Σάββατο 21 Ιουνίου 2014

Όταν Βόλος κοιμάται ... "Η αργοναυτική εκστρατεία αναβιώνει στη Σλοβενία"

Όταν Βόλος κοιμάται ... "Η αργοναυτική εκστρατεία αναβιώνει στη Σλοβενία"



Η Αργώ και η ιστορία του Ιάσονα αποτελεί κάτι περισσότερο από αρχαίο ελληνικό μύθο για τους κατοίκους της Βέρχνικα στη Σλοβενία... Έχοντας ως έμβλημα το διάσημο πλοίο της αργοναυτικής εκστρατείας, αισθάνονται στενά συνδεδεμένοι με την αρχαία Ελλάδα και τιμούν το πέρασμα του Ιάσονα από την πόλη τους με ένα ετήσιο φεστιβάλ.

Σύμφωνα με το μύθο που επικρατεί στην περιοχή, οι Αργοναύτες, επιστρέφοντας από την Κολχίδα, διέπλευσαν κόντρα στο ρεύμα του Δούναβη και έφτασαν μέχρι τις πηγές του στη Βέρχνικα όπου στρατοπεύδεσαν για έναν ολόκληρο χειμώνα πριν βγουν στην Αδριατική.

Οι Σλοβένοι θεωρούν τους εαυτούς τους απογόνους του Ιάσονα και τη Αργώ είναι το έμβλημα της Βέρχνικα εδώ και τουλάχιστον 5 αιώνες.

Οπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα στην εφημερίδα Τα Νέα, οι διηγήσεις για τον Ιάσονα περνούν από γενιά σε γενιά, ενώ τις τελευταίες δεκαετίες διοργανώνεται το φεστιβάλ Αργοναυτικών Ημερών.

Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν απαγγελίες έργων του Πινδάρου στα ελληνικά από Σλοβένους που φορούν χλαμύδες και εκμάθηση παραδοσιακών ελληνικών χορών καθώς και θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, αθλητικούς αγώνες και προβολή τοπικών προιόντων. 

Την οργανωτική ευθύνη του φεστιβάλ έχει αναλάβει τοπικό πολιτιστικό ίδρυμα και φέτος οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν στις 11 Ιουνίου και θα ολοκληρωθούν στις 22 Ιουνίου.

Κατά τα άλλα ο Βόλος όπως διαπιστώνετε... κοιμάται... και ο νοών νοεί το!

1 σχόλιο:

Αστοριανή είπε...

... σε πόσα ακόμη
η από τη Φύση και τον Μεγαλοδύναμο ευνοουμένη πατρίδα μας
"κοιμάται" ακόμη!!!
....και -ξέρεις γιατι;-

Έχει εξαπλωθεί πλέον στην ιδιοσυγκρασία του Έλληνα το "εγώ και κανένας άλλος" γιαυτό
κάνε εσύ πέρα πριν σε λιώσω...

Εύγε για τις παρουσιάσεις σου!

Από την μακρυνή (!)ΝΥ... Υιώτα