαλύπτεται ένας μόνον άνδρας, Έλληνας, του οποίου το σπέρμα είναι γόνιμο.
    Ένας τύπος λαϊκός, κακομοίρης και παθητικός καλείται να σώσει το έθνος και την ανθρωπότητα. Τον απομονώνουν και πέφτουν επάνω του όλες οι επιστημονικές ειδικότητες. Αναλαμβάνει να γονιμοποιεί γυναίκες μέσω μιας αυστηρής λίστας που καταρτίζεται με κριτήριο την καλή υγεία και την ώρα ωορρηξίας.
    Αυτή η προνομιακή θέση του τον γεμίζει αρχικά έπαρση και απαιτεί υπερβολικά ανταλλάγματα, έως ότου συνειδητοποιήσει ότι είναι ουσιαστικά φυλακισμένος.
    Τότε, με αφορμή τα λόγια του ανοϊκού πατέρα του κάνει την εσωτερική του επανάσταση και παράλληλα μία παγκόσμια επανάσταση.
    Απαιτεί ο νέος κόσμος που θα προέρχεται από αυτόν, να διέπεται από πλήρη δικαιοσύνη, ισότητα και ειρήνη.
    Ως μέγας επαναστάτης αυτός ο κακομοίρης, εξευτελίζει την πολιτική, οικονομική και θρησκευτική ηγεσία, που θέλουν να παραμείνει ο κόσμος ως έχει και πάντα να ορίζεται με τους δικούς τους όρους.
    Η μεγαλύτερη επανάσταση στην ιστορία συντελείται χωρίς να χυθεί σταγόνα αίματος .
    Μια σταγόνα σπέρματος αρκεί.

    ***********************
    Ο συμβολισμός του ¨Αρχή δια του πατρός¨ κατά τον συγγραφέα έρχεται να δικαιώσει τη γνωστή φράση του Μπρετόν: «Ο Άνθρωπος είναι η απάντηση όποια κι αν είναι η ερώτηση».
    ***********************

    “ΣΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΑΡΧΗ. ΕΚΕΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ”

    Το έργο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί κωμωδία, όμως δεν είναι, παρά το γέλιο και την εύθυμη ατμόσφαιρα που προκαλεί. Και ψυχολογικό δράμα θα μπορούσε να είναι, όμως δεν είναι, παρ' όλα αυτά συγκινεί βαθιά και προβληματίζει. Η “ΑΡΧΗ ΔΙΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΟΣ” είναι ένα καινούργιο και άπαιχτο θεατρικό έργο, (η θεατρική σκηνή “ΠΛΕΙΑΔΑ” έχει την τιμή και τη χαρά να παίρνει την 'πρωτιά') που μας ξαφνιάζει ευχάριστα με τη φρεσκάδα και την πρωτοτυπία του. Ένα έργο που προσπαθεί με το κείμενό του να φωτίσει τα δυσδιάκριτα όρια ανάμεσα στον εξουσιαστή και στον εξουσιαζόμενο, τον παθητικό και τον επαναστάτη, την πλήρη καταστροφή από την ελπίδα. Και όλα αυτά μέσα από τον καταλυτικό ρόλο της φύσης και του περιβάλλοντος, αναπόσπαστο κομμάτι των οποίων είναι ο άνθρωπος. Με χιούμορ, αυτοσαρκασμό και επίκαιρη σάτιρα. Με όλο το σύγχρονο προβληματισμό για τα τρέχοντα μεγάλα κοινωνικοπολιτικά θέματα της εποχής μας, που προσεγγίζονται με έναν εξαιρετικά ιδιοφυή και κωμικό τρόπο.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

καλησπέρα!! γνωρίζουμε αν η είσοδος είναι ελεύθερη? ή αν όχι πόσο είναι το εισιτήριο ?

Κατερίνα δε 'στάπα; είπε...

Ανώνυμε, θα έχει εισιτήριο, νομίζω. Πόσο δεν ξέρω. Όταν μάθω, θα ενημερώσω.

Κατερίνα δε 'στάπα; είπε...

Ανώνυμε, έμαθα:

Maria Arfe' ΕΙΣΟΔΟΣ 8 ΕΥΡΩ
ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ "ΖΥΓΟΣ" (ΕΡΜΟΥ 209) τηλ. 24210 28877